Keuzehulp

Steunkousen aantrekken? Kies de beste aantrekhulp voor jou!

Het aantrekken en uittrekken van steunkousen kost behoorlijk wat inspanning. Gelukkig zijn er veel handige hulpmiddelen om je steunkous aan of weer uit te trekken. De verschillende hulpmiddelen helpen je kousen voor armen, benen en met dichte of open teen aan en uit te trekken. Maar welke steunkousen aantrekhulp past het beste bij jou? Grofweg zijn er 3 soorten steunkousen hulpmiddelen.

Steunkousen aantrekken hulp 1: de zak of gladde kous

Als het uit- of aantrekken van de steunkousen stroef gaat is er de ‘zak’ of ‘gladde kous’. Dit zijn de bekendste steunkousen hulpmiddelen. Door de gladde zak trek je de kous gemakkelijker over je been of arm. Je moet er dan nog wel goed bij kunnen, dus kunnen reiken of bukken. En je hebt wel wat kracht in je vingers nodig. Dit hulpmiddel is verder makkelijk op te bergen en mee te nemen op reis.

Welke soorten zijn er en hoe werken deze?Steunkousen aantrekhulp de zak of gladde kous

Je hebt zakken om kousen aan te trekken, uit te trekken of aan en uit te trekken. Om de kous aan te trekken, trek je de zak eerst over je been of arm. Dan trek je de kous over de gladde zak en glijdt deze zo aan. Draag je steunkousen met een open teen of hand, ook wel open kousen genoemd, dan trek je de ‘zak’ via de open tenen of vingers (deze hebben vaak een lus aan het uiteinde). Draag je dichte kousen, dan vouw je de zak eerst op, trek je de kous er overheen en trek je de zak vervolgens met een touwtje dat er aan vastzit naar boven onder de kous vandaan (de zak vouwt dan uit en los, zoals bij de Eureka en Magnide). Om de kous uit te trekken, trek je de zak over de kous heen en snoer je de zak vast om je been of arm. Dan rol je de kous om de zak heen af en laat je deze zo van je voet of hand afglijden. Hiervoor kan je ook een plastic zakje gebruiken, zoals te lezen op de pagina over sokken en steunkousen.

Veel zakken kan je voor zowel aan als uittrekken gebruiken, maar niet allemaal zijn ze voor beide handelingen te gebruiken. En wil je steunkousen met een gesloten teen aantrekken, let dan helemaal op dat het hulpmiddel hier geschikt voor is.

Hoeveel kost het?

De zakken kosten tussen de 15 en 35 euro.

Steunkousen aantrekken hulp 2: de rol

Steunkousenhulp Doff N Donner Cuff en Cone2Als je weinig grip hebt en de steunkous niet goed vast kan pakken, is de ‘rol’ voor jou een oplossing (zoals van het merk Cuff & Cone). De ‘rol’ is een soort waterzak waarover je de kous aan- en uitrolt. Je moet dan nog wel kunnen reiken of bukken. Maar je hebt weinig kracht in je vingers nodig.

Hoe werkt het?

Eerst trek je de kous over de rol. Dan steek je je voet in de rol met kous en rol je deze over de rol naar boven. Om de kous uit te trekken rol je de rol over de kous tot aan het begin van de kous. Dan rol je het uiteinde van de kous over de rol en rol je de kous zo naar beneden.

Hoeveel kost het?

De rol kost compleet ongeveer 85 euro.

Steunkousen aantrekken hulp 3: het rek

Steunkousen trekkenAls je niet goed kan bukken om de steunkous aan of uit te krijgen, is er het ‘rek’. Het rek is geschikt voor alle soorten steunkousen voor je benen. Het nadeel is dat de rekken vrij groot zijn en wat minder makkelijk zijn op te bergen in een kast of mee te nemen in je koffer.

Hoe werkt het?

Eerst wikkel je de kous om het rek. Dan pak je het rek vast en steek je je teen en voet in de kous. Vervolgens trek je zo de kous op. Zo kan je eigenlijk alle steunkousen met of zonder open teen aantrekken. Sommige rekken zijn ook gemaakt om kousen uit te trekken. Je steekt het rek dan onder de band van je kous en duwt de kous naar beneden.

Hoeveel kost het?

De rekken kosten tussen de 50 en 130 euro.

Let goed op dat je koopt wat je nodig hebt. Als je niet weet wat je het beste kan kiezen, kan je altijd advies vragen aan een zorgprofessional, bijvoorbeeld de persoon die je steunkousen aanmeet of aantrekt.

Marijke VerbeekTip van ergotherapeut Marijke

“Het lastige met steunkousen is de hiel op de juiste plek krijgen, en het kost veel moeite om dat te corrigeren als je de kous eenmaal aanhebt. Probeer met rubberen handschoenen de kous op zijn plek te krijgen, in combinatie met een aantrekzak. Strakke schoonmaakhandschoenen werken vaak prima. Soms worden handschoenen bij de ‘aantrekzak’ geleverd, die zijn vaak wat steviger. Ga een hulpmiddel vooral eerst uitproberen, bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel of ander verkooppunt. Ze hebben vaak verschillende hulpmiddelen op de plank staan. Zo kun je sneller inzicht krijgen wat voor jou werkt.”

Marijke Verbeek, ergotherapeut

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Steunkousen aantrekken: alle hulpen