Eigen bijdrage WMO

Eigen bijdrage WMO

Als je een vergoeding aanvraagt voor een hulpmiddel bij het WMO-loket van jouw gemeente, dan kan het zijn dat je een eigen bijdrage betaalt. Maar wat is de eigen bijdrage precies en welke regels gelden er?

Eigen bijdrage WMO: wat is dat?

Een gemeente mag zelf bepalen of een eigen bijdrage wordt gevraagd en hoe hoog die is. Maar er zijn ook landelijke regels vastgesteld over de eigen bijdrage, onder andere over de maximale hoogte ervan. Feiten over de eigen bijdrage WMO op een rij:

 • De gemeente kiest ervoor om een hulpmiddel of zorg gewoon te vergoeden of om een eigen bijdrage te vragen
 • De gemeente moet zich houden aan de regels van de wet ‘WMO’ 2015, hier lees je meer over de WMO
 • De eigen bijdrage bestaat uit een basisbedrag en een inkomensafhankelijk bedrag
 • In de WMO staat dat voor een maatwerkoplossing eigen bijdrage mag worden gerekend, niet hoger dan een vastgesteld maximum dat wordt berekend op basis van je inkomen
 • Gemeentes kunnen van dit maximum afwijken in jouw voordeel, en doen dat ook steeds meer, zie hiervoor ook de website van Ieder(in)
 • Het CAK berekent de hoogte van de eigen bijdrage op basis van jouw inkomen en vermogen
 • In het gesprek met je gemeente moet al duidelijk worden wat de kosten van het hulpmiddel voor jou zijn en of je die kan betalen
 • Een eigen bijdrage kan gerekend worden bij zowel een WMO voorziening binnen Zorg in natura als PGB (lees meer over dit verschil op de WMO-pagina)

Regels rond eigen bijdrage WMO

 • eigen bijdrage wmoJe eigen bijdrage mag nooit hoger zijn dan de kostprijs van het hulpmiddel
 • De hoogte van je eigen bijdrage wordt altijd bepaald op basis van de kostprijs van het hulpmiddel, je inkomen, leeftijd, samenstelling van je huishouden en soms ook je vermogen
 • Je mag bezwaar indienen tegen (de hoogte van) de eigen bijdrage, lees op de CAK-site hoe dat werkt

Check altijd goed wat de maximale eigen bijdrage mag zijn voor jouw hulpmiddel. Houd wel rekening met de kosten voor het onderhoud en servicekosten. Bij een vervoermiddel, zoals een scootmobiel, zijn deze kosten bijvoorbeeld vaak inbegrepen bij de eigen bijdrage. Vraag hiernaar bij je gemeente, om inzicht te krijgen in waar je precies voor betaalt.

Wil je meer weten over de regels rond de eigen bijdrage binnen de WMO? Bekijk de volledige WMO op overheidswebsite en de uitvoeringswet voor meer informatie over de betaling.

Voor welke hulpmiddelen geldt de eigen bijdrage?

Sommige hulpmiddelen worden volledig vergoed, sommige niet. Dat verschilt per hulpmiddel, maar ook per gemeente. De verschillen per gemeente kunnen daarom groot zijn. Maar let op: er zijn hulpmiddelen waarvoor je altijd of nooit een eigen bijdrage moet betalen:

 • Een handbewogen of elektrische rolstoel, wordt volledig vergoed door je gemeente als is aangetoond dat je een rolstoel nodig hebt
 • Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals een wandelstok of rollator, worden niet vergoed door de gemeente

Je ziet: een klip en klaar antwoord op deze logische vraag, is er jammer genoeg niet. Gelukkig is er wel een overzicht van Ergotherapie Nederland. Daarin staat bij heel veel hulpmiddelen vermeld of en via welke wet die vergoed worden. Let op, want dit document is speciaal ontwikkeld voor ergotherapeuten en bevat daarom ook jargon.

Vraag jij je af of je een eigen bijdrage moet betalen voor het hulpmiddel dat je aanvraagt? Vraag dit dan altijd na bij je gemeente, die kan antwoord geven op jouw persoonlijke situatie.

Hoogte eigen bijdrage in 2017

Hoe hoog jouw eigen bijdrage is, dat hangt van jouw persoonlijke situatie af. Het verschilt per gemeente of je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog die is. Je kan dit exact berekenen met de rekenmodule van het CAK. Hieronder zie je de belangrijkste feiten op een rij.

Ik werk en/of mijn partner hebben nog geen AOW-uitkering:

 • Als je alleen woont, betaalt je een minimale basisbijdrage van €17,50. Verdien je meer dan €22.632 per jaar, dan betaal je ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage en vind je jouw maximale eigen bijdrage in de volgende tabel: download het overzicht
 • Als je samen woont en bij elkaar opgeteld minder dan €35.000,- per jaar verdient, dan betaal je geen eigen bijdrage voor de WMO, zie ook de volgende tabel: download het overzicht
 • Als je samen woont en één van jou verdient al het inkomen en de partner is chronisch ziek, dan is jouw eigen bijdrage in 2017 drastisch verlaagd, zie voor meer deze kamerbrief

Ik en/of mijn partner krijg(en) AOW:

 • Woon je alleen en krijg je AOW, betaal je een minimale basisbijdrage van €17,50. Verdien je meer dan €17.033,-, dan betaal je ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage en vind je jouw maximale eigen bijdrage in de volgende tabel: download het overzicht
 • Woont je samen en krijg je AOW, dan betaal je ook een basisbijdrage van €17,50. Verdien je samen meer dan €23.525,- per jaar, dan betaal je ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage en vind je je maximale eigen bijdrage in de volgende tabel: download het overzicht

Infographic: Verlaging eigen bijdrage WMO in 2017

WMO eigen bijdrage verlaging 2017

CcakAK en eigen bijdrage

Het CAK is de instantie die jouw eigen bijdrage aan je hulpmiddel vaststelt en iedere 4 weken int. Op de website van het CAK kan je een schatting van je bijdrage berekenen. Bij het CAK kan je ook bezwaar indienen tegen (de hoogte van) de eigen bijdrage. Ook moet je bij het CAK zijn als jouw situatie verandert en de hoogte van je inkomen bijvoorbeeld verandert.

Naar de CAK website

Zelf kopen soms voordeliger dan aanvragen

Een eigen bijdrage is soms net zo hoog als de kostprijs van jouw hulpmiddel. Soms is het daarom voordelig om zelf je hulpmiddel te kopen in plaats van aan te vragen, zeker als je dat tweedehands koopt. Als je zelf een hulpmiddel koopt, dan gelden meer voordelen:

 • Je kiest altijd zelf jouw hulpmiddel
 • Je hoeft niet te wachten tot alle papieren in orde zijn
 • Als je het hulpmiddel niet meer nodig hebt, dan kan je het mogelijk tweedehands nog verkopen, en dat mag met een hulpmiddel via de gemeente vaak niet

Als je zelf een hulpmiddel koopt, dan dien je natuurlijk wel zelf voor onderhoud en bijvoorbeeld pechhulp te zorgen. Is dat noodzakelijk of kan je het onderhoud ook ergens anders, wellicht zelfs goedkoper, onderbrengen? Goed om na te gaan voor je een hulpmiddel aanschaft. Ook belangrijk om te weten: de nieuwwaarde van een hulpmiddel dat de gemeente inkoopt, verschilt vaak van de prijs die jij als particulier betaalt. Dat komt door de contracten die gemeenten met leveranciers hebben. Bekijk dus altijd goed wat je opties zijn en of je jouw hulpmiddel ook tweedehands kan kopen.

Neem jij al meer zorg af en betaal je een maximale eigen bijdrage? Dan is het vaak voordeliger om een hulpmiddel aan te vragen bij je gemeente. Maar houd er rekening mee dat veel aanvragen via de gemeente levenslang doorlopen. Ook als je het hulpmiddel niet meer kan gebruiken. De aanvraag stopt pas bij overlijden.

Houd ook rekening met het volgende. Je maximale eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Heb je meer inkomen, dan betaal je vaak een hoge eigen bijdrage. In dat geval kan het zo zijn dat je je hulpmiddel sneller hebt ‘terugverdiend’ als je het zelf koopt. Zeker als je later minder of andere zorg nodig hebt, waardoor je maximale eigen bijdrage vervalt. Of wanneer je het hulpmiddel weer verkoopt als je het niet meer nodig hebt.

Heb je aanvullingen op dit artikel of vragen?

We horen het heel graag! Tip de redactie of stel je vraag in de Facebook-groep van Scouters.

Word lid van de Facebook-groep