Handbewogen sportrolstoelen

Met de Keuzehulp handbewogen sportrolstoelen maken we je wegwijs in de verschillende rolstoelsporten die je kunt beoefenen, hoe je erachter komt welke sport bij jou past en hoe je aan een geschikte handbewogen sportrolstoel komt.

Laatst gewijzigd op 14 maart 2024 door Scouters

Rolstoelsport, iets voor jou?

Onderwerpen

  • Wanneer is een rolstoel geschikt als sportrolstoel?
  • Welke rolstoelsporten zijn er bij jou in de buurt te beoefenen?
  • Hoe kom je aan een sportrolstoel?
  • Waar moet je op letten als je een sportrolstoel gaat aanschaffen/aanvragen?
  • Welke rolstoelsporten zijn er?
  • Handbewogen sportrolstoelen per sport

Wanneer is een rolstoel geschikt als sportrolstoel?

Net als bij een gewone rolstoel zijn er veel verschillende soorten sportrolstoelen. De sport die je er mee wilt beoefenen bepaalt grotendeels aan welke eisen je sportrolstoel moet voldoen.

Voor sommige sporten gelden eisen voor de rolstoel

Bij veel sporten worden er eisen aan de rolstoel gesteld, hier kun je je over laten informeren bij de sportvereniging of de sportbond.Dit is bijvoorbeeld het geval bij basketbal, hockey en schermen. Bij basketbal moeten bijvoorbeeld harde, uitstekende delen voorzien worden van een beschermlaag en bij schermen mag je rugleuning niet lager zijn dan 15cm vanaf de zitting. Maar er zijn ook sporten die je gewoon met je ADL-rolstoel kunt beoefenen, zeker als je nog niet zeker weet of je de sport voor langere tijd wilt beoefenen. Denk aan darten, fitness en boogschieten.

Officiële wedstrijden

Wil je aan officiële wedstrijden mee doen, dan doe je er over het algemeen goed aan om een sportrolstoel aan te schaffen die voldoet aan alle eisen voor de betreffende sport.

 

 

 

Meer kenmerken

Over het algemeen geldt voor een handbewogen sportrolstoel dat je hierin een actieve zithouding aanneemt. Vaak staan de achterwielen meer in camber (schuinstand) dan in je gewone ADL-rolstoel, zodat de rolstoel lekker wendbaar is.

Gaat het om een contactsport, zoals basketbal of hockey, dan moet je rolstoel zijn voorzien van een ‘wing’, dit is een stootrand, waarvan het hart op 11cm van de vloer zit. Deze voorkomt dat tegenstanders met hun voeten of benen tegen elkaar aan komen. Zonder deze wing mag je niet deelnemen aan officiële wedstrijden.

Sportspecifieke rolstoel of op maat gemaakt?

Veel fabrikanten bieden sport specifieke rolstoelen aan. Je hebt dan bijvoorbeeld een basketbalrolstoel of een badmintonrolstoel. Maar er zijn ook fabrikanten die een sportrolstoel op maat maken, passend bij de sport en jouw wensen. De rolstoel wordt dan volledig naar jouw lichaamsmaten gebouwd, volgens de eisen die gelden voor jouw sport.

Welke rolstoelsporten zijn er bij jou in de buurt te beoefenen?

Om te ontdekken welke rolstoelsport bij jou past organiseren sportverenigingen geregeld open dagen. Ook Gehandicaptensport Nederland organiseert ‘Multisport-dagen’.

Je kunt op deze dagen sporten uitproberen en er zo achter komen wat jij leuk vindt en wat past binnen jouw mogelijkheden. Vaak is het ook mogelijk om een keer mee te doen met een training van de club en daarna eventueel lid worden.

Als lid van een vereniging kun je deelnemen aan trainingen, competitie en toernooien. En wie weet zelfs aan internationale evenementen zoals de Paralympische Spelen!

Rolstoelsporten worden echter (nog) niet door alle reguliere sportclubs aangeboden.

Op de website Uniek Sporten kun je op woonplaats vinden welke rolstoelsporten er bij jou in de buurt te beoefenen zijn. Biedt jouw lokale sportvereniging nog geen rolstoelsport aan? Dan kun je natuurlijk altijd met ze in gesprek gaan over de mogelijkheden!

 

 

Hoe kom je aan een sportrolstoel en wat kost dat?

Een sportrolstoel kun je kopen, lenen of huren. Soms is het mogelijk om een sportrolstoel van de sportvereniging te lenen, dit is handig als je nog niet zeker weet of je de sport wilt blijven beoefenen. Het nadeel is wel dat deze rolstoel waarschijnlijk niet helemaal passend zal zijn.

Wanneer de sportvereniging geen sportrolstoel voor je te leen heeft dan kun je er ook een lenen via de Uniek Sporten Uitleen. De uitleen is bedoeld voor volwassenen die voor sport zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel.

Lenen via Uniek Sporten

Via Uniek Sporten kun je voor maximaal 6 maanden een sportrolstoel (of handbike) lenen, zonder financiële verplichtingen. Uniek Sporten adviseert je over het gebruik van het hulpmiddel en draagt zorg voor het onderhoud.

Heb je een leuke sport gevonden en wil je deze blijven beoefenen? Dan kun je zelf een sportrolstoel gaan kopen.

Financiering

Een sportrolstoel kun je zelf financieren, maar je kunt ook via de Wmo een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen specifiek voor een sportrolstoel. We noemen dit even voor het gemak het ‘sportbudget’ Je aanvraag wordt beoordeeld door een Wmo-consulent.

Sportbudget

Het sportbudget is een financiële tegemoetkoming voor de aankoop van een niet algemeen gebruikelijke sportvoorziening, zoals een sportrolstoel. Je mag dan helemaal zelf een sportrolstoel uitzoeken bij een leverancier van jouw keuze.

Via de Wmo

Soms kiest een gemeente ervoor om sportrolstoelen via de gecontracteerde Wmo-leverancier(s) te verstrekken. Je krijgt de sportrolstoel dan in bruikleen vanuit de Wmo. De meeste gemeenten kiezen echter voor het sportbudget.

Met een sportbudget

Een voorwaarde om voor een sportbudget in aanmerking te komen is dat je lid bent van een sportvereniging. Zorg dus dat je lid bent voordat je de aanvraag indient. Sommige gemeenten hebben een vastgesteld maximaal sportbudget, vaak is dit een bedrag van rond de €2.600,00.

Er zijn ook gemeenten waar je twee of meer offertes van verschillende leveranciers(!) moet aanleveren, op basis waarvan het sportbudget wordt bepaald. Het sportbudget is meestal voor een periode van drie tot vijf jaar en is inclusief aankoop, BTW, onderhoud en reparaties.

Zelf bijpassen

Houd er rekening mee dat het sportbudget over het algemeen niet toereikend is, het is een tegemoetkoming. Meestal moet je dus zelf nog het nodige bijleggen, of via crowd funding bij elkaar moet sparen.

Grote verschillen tussen gemeentelijke regelingen

En let op: iedere gemeente mag zelf invulling geven aan de Wmo en het sportbudget. In iedere gemeente is dat dus anders georganiseerd, informeer hierover bij het Wmo-loket van jouw gemeente.

Waar moet je op letten als je een sportrolstoel gaat aanschaffen?

Bijna alle rolstoelfabrikanten bieden sportrolstoelen aan. Sommige sportrolstoelen zijn specifiek voor een bepaalde sport ontwikkeld, maar er zijn ook sportrolstoelen die volledig op maat gemaakt kunnen worden naar jouw sportieve wensen.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende sporten en bijbehorende sportrolstoelen die in Nederland zijn te verkrijgen.

Levering door fabrikant of dealer

Je kunt niet altijd direct bij een fabrikant terecht voor de aankoop van een sportrolstoel, sommige fabrikanten leveren alleen via dealers als Kersten, Medipoint, Vegro en Welzorg. De rolstoeladviseur van de fabrikant kan je hierover informeren. Daarnaast is het altijd aan te raden om verschillende offertes op te vragen en het aanbod te vergelijken.

Maak een weloverwogen keuze

Een sportrolstoel is geen speeltje, ga dus niet over een nacht ijs. Vraag bijvoorbeeld aan je clubgenoten of trainer naar hun ervaringen met leveranciers en bepaalde merken. Zij weten ook vaak aan welke eisen je sportrolstoel moet voldoen.

Passing of demo aan huis of in showroom

De meeste leveranciers van sportrolstoelen hebben ook de mogelijkheid om een showroom te bezoeken voor een vrijblijvende oriëntatie. Een passing/demo aan huis behoort vaak tot de mogelijkheden en is over het algemeen vrijblijvend.

Welke rolstoelsporten zijn er?

Er zijn heel veel sporten die je vanuit je rolstoel kunt beoefenen, met zowel een handbewogen als elektrische rolstoel.

Daarnaast zijn er ook sporten die je als rolstoelgebruiker kunt beoefenen, maar dan zonder je rolstoel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handbiken, zeilen of zitvolleybal. Deze Keuzehulp richt zich echter specifiek op handbewogen rolstoelsporten en de bijbehorende sportrolstoelen.

Veel soorten rolstoelsporten

De meest bekende rolstoelsporten zijn misschien wel basketbal, tennis, rugby en hockey. Maar vergis je niet, van bijna alle sporten is wel een variant voor rolstoelgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan biljart, darten, fitness en schermen.

In deze Keuzehulp helpen we je op weg om een rolstoelsport te vinden die bij je past en hoe je aan een geschikte sportrolstoel komt.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende rolstoelsporten die je kunt beoefenen. Mis je er een? Geef het ons door!

Handbewogen sportrolstoelen per sport

Hier volgt een overzicht van sportrolstoelen per sport, op alfabetische volgorde. Per sport vind je een korte toelichting en enkele tips waar je op kunt letten als je een rolstoel voor de betreffende sport gaat aanschaffen.

Mis je een sport of nuttige informatie? Geef het ons door redactie@scouters.nl!

Algemene tips voor aanschaf

Eerst volgen nog een aantal algemene tips voor het uitzoeken en laten aanmeten van een sportrolstoel.
De volgende tips gelden eigenlijk voor alle rolstoelsporten in meer of mindere mate.

Informeer vooraf naar reglementen

Informeer vóór je een sportrolstoel aanschaft bij je sportclub naar de reglementen die op jouw sport van toepassing zijn. Als je sportrolstoel hier niet aan voldoet zal je niet mogen deelnemen aan (officiële) wedstrijden.

Strak tussen de kledingbeschermers

Als je aansluitend tot strak tussen de kledingbeschermers van je sportrolstoel zit heb je meer controle over de rolstoel en zit je stabieler.

Comfort niet belangrijkste

In een sportrolstoel wil je zo actief en onbelemmerd mogelijk zitten. Je hoeft er niet de hele dag in te zitten, dus comfort is vaak van minder groot belang.

Balanspunt

Een sportrolstoel zal makkelijker achterover kiepen dan een gewone rolstoel. Je zit namelijk met je gewicht meer óp de achteras dan er vóór, hierdoor rijdt een sportrolstoel lichter. Dit noemen we het ‘balanspunt’.

Dit balanspunt ligt voor iedereen op een ander punt, het hangt onder andere van je lichaamsbouw af. Je hoeft trouwens niet bang te zijn zomaar achterover te kieperen, een sportrolstoel is vrijwel altijd voorzien van één of twee goede anti-kiep wieltjes.

Camber

Hoe schuiner (‘camber’) de achterwielen staan hoe makkelijker een rolstoel zal draaien. Een sportrolstoel met veel camber zal daarentegen minder makkelijk in een rechte lijn willen rijden. De ideale camberstand verschilt dus per sport en zelfs per sporter.

Strappings

Om goed in je sportrolstoel te blijven zitten kan het handig zijn om één of meer ‘strappings’ bij je sportrolstoel te kopen. Een strapping is een speciale gordel die bedoeld is om je met je bekken, bovenbenen of voeten in de rolstoel vast te zetten.

Hoogte anti-kiepwieltjes

Bekijk voor je gaat sporten of de hoogte van je anti-kiepwieltje past bij de ondergrond waarop je speelt. Op een zachte vloer (zoals in veel sportzalen) zal het anti-kiep wieltje sneller op de grond komen wat extra weerstand kan geven met rijden. Te ver van de grond is ook niet prettig, dan kiept je rolstoel misschien wel te vaak en te ver naar achteren.

Bandenspanning

Check vóór je gaat sporten je bandenspanning. Rijd je met te zachte banden dan kost rollen je veel extra energie. Op de band staat hoeveel bar (luchtdruk) er in je band mag. Vaak is dit 7,5 bar, maar ook wel eens 10 bar!

Agility

Agility is een sport die je samen met je hond beoefent. Je hond moet onder jouw begeleiding zo snel mogelijk een parcours met hindernissen voltooien. Je hoeft deze hindernissen zelf niet te nemen.

Een Agility rolstoel moet op diverse ondergronden kunnen rijden, Agility wordt vaak op grasvelden beoefend.

Je kunt ervoor kiezen om de rolstoel handbewogen te rijden of in combinatie met een aankoppelhandbike. Rijd je handbewogen, dan kunnen wat grotere voorwieltjes of een voorzetwiel handig zijn. Ook kunnen bredere achterbanden met wat grover profiel zorgen voor meer grip.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor agility

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen. Wil je meer over deze sport te weten komen, kijk op animal-event.nl, een leuk en toegankelijk event.

Badminton

Badminton wordt voornamelijk in een sportzaal beoefend. Je speelt één tegen één of twee tegen twee.
Rolstoelbadminton is een snelle sport, binnen het veld ben je veel aan het draaien en van voor naar achteren aan het verplaatsen. De rolstoel is bij voorkeur héél kiepgevoelig en de achterwielen staan ver in camber (16 tot 20 graden).

Het is belangrijk een groot bereik met je racket te hebben, daarom is de rugleuning zo laag mogelijk. Deze rolstoelen hebben een lange wielbasis en vaak twee anti-kiepwielen aan de achterzijde voor extra stabiliteit.

Hieronder vindt je de handbewogen sportrolstoelen die geschikt zijn voor badminton.

Basketbal

Een basketbalrolstoel moet voorzien zijn van een “wing”, dit is een stootrand aan de voorzijde van de rolstoel, waarvan het hart zich op 11cm van de vloer bevindt. Deze wing voorkomt dat deelnemers elkaar tegen de voeten of benen rijden.

Zorg ook voor een goede strapping, zodat je vast zit in de rolstoel.

De positie die je in het veld hebt, bepaalt voor een deel de eigenschappen die jouw basketbalrolstoel moet hebben. Een verdediger zit het liefst zo hoog als volgens de regels is toegestaan en een aanvaller laag, zodat hij wendbaar is.
Bespreek met je coach of trainer waar jouw rolstoel aan moet voldoen.

Biljart

Biljart wordt gespeeld in diverse varianten. Frans biljart, Snooker en Pool zijn de bekendste.
Biljart kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen.

Ben je van plan om een speciale biljartrolstoel aan te schaffen bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen. De juiste zithoogte om goed bij de tafel te kunnen is bijvoorbeeld een belangrijk criterium. Ook kan een houder voor je keu en krijtje handig zijn.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor biljart

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Boccia

Boccia is een bal- en werpsport, het is te vergelijken met jeu de boules. Boccia wordt in een sportzaal beoefend, zowel individueel als in teamverband. Op basis van je fysieke mogelijkheden word je in een categorie ingedeeld.

Boccia kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen. Ga je een speciale Boccia-rolstoel aanschaffen bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor boccia

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Boksen

Boksen doe je één op één. Je draagt bokshandschoenen en een speciale helm.

Boksen kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen. Als je een speciale boks-rolstoel gaat aanschaffen bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor boksen

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Curling

Curling is een precisiesport die wat lijkt op jeu de boules, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen.

Curling kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen. Als je een speciale curling-rolstoel gaat aanschaffen bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor curling

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Dansen

Rolstoeldansen kent verschillende stijlen, denk aan ballroom, freestyle, Engelse wals en Latin.

Je kunt individueel dansen, met een mede-roller (duo) of met een valide danser (combi). Een jury beoordeelt de uitvoering van je dans.

Een dansrolstoel moet je helpen aan een sierlijke en actieve (rechte) zithouding. Strak en aansluitend zittend tussen de kledingbeschermers kun je de rolstoel sturen met je heupen/bovenlijf.

Kleine en harde voorwieltjes (3 inch) maken je dansrolstoel snel en makkelijk te draaien.

De camberstand van de achterwielen is vaak tussen de 6 en 10 graden, niet té veel want dan wordt je rolstoel te breed en kun je niet meer bij je danspartner.
Dans je altijd met een valide partner? Houd hier dan rekening mee met je zithoogte.

Darten

Bij dart gooi je met drie pijltjes op het dartbord.
Darten kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen. Schaf je een speciale dart-rolstoel aan bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor darten

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Fitness

Fitness beoefen je in een sportschool, je maakt gebruik van speciale apparaten om specifieke spiergroepen te trainen en/of conditie op te bouwen.

Crossfit is een vorm van fitness die in Nederland steeds populairder wordt.

Fitness kun je vanuit je ADL-rolstoel beoefenen. Als je een speciale fitness-rolstoel gaat aanschaffen bedenk dan vooraf waar de rolstoel voor jou aan moet voldoen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor fitness

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Handbal

Rolstoelhandbal is een relatief nieuwe, maar snelgroeiende, aangepaste sport in Nederland. Het wordt nu vooral in Europees verband gespeeld. Nederland is al twee keer Europees Kampioen geweest.

Handboogschieten

Boogschieten is een schietsport waarbij je je goed moet concentreren, vanuit je rolstoel schiet je met een pijl en boog op een doelwit. Boogschieten kent verschillende varianten.

Voor handboogschieten heb je een goede rompbalans nodig, je hebt immers je handen en armen nodig om de boog vast te houden.

Een handboogrolstoel moet bijdragen aan een zo actief mogelijke zithouding. Daarnaast kan het aan te raden zijn om een rolstoel te kiezen waarmee je makkelijk over een grasveld kunt rijden, zorg voor banden met goed/grof profiel en niet te kleine voorwieltjes of eventueel een voorzetwiel.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor handboogschieten

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Hockey

Hockey wordt voornamelijk in een sportzaal beoefend, het is een sport die in teamverband wordt gespeeld.

Een hockey-rolstoel moet voorzien zijn van een “wing”, dit is een stootrand aan de voorzijde van de rolstoel, waarvan het hart zich op 11cm van d vloer bevindt. Deze wing voorkomt dat deelnemers elkaar tegen de voeten of benen rijden.

Een hockeyrolstoel moet licht rijden en lekker wendbaar zijn, de rolstoel is bij voorkeur héél kiepgevoelig en de achterwielen staan ver in camber (12 tot 18 graden).

Aan de achterzijde heb je één of twee anti-kiep wieltjes. Zorg ook voor een goede strapping, zodat je vast zit in de rolstoel.

Padel

Padel is een relatief nieuwe sport in Nederland, het lijkt op tennis maar dan op een kleiner veld en met een kleiner racket.

Padel speel je één tegen één of twee tegen twee. Padel-banen vind je op steeds meer tennisverenigingen.

Padel kun je goed beoefenen met een tennisrolstoel, de rolstoel moet héél wendbaar zijn en licht rijden. Daarom is de rolstoel bij voorkeur héél kiepgevoelig en staan de achterwielen ver in camber (16 tot 20 graden). Aan de achterzijde heb je één of twee anti-kiep wieltjes.

Rugby

Rolstoelrugby is een teamsport waarbij het aantal deelnemers per team wordt bepaald op basis van een puntensysteem. 

Het is een ruige sport, ontwikkeld voor en door mensen met een beperkte arm- en handfunctie. Het wordt ook wel Quad Rugby of Murderball genoemd. Meer informatie en ook mooie filmpjes over rolstoel rugby vind je op de site van International Wheelchair Rugby Federation

Een rugbyrolstoel moet tegen een stootje kunnen, rugby is immers een contactsport. Je hebt ‘defence’ (verdediging) en ‘offence’ (aanval) rugbyrolstoelen.

Een defence-rolstoel is voorzien van een bumper waarmee je je tegenstander kunt blokkeren.
Een offence-rolstoel heeft naast een kleine bumper ook ronde wings om te voorkomen dat een verdediger je kan blokkeren. De rolstoel is daarnaast voorzien van spaakbeschermers en anti-kiepwieltjes aan de achterkant.

Schermen

De schermsport kent een lange historie en valt onder de vechtsporten, je maakt gebruik van een sabel, floret of degen. Tijdens het schermen draag je een beschermend pak en een speciale helm.

Een schermrolstoel moet aan een aantal strikte eisen voldoen.

Tijdens het schermen wordt de rolstoel vastgesjord aan een plateau, tijdens het schermen kan en mag de rolstoel dus niet bewogen worden.

De rolstoel moet aan de kant waar je je wapen vast hebt vrij zijn van obstakels, zoals een kledingbeschermer, die ervoor kunnen zorgen dat je tegenstander je niet kan raken.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor schermen

Hier zijn geen specifieke producten voor. Als je wilt schermen op wedstrijd niveau dan kun je hier een (maatwerk) rolstoel voor laten maken.

Sportschieten

Sportschieten is een precisiesport waarbij je je goed moet concentreren, met een wapen gevuld met patronen schiet je op een doelwit. Sportschieten kent verschillende varianten, met verschillende wapens.

Voor sportschieten heb je een goede concentratie en rompbalans nodig, je hebt immers je handen en armen nodig om het wapen vast te houden.

Een schietsport-rolstoel moet bijdragen aan een zo actief mogelijke zithouding. Daarnaast kan het aan te raden zijn om een rolstoel te kiezen waarmee je makkelijk mee over een grasveld kunt rijden, zorg voor banden met goed/grof profiel en niet te kleine voorwieltjes of eventueel een voorzetwiel.

Bij sommige vormen van sportschieten schiet je liggend vanaf de grond, dan kan het handig zijn dat de rolstoel zo gemaakt is dat je gemakkelijk in en uit je (sport)rolstoel kan komen.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor sportschieten

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

Tafeltennis

Tafeltennis is een racketsport die je aan een speciale tafel speelt, je maakt gebruik van een “batje” en speelt één op één of twee tegen twee. Tafeltennis wordt in een sportzaal gespeeld.

Tafeltennis kún je vanuit een ADL-rolstoel beoefenen. Bij tafeltennis beweeg je je met name van voor naar achteren en draai je iets bij waar nodig. Je rolt geen lange afstanden maar maakt veel bewegingen op een klein oppervlak.

Je zithoogte moet je een goed bereik aan de tafel geven. De achterwielen hoeven niet (ver) in camber te staan, 0 tot 3 graden is vaak voldoende. Zorg daarnaast voor een stabiele rolstoel die niet achterover kiept.

Tennis

Tennis speel je binnen of buiten, één op één of twee tegen twee. Het wordt op verschillende ondergronden gespeeld: gravel, smashcourt of hardcourt.

Rolstoeltennis is een snelle sport, binnen het veld ben je veel aan het draaien en van voor naar achteren aan het verplaatsen. Daarom is de rolstoel bij voorkeur héél kiepgevoelig en staan de achterwielen ver in camber (16 tot 20 graden).

Ook moet je een groot bereik met je racket hebben, de rugleuning is dus bij voorkeur laag.

Tennisrolstoelen hebben een lange wielbasis en vaak twee anti-kiepwielen aan de achterzijde voor extra stabiliteit.

Speel je veel op zachte ondergronden als gravel? Kies dan wat bredere zwenkwieltjes aan de voorzijde. Zorg ook voor een goede strapping, zodat je vast zit in de rolstoel.

Wandelen (rollend)

Met een rolstoel kun je lange afstanden rollen, lekker in de natuur of bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
Rolstoelgebruikers kunnen lid worden van een wandelvereniging en een speciale wandelrolstoel aanschaffen.

Een rolstoel om lange afstanden mee te rollen heeft bij voorkeur een stabiele (lange) wielbasis, moet lekker licht rollen en goed rechtdoor blijven rijden.

Kies voor je rolstoel geen of weinig camber (0-3 graden). Zorg dat je voorwieltjes niet te klein zijn (minimaal 4 inch) of maak gebruik van een voorzetwiel.

Extra grote achterwielen kunnen er aan bijdragen dat je rolstoel beter doorrolt, bespreek met je rolstoel-adviseur of dit bij jou past.

Merken handbewogen sportrolstoelen voor rollend wandelen

Hier zijn geen specifieke producten voor, dit kun je met je ADL rolstoel, een allround sportrolstoel of met een custom made rolstoel beoefenen.

WCMX

WCMX staat voor Wheelchair Motorcross (Wheelchair MotorX) en is een extreme sport. WCMX wordt beoefend op een skatepark en vraagt veel (lef) van de gebruiker en om een sterke rolstoel.
Tijdens WCMX draag je een helm en bescherming om je polsen, ellenbogen en knieën.

Een WCMX-rolstoel moet vooral heel sterk zijn, de rolstoel krijgt veel harde klappen te verduren. Probeer dit dan ook niet met je ADL-rolstoel.
Je kunt een WCMX- rolstoel kiezen met luchtdempers in het frame, om een deel van de klappen op te vangen.

Zorg ook voor een goede strapping, zodat je vast zit in de rolstoel. Kies een “grind-bar” als je gebruikt wilt maken van grind-rails op het skatepark.

Enthousiast geworden, meer weten hoe een WCMX training eruit ziet en hoe WXMX jouw leven in een rolstoel op zijn kop kan zetten? Kijk dan onderstaande filmpje over een WCMX training 


Wheelen

Wheelen is voor rolstoelgebruikers wat hardlopen is voor mensen zonder rolstoel, alleen ligt de snelheid van een wheeler aanmerkelijk hoger dan die van de hardloper (ruim boven de 35km/u!).

Wheelen wordt ook wel rolstoelracen genoemd. Je kunt op de (atletiek)baan of buiten op de weg wheelen. Net zoals bij hardlopen kun je diverse afstanden wheelen, zoals de 800m, 1.500m en zelfs marathons.

Een rolstoel voor wheelen is heel specifiek, ze hebben drie wielen (twee achter en één voor), kleine hoepels en een lange wielbasis.

Een wheeler is voorzien van een ‘koerscorrector’, waarmee je op de atletiekbaan op hoge snelheid de bocht door komt.
Tijdens het wheelen draag je speciale verdikte handschoenen waarmee je een slag/klap op de hoepel geeft voor maximale snelheid.

Artikel over de keuzehulp in het Ergotherapie Magazine

Je kunt ontzettend veel sporten vanuit een rolstoel beoefenen. Ook zijn er veel sportrolstoelen en specifieke aanpassingen mogelijk om optimaal te kunnen sporten met een rolstoel. Het ergotherapeutische advies voor (het aanvragen van) een passende sportrolstoel vereist specifieke vakkennis van de ergotherapeut. De Scouters Keuzehulp voor handbewogen sportrolstoelen helpt je daarbij......

Zin om het hele artikel te lezen?

Artikel over de Keuzehulp handbewogen sportrolstoelen in het Ergotherapie Magazine

Gerelateerde hulpmiddelen