Kies de beste traplift voor jou

Als traplopen niet goed gaat, kan je overwegen een traplift aan te schaffen. Het kan zijn dat jouw gemeente deze vergoedt, maar dat gebeurt helaas steeds minder. Of je nu een traplift wil huren, kopen of er één via het WMO-loket van je gemeente krijgt: het is belangrijk de traplift te kiezen die het beste bij jou en je trap past. Een professional kan de keuze begeleiden, maar je kan ook zelf een en ander uitzoeken. Er zijn veel sites met keuzehulpen, maar als deze sites van een verkoper zijn of verkopers worden toegelaten tegen betaling, is de hulp niet onafhankelijk en kan je je afvragen of die betrouwbaar is. Op Scouters vind je verschillende merken trapliften en kun je doorlinken naar leveranciers. Ook vind je reviews van gebruikers, altijd belangrijk om ervaringen te delen, dus plaats jouw ervaringen op Scouters, zo helpen we elkaar.  

Laatst gewijzigd op 17 augustus 2023 door Scouters

Waar let je op voor je een traplift koopt?

Heb je een traplift in huis, buiten of in het trappenhuis nodig?

Trapliften kunnen op allerlei trappen worden geïnstalleerd. Er zijn trapliften speciaal voor binnen en voor buiten. Als je een traplift nodig hebt voor in een trappenhuis, moet je je aan een aantal regels houden. De traplift mag namelijk niet worden geïnstalleerd als die mogelijk de doorgang voor je buren in de weg zit. Je kan hierover bij je verhuurder of VvE meer informatie aanvragen.

Heb je een rechte trap of een trap met een bocht?

Er bestaan veel verschillende trappen, daarom wordt je trap opgemeten om de juiste lift te kunnen installeren. Er zijn trapliften die speciaal voor rechte trappen zijn ontwikkeld en er zijn andere liften voor trappen met een bocht.

Gebruiken huisgenoten de trap ook?

Een traplift kan behoorlijk veel ruimte innemen, zeker als deze op een smalle trap is geïnstalleerd. Het handige is gelukkig dat je traplift in de meeste gevallen zowel aan de binnen- als de buitenkant van je trap kan worden geplaatst. Vaak neemt een traplift die aan de binnenkant wordt geplaatst, minder ruimte in voor je huisgenoten die de trap wel oplopen, dan eentje die direct onder de trapleuning wordt geplaatst. Sommige mensen vinden een traplift aan de binnenkant van de trap wel wat enger dan aan de buitenkant. Je benen komen dan namelijk vaak wat hoger van de grond te hangen. Bij een traplift aan de buitenzijde loopt de rail dichter op de traptreden.

Gaat zelf opstaan van de stoellift goed of kan je hierbij hulp gebruiken?

Trapliften kunnen meestal met verschillende typen stoelen worden geleverd, in verschillende kleuren en maten. Er zijn ook stoelen met een automatische draaizitting, zodat je altijd veilig kan opstaan en weer zitten. Daarnaast bestaan er trapliften met een stastoel, een hoge stoel dus. Handig als je je knieën of heupen niet goed kan gebruiken.

Welke maat past bij jouw gewicht?

De meeste trapliften kunnen tot ongeveer 120 kilo dragen. Ben je zwaarder, dan past een stevigere trapliftstoel beter. Soms is een woonhuislift een nog betere oplossing. Dit is inderdaad een gewone lift die verticaal omhoog gaat en die je in een woonhuis kan laten inbouwen. Als je voldoende ruimte in huis hebt en je budget het toelaat, kan dit een oplossing voor je zijn.

Heb je recht op een vergoeding of zelf budget?

Het kan zijn dat jouw gemeente een traplift vergoedt, maar dat verschilt per gemeente en gebeurt helaas steeds minder. Lees meer over vergoedingen. Als je zelf een traplift wilt kopen, moet je rekenen op een prijs vanaf 3.000 euro bij een rechte trap. Als je een traplift met bocht nodig hebt, kost dit meer. Je kan ook overwegen een traplift te huren, bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk een lift nodig hebt. De investering is wel flink: de installatie kost ten minste 1.500 euro en per maand betaal je minimaal 150 euro huur.

Soms is het mogelijk een tweedehands traplift aan te schaffen. De rail wordt bijna altijd nieuw geleverd, maar de stoel kan worden hergebruikt. Je kan hier soms wel 30 tot 40% mee besparen op de nieuwprijs.

Alternatieven voor een traplift

Vaak is een traplift een laatste oplossing als traplopen echt niet meer gaat. Als traplopen nog redelijk gaat, zijn er verschillende alternatieven voor de traplift. Bijvoorbeeld:

  • Extra trapleuning, zodat je aan beide kanten kan leunen.
  • Een trapleuning met beugel, zoals de Assistep.
  • Tussentreden kunnen het traplopen ook makkelijker maken. Het aantal treden van je trap wordt daarmee verdubbeld en de hoogteverschillen tussen de treden gehalveerd.
  • Een traplift waarbij je in je rolstoel kan blijven zitten (Scalacombi).
  • Superdeluxe trap die zichzelf opvouwt tot  plateaulift. Heel handig, maar wel een investering’  

De beste trapliften voor jou

Er zijn in Nederland (nog) geen onafhankelijke tests gedaan van trapliften voor zover bij ons bekend. Ken jij wel een recente test, dan horen we het graag.

 

 

Gerelateerde hulpmiddelen