Keuzehulp

Kies de beste elektrische ondersteuning en aandrijving voor jouw rolstoel

Als je een rolstoel gebruikt kies je vaak voor een handgedreven rolstoel. Deze zijn vaak klein, licht en wendbaar. Maar misschien lukt het je zelf niet goed om een helling op te komen of wat langere afstanden af te leggen en kan je net even wat extra ondersteuning gebruiken. Of kunnen je partner, familie of vrienden wel wat duwondersteuning bij de rolstoel gebruiken. Er zijn verschillende soorten elektrische ondersteuning rolstoel, ook wel rolstoelaandrijving, hulpaandrijving of power-assist genoemd.

Laatste update: 02-01-2018

RolstoelaandrijvingWat voor soorten elektrische rolstoelaandrijving en elektrische ondersteuning zijn er en hoe worden deze vergoed?

Grofweg zijn er 3 typen elektrische aandrijving: duwondersteuning, elektrische wielen of een losse motor die je voor of achter aan je rolstoel ‘hangt’. Belangrijk om te weten is dat rolstoelaandrijvingen die je los aan je rolstoel koppelt, soms anders worden vergoed dan de wielen die vast zitten aan je rolstoel en hier dus onderdeel van zijn. Ook goed om te weten voor je een aandrijving koopt of aanvraagt, is dat sommige gemeenten deze helemaal vergoeden (zoals een elektrische rolstoel), sommige gemeenten een eigen bijdrage vragen en anderen helemaal geen elektrische rolstoelaandrijving vergoeden als je een scootmobiel hebt. De reden hiervoor is dat die 2 hulpmiddelen dan te veel op elkaar lijken. Je kan hier natuurlijk wel bezwaar tegen maken, omdat een scootmobiel vaak harder rijdt en je er verder mee reist.

Als je een rolstoelaandrijving gaat kopen of aanvragen, wil je er natuurlijk eentje kiezen die het beste bij je past. Welke is dat? We zochten het voor je uit en zetten de verschillende mogelijkheden met elektrische ondersteuning rolstoel voor je op een rij. Zo kies je de hulpaandrijving die het best bij jou en je rolstoel past.

Duwondersteuning rolstoel

Als je partner, familie, vrienden of anderen je rolstoel niet meer goed of ver genoeg kunnen duwen, zijn er verschillende duwondersteuningen. De prijzen variëren heel erg, vanaf ongeveer € 560 voor de Excel Click & Go Lite gewoon te koop op Bol.com, vanaf € 760 voor de V-drive, vanaf € 2.300 voor de luxe Alber viamobil, tot vanaf € 3.500 voor de PowerDrive van Tzora, allemaal te koop bij thuiszorgwinkels, rolstoel- of mobiliteitsspecialisten. De elektrische wielen of motoren die je aan je rolstoel kan koppelen werken ook vaak als duwondersteuning.

Elektrische wielen voor je rolstoel

Er zijn verschillende soorten elektrische wielen op de markt om je rolstoel aan te drijven. De onderstaande wielen zijn op vrijwel alle rolstoelen te gebruiken en makkelijk te verwisselen. Het grootste verschil zit in de bediening. Je hebt namelijk hoepelaandrijving met 2 handen (E-Motion, Twion, E-Move en Wheeldrive), met één hand (E-Move), alleen het licht aanduwen van de hoepel (Wheeldrive) of een joystick (E-Fix en E-Drive). Er is veel verschil in gewicht van de wielen en daarmee het gemak waarmee je de wielen van je rolstoel haalt en vervoert. De meeste wielen zijn geschikt voor mensen tot 120 of 130 kilo, de E-Drive heeft wielen voor mensen tot 150 kilo en de E-Motion en E-Fix voor mensen tot 160 kilo. Hieronder een tabel met de eigenschappen.

Merk Wiel inch Gewicht wiel kg Standen Snelheid km/u Afstand km Bediening € v.a.
Alber E-Motion 22/24 8 2  8,5  25 2 hand hoepel 5.150
Alber E-Fix 22/24 8 3  6  16/22  joystick 6.600
Alber Twion 24 >6 2 6/10 12-20 2 hand hoepel 5.500
Decon E-Drive 20/22/24/25/26 7 n.v.t. 6 15/35 joystick 6.500
Decon E-Move 20/22/24/25/26 6 2 6 20/35 1/2 hand hoepel 5.000
Wheeldrive 22/24 11,5 3 6-10 12/20 2 hand hoepel/vast 6.750

Niet elektrisch maar wel een ondersteuning, zijn de Loopwheels. Annemarieke tipte de redactie deze verende rolstoelwielen. “Je raakt minder moe omdat je bij het voortbewegen van de rolstoel minder kracht hoeft te zetten.” Handig!

Een motor of handbike aan je rolstoel

Ook een optie: een losse motor aan je rolstoel koppelen. Dit kan op verschillende manieren. Het koppelen van een elektrische handbike of trike is de meest betaalbare optie. Dit maakt je handgedreven rolstoel niet echt een elektrische rolstoel maar meer een fiets, minder geschikt voor binnenshuis want de draaicirkel wordt groter.  En je kan heel hard, rond de 20 kilometer per uur. Als je ook in het donker rijdt is het wel zo veilig om dan ook verlichting aan te schaffen. De elektrische handbike of trike is een elektrisch wiel met een stuur dat je voor je rolstoel koppelt. Betaalbare voorbeelden zijn de Sherpa (€ 1.450,- en ook te huur voor een dag bij You’re Unlimited), de My Skate (€2.895,-) en de Firefly uit Amerika ($ 2.145 inclusief verschepen exclusief invoeren). Een duurdere handbike is van bijvoorbeeld Mobility Products: de volledig elektrische Batec Electric (€ 5.065,-) of de handbike met elektrische ondersteuning Batec Hybride (€ 6.240,-).

Een nieuwe en hippe variant op de handbike is de rolstoelbakfiets Connect Carrier van Roam: een ‘bakfiets’ met elektrische ondersteuning die je aan rolstoel bevestigt.

Compacter zijn de hulpmotoren aan de achterzijde van je rolstoel. Meer voor binnenshuis, en je gaat ook niet zo hard. De LightDrive is een losse hulpmotor van 14 kilo die achter je rug tussen je wielen in ligt en ook in een extra wieltje tussen je achterwielen uitloopt. Je bedient je rolstoel dan met een joystick. Dit extra wieltje kan je trouwens ook weglaten. De LightDrive kost ongeveer € 4.900. De SmartDrive is een losse hulpmotor van 6 kilo die van achter onder je zitting in een extra wiel tussen je achterwielen uitloopt. Je moet je rolstoel nog wel zelf starten met je hoepels, maar daarna neemt de SmartDrive het aandrijven van je over. Je draagt een polsband en stopt door een tikkende armbeweging bij de SmartDrive. De SmartDrive kost ongeveer € 6.000.

De Swiss Trac zit er een beetje tussen in, dit is een zware motor (65 kilo) in de vorm van een soort grasmaaier die je met een koppelstang voor je rolstoel bevestigt. Je bedient de Swiss Trac met je handen en de motor trekt tot 130 kilo moeiteloos op ruw terrein steile hellingen op. De Swiss Trac kost wel ruim € 7.000.

Alle elektrische handbikes

Wil je meer weten over de elektrische handbikes voor je rolstoel? Bekijk dan de aparte keuzehulp die we hierover maakten.

Bekijk keuzehulp

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Alle rolstoelaandrijvingen en elektrische ondersteuning