Keuzehulp

Beste wandelstok kiezen voor jou

Wandelstokken die wél cool zijn? Ja, er zijn steeds meer hippe en stijlvolle wandelstokken en sportieve alternatieven voor de stok! Wat zijn de beste opties voor jou? En waar let je op bij het kopen van een wandelstok? We scoutten de beste wandelstokken voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in deze onafhankelijke keuzehulp.

Laatste update: 13-04-2017

Wandelstok keuzehulp ScoutersWandelstok kiezen: waar let je op?

Je kan een wandelstok gebruiken als je je rug wil ontlasten of stabieler wil lopen. Maar er zijn zo veel verschillende soorten wandelstokken… Waar let je op als je een wandelstok koopt? Hieronder de belangrijkste criteria:

 • Design: er zijn steeds meer leuke, hippe wandelstokken ook met prints en in felle kleuren
 • Handvat: heb je extra grip nodig of is je hand snel overbelast? Kies dan een ergonomisch handvat
 • Hoogte of instelbaarheid: om goed te lopen is het belangrijk dat de wandelstok de juiste hoogte heeft voor jou, lees verder >
 • Stabiliteit: met een extra grote of een vierpoot wandelstok heb je extra grip op de grond bij het lopen
 • Opvouwbaar: je kan veel stokken ook opvouwen, handig als de stok in een tas wil meenemen
 • Gewicht: ook belangrijk bij het meenemen op reis, want hoe zwaarder hoe lastiger dat wordt
 • Zitje: er zijn ook wandelstokken die je kan omtoveren tot zitstok om even te rusten
 • Materiaal: hoe beter de kwaliteit van het materiaal van de wandelstok, hoe langer die meegaat, lees verder over onderhoud >
 • Prijs: wandelstokken zijn er in allerlei prijzen, de meeste liggen tussen de € 10,- en € 70,-

Soorten wandelstokken: de opties op een rij

Er zijn allerlei soorten wandelstokken, en ook wandelstokken met meerdere van deze eigenschappen tegelijk:

Wandelstok SabiDesign wandelstok

Met een wandelstok kan je er ook heel hip uitzien! Je komt stijlvol voor de dag met een klassieke houten wandelstok, bijvoorbeeld met een Derby of Fritz handvat. Wil jij knallen, dan kan je voor een fel gekleurde wandelstok gaan, bijvoorbeeld van Neo Walk. Ook de ontwerpen van Ninee (van hout, verstelbaar en opvouwbaar) en Sabi kan je zonder twijfel hip en modern noemen. Handig van die van de wandelstokken van het Nederlandse bedrijf Ninee is dat deze wandelstokken opvouwbaar zijn en over een anatomisch handvat beschikken. Wil jij liever niet dat anderen direct zien dat je met een wandelstok loopt? Dan kan je kiezen voor een wandelstok en paraplu in één of een sportief alternatief: de nordic walking stokken.

Handvat wandelstok

Het handvat van je stok is misschien wel het belangrijkst. Hoe beter je grip hebt, hoe veiliger. En natuurlijk: hoe beter je hand en pols worden ondersteund, hoe beter voor je lichaam. Bij de keuze voor een handvat zijn het materiaal en de vorm allebei van belang. Heb je last van zweethanden, dan is een houten handvat of zacht rubberen handvat prettig en stevig voor je.

Als het gaat om de vorm, dan is het goed om te weten welke soorten handvatten er zijn. Hieronder zie je de meest voorkomende op een rij, samen met de eigenschappen.

wandelstok-anatomisch-handvat Anatomisch handvat  Als je veel steun nodig hebt bij het lopen en je hand en pols zo min mogelijk wil belasten, is het anatomische handvat voor jou het beste. Dit handvat zorgt ervoor dat je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over je hand en dat je pols wordt ontlast. Verkrijgbaar speciaal voor je linker- of rechterhand.
Wandelstok - Derby handvat Derby handvat Dit klassieke handvat ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook extra houvast door de ronde vormen. Kan op maat gemaakt, maar wordt meestal in één uitvoering verkocht, geschikt voor zowel links als rechts.
 Wandelstok - Fritz handvat Fritz handvat Dit handvat lijkt op de Derby, maar is iets minder rond. Het is één van de oudste vorm handvatten. Dit handvat dankt zijn naam waarschijnlijk aan de Pruisen Koning Friederich II die veel met deze stok werd afgebeeld. Biedt redelijke ondersteuning aan je hand en pols en is geschikt voor zowel links als rechts.
 wandelstok-rondhaak-handvat Rondhaak handvat Samen met het Fritz handvat de oudste vorm wandelstokhandvat. Handig is dat je de stok door de vorm makkelijk kan ophangen. Dit stijlvolle handvat biedt echter minder houvast dan het anatomische, Derby of Fritz handvat
 Wandelstok - XL greep XL-greep Ben je wat zwaarder, dan zit je met de XL-greep goed. Vaak wordt dit handvat van schuim of rubber gemaakt, zacht voor je handen. Je vindt dit handvat met name op wandelstokken met 4 poten
Wandelstok - Anatomisch handvat Knop handvat Als je je wandelstok niet heel intensief gebruikt of tijdelijk, is een knophandvat al goed voor je. Lang moet je dit handvat echt niet gebruiken, want je gewicht wordt amper verdeeld over je handen.

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Wandelstok NineeOpvouwbare wandelstok

Veel wandelstokken zijn opvouwbaar. Handig als je je wandelstok in een tas mee wil nemen. Je kan een opvouwbare wandelstok vaak in 4 kwarten vouwen. Wandelstokken van de Ossenberg en Ninee (inderdaad, die hippe) zijn bijvoorbeeld opvouwbaar. Een opvouwbare wandelstok wordt ook wel een inklapbare wandelstok genoemd.

zitstok-klassiek-productZitstok: wandelstok met zitje

Wil jij even rusten tussen het wandelen door? Dan is een wandelstok met zitje misschien iets voor jou. De Flipstick en de Caremart zijn 2 voorbeelden van een wandelstok met zitje. Ook heel handig bij museumbezoek of een middagje.

Vierpoot wandelstok QuadroVierpoot wandelstok of extra grote voet: extra stabiel

Voor wie extra stabiliteit nodig heeft, is een vierpoot wandelstok een goede optie, zoals de Quadro en de Skanstaal. Ook de driepoot wandelstok met zitje van Caremart kan extra steun bieden. Er zijn bovendien ook wandelstokken met een extra grote voet, zoals de Perfect Butler van EasyMaxx en de Perfect Cane van Orangeplanet. Ook de TANGO wandelstok heeft een extra grote voet, maar dan bedoeld om de wandelstok makkelijk te kunnen laten staan als je de stok even niet gebruikt.

Ligt er een grote laag sneeuw en wil je er toch zo stabiel mogelijk op uit? Dan is de ijsdop van het merk Vitility een goede oplossing: deze zet je onder je wandelstok voor extra grip in het ijs of de sneeuw.

Wandelstok met wieltjes HulpShopperWandelstok op wieltjes

Een nieuwe variant op de wandelstok is de wandelstok op wieltjes: de RollerMate. Je zou kunnen zeggen dat dit hulpmiddel een kruising is tussen de wandelstok en rollator. Handig is dat er een kleine tas op de Rollermate zit. Deze wandelstok op wieltjes is wel fors prijziger dan een reguliere wandelstok: € 170,-

Wandelstokclip VIX JiveHandige accessoires voor je wandelstok

Je kan ook allerlei accessoires bij je wandelstok kiezen. Soms zitten deze accessoires standaard bij je wandelstok, of koop je die speciaal voor jouw wandelstok. De meeste accessoires kan je voor alle wandelstokken gebruiken:

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Wandelstok op de juiste hoogte bestellen of instellen

Welke stoklengte heb je nodig? Dat is belangrijk om te weten, want als je je wandelstok niet goed gebruikt kan je juist meer lichamelijke klachten krijgen. Hoe weet je wat voor jou de goede lengte is? Meet de afstand tussen de grond en je polsgewricht, de knokkel net boven je pols. Doe dat aan de kant waar de wandelstok wordt gebruikt, met schoenen aan en de armen ontspannen langs je lijf.

Veel wandelstokken zijn verstelbaar of in verschillende maten verkrijgbaar en houten wandelstokken kan je zelf afzagen op je juiste hoogte.

Lopen met wandelstok

Als je voor het eerst gaat lopen met een wandelstok, dan is dat waarschijnlijk even wennen. Je let dan ineens niet meer alleen op je voeten, maar ook op de wandelstok. Oefenen, eventueel samen met je ergotherapeut, helpt. Het is vervolgens belangrijk dat je de wandelstok actief gebruikt om het effect te merken in je rug, knieën of stabiliteit.

Welke tips heb jij voor iemand die voor het eerste een wandelstok koopt?

Laat het de redactie weten

Onderhoud van je wandelstok

Het is belangrijk dat je je wandelstok regelmatig controleert op slijtage. Is de stok nog stevig? Bij twijfel kan je dit altijd navragen bij je ergotherapeut of het verkooppunt waar je de wandelstok hebt gekocht. Goed ook om de dop van de stok, dus het punt waar je de grond raakt met de wandelstok, regelmatig te vervangen. Zo houd je genoeg grip en stabiliteit. Om zo lang mogelijk van je wandelstok gebruik te kunnen maken, helpen deze tips:

 • Maak je wandelstok regelmatig schoon
 • Vervang de rubberen dop van de stok regelmatig voor blijvende grip
 • Gebruik een wandelstokclip of wandelstokklem om je stok niet te laten vallen

Heb jij een aanvullende tip? We horen het graag!

Mail de redactie

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

De beste wandelstokken