Hoera, ik ben genderneutraal!

22 september 2017 - Door: Almer Regter

Het duurde een paar dagen tot het tot mij doordrong: ik blijk namelijk al heel lang een moderne early adopter te zijn. Beter nog, eigenlijk ben ik een trendsetter, zoals dat in marketingtermen heet. Niet sinds vandaag, niet sinds vorige week maar al sinds jaren! Eerst vond ik de discussie over de gender-neutrale toiletten maar moeilijk om op zijn waarde te schatten. Maar toen viel bij mij het kwartje. Ik ga tot mijn eigen verrassing al sinds jaren naar genderneutrale toiletten.

Almer Regter rond

 

Door Almer Regter

genderneutraal foto.jpgZe zijn er dus al wel, en niet alleen in Nederland. Ook in de landen om ons heen is dit concept al gerealiseerd. Het is wel handig om dan ook een rolstoel mee te nemen, anders kunnen omstanders wat vreemd reageren. Het gaat hier namelijk om invalidentoiletten, en die zijn er maar in één smaak, namelijk genderneutraal. Dus als iedereen die zich meer thuis voelt op een genderneutraal toilet zich een rolstoel laat aanmeten is het probleem opgelost. Ongetwijfeld volstaat een rollator of een paar krukken ook.

Probleem…

Als gehandicapte ben je dan misschien wel je tijd ver vooruit, maar zoals elke trendsetter weet is dat niet altijd een zegen. In dit geval kom je al gauw tot de ontdekking dat er namelijk vrijwel geen invalidentoiletten zijn. Nou ja, behalve dan in openbare gebouwen, ziekenhuizen en met een beetje geluk ook in grote kantoren. Dus als je een kop koffie wil drinken in een café in plaats van een gemeentehuis of ziekenhuis dan heb je meestal pech als je ook naar de wc wil. Als je uitgebreid wil tafelen in een restaurant dan heb je ook een probleem als je naar de wc wil.

Maar voor degenen die er op staan om naar een genderneutraal toilet te gaan is een rolstoel dus echt een uitkomst. De keuze in uitgaan is dan wel een stuk beperkter. Maar de echte activist mag zich daar natuurlijk niet door laten weerhouden!

Werk aan de winkel

U begrijpt, dit is slechts ironie. Want uiteindelijk is het wel bijzonder om te zien dat degenen die in de luxepositie zitten dat ze nu overal naar een toilet kunnen zich zo druk maken over een tekort aan keuze. Terwijl tegelijkertijd degenen die te maken hebben met daadwerkelijke uitsluiting amper aandacht krijgen. Maar nog beter is het om dit positief te bekijken. Als er overal invalidentoiletten zijn dan zijn degenen die graag genderneutraal willen plassen ook voorzien. Kortom, er is werk aan de winkel: bouw die ws’s potverdorie!

Reacties (1)

  • Door niek op 23 september 2017

    Gelukkig maar dat Amber schrijft: "Ongetwijfeld volstaat een rollator of een paar krukken ook" voor het gebruik van een gehandicapten-, invaliden-, mindervaliden- enz toilet. Alleen in de inrichting van de meeste van deze is alléén rekening gehouden met rolstoelers. Oké het icoon geeft het aan, maar ook zonder wielen kun je nogal beperkt zijn. Balansproblemen en een lage wasbak. Opsta-moeilijkheden en een laag toilet. Beperkt watergebruik door elektronica. Handendroger met föhn waar je niet bij kunt. Geen haakje om kleding op te hangen. Soms wel een babytafel waar je continentiespullen neer kunt leggen, vaker niet. Het zal moeilijk zijn het perfecte toilet te ontwikkelen maar een beetje beter zoals dat bv op Nijmegen Centraal waar je ook nog eens buitengewoon vriendelijk bejegend wordt moet toch kunnen. Maar ook Scouters had problemen op een testdag: wel een invalidentoilet alleen géén licht, behelpen met de zaklampfunctie van mobiele telefoon ;-)

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site