De oplossing voor corona: Allen tegen allen?

10 november 2020 - Door: Almer Regter
Almer Regter

Geschreven door Almer

Nu ik dit schrijf lijkt de tweede golf over zijn hoogtepunt heen. Dat wil niet zeggen dat het nu met nog duizenden besmettingen per dag, goed gaat. Er is nog veel onduidelijk. Kan je twee keer met dezelfde variant besmet raken? Werken de vaccins die in China en Rusland worden gegeven wel? En als er hier ook een vaccin komt, heeft dat dan bijwerkingen? Nee, we zijn er nog lang niet uit. Sterker nog, het is maar de vraag of we er ooit uit komen. Dat betekent nu in elk geval allerlei maatregelen. Afstand houden, mondkapjes dragen, binnen blijven en het sluiten van zo een beetje alles dat leuk is.

Als het goed gaat is het makkelijk om aan een ander te denken. Maar het gaat nu helemaal niet zo lekker. Veel mensen zitten thuis, bedrijven lijden verliezen en mensen raken hun baan en inkomen kwijt. En bij zo’n ongrijpbare vijand zoeken we er eentje die we wel kunnen aanpakken. En dat is natuurlijk de andere groep. Jongeren wijzen naar ouderen en vise versa: als die binnen blijven kunnen wij onze gang gaan. Iedereen wijst op de nadelen van de maatregelen voor de eigen groep en weet zeker dat die voor hen natuurlijk veel erger zijn dan voor de andere groep.

Boodschap via de megafoon: we moeten elkaar helpen om de coronatijd door te komen

En om je zelf te kunnen afzetten tegen een andere groep moet je zelf ook ergens bij horen. Je zoekt een hok, kruipt er in en slaat de deur stevig dicht. Knappe jongen die mij nog uit mijn groep krijgt! Maar in het echte leven bestaan we niet uit losstaande groepen die elk hun unieke groepslevens leiden. De veelal oudere vrijwilligers houden sportclubs, ook voor jongeren, en goede doelen draaiend. Jongeren moeten hun leven opbouwen door opleiding en school en doen ook nog eens allerlei om een zakcentje bij te verdienen. Maar mag je dan geen krant meer bij een oudere of kwetsbare bezorgen? De oudere in een verzorgingshuis leest misschien de krant voor aan de medebewoners. Zo lopen we in het echte leven allemaal door elkaar. Niemand is nutteloos dor hout. De hele maatschappij kan alleen maar bestaan door die samen te vormen en draaiend te houden. Allen tegen allen? Nee, dan liever: ik ben omdat wij zijn!

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site