Vendlet draaibed

Het Vendlet draaibed of wentellakensysteem draait en verplaatst je geautomatiseerd in je eigen bed. Ook van beneden naar boven als je te ver naar het voeteneinde ligt. Het is vooral handig als je passief of bedlegerig bent. Maar ook als je veel pijn hebt bij het verplaatsen in bed.

Bediening

Je kunt het systeem zelf bedienen, of dat door een mantelzorger of zorgverlener laten doen.

Zelfbediening is wel op indicatie van de ergotherapeut en op eigen risico. Je moet bijvoorbeeld...

Lees meer

Het Vendlet draaibed of wentellakensysteem draait en verplaatst je geautomatiseerd in je eigen bed. Ook van beneden naar boven als je te ver naar het voeteneinde ligt. Het is vooral handig als je passief of bedlegerig bent. Maar ook als je veel pijn hebt bij het verplaatsen in bed.

Bediening

Je kunt het systeem zelf bedienen, of dat door een mantelzorger of zorgverlener laten doen.

Zelfbediening is wel op indicatie van de ergotherapeut en op eigen risico. Je moet bijvoorbeeld goed opletten, dat je jezelf niet op je arm draait en niet meer bij de handbediening kan komen.

Het kan ook een oplossing zijn voor jouw mantelzorger of zorgverlener om overbelasting te voorkomen als ze jou draaien of verplaatsen in bed.

Hoe werkt het?

Je kunt Vendlet op vrijwel elk bestaand zorgbed bevestigen. Het bestaat uit een glijlaken, een wentellaken, een handbediening en twee rolbuizen die aan weerszijden in de lengterichting van het bed zijn gemonteerd.

Door te drukken op de handbediening windt het draailaken om een van de rollen op, en om de andere wentelt het af. Je draait zonder over het laken te schuiven of verplaatsten.

De rolbuizen in de hoge positie kunnen ook als bedhekken worden gebruikt.

Wanneer kan Vendlet een oplossing zijn?

Als je bedlegerig bent, een verhoogd risico op decubitus hebt, je jezelf in bed niet gemakkelijk kunt draaien/verplaatsen, bij overgewicht (tot maximaal 400 kg) en als het bewegen in bed pijnlijk is.

Kosten en vergoeding

Een Vendlet systeem kost ongeveer € 7.100,-, afhankelijk van de versie, opties en kosten voor plaatsing.

Vergoeding via de Regeling hulpmiddelen van de zorgverzekeraar is mogelijk op basis van een goed onderbouwde indicatie van een ergotherapeut. Je kunt het ook thuis uitproberen.

Via de website kun je in samenspraak met en op initiatief van een ergotherapeut een demo aanvragen.

Verschillende types

Er zijn verschillende types en uitvoeringen van het Vendlet bed. De Vendlet V5S is er met of zonder speed adjust: daarmee kun je de snelheid van het omrollen regelen.

Van deze versie is het maximale gewicht van de gebruiker 200 kg. Ben je zwaarder, dan kan de Vendlet Bari een oplossing zijn. Die gaat tot 400 kg en is ook uit te voeren met speed adjust.

Meer informatie

Lees het testverslag van onze vaste blogger Almer Regter

Meer informatie over het Vendlet systeem en ook heel veel filmpjes hoe het precies werkt vind je op de website van Vendlet.

Ook Health2Work voert het Vendlet systeem.

Kijk voor meer informatie over andere hulpmiddelen voor draaien en verplaatsen in bed in de Keuzehulp over dit onderwerp.

Lees minder

 • Vendlet bari draaibed in gebruik
 • Vendlet V5S draaibed, met verzorger die een persoon in bed omdraait
 • Vendlet bari draaibed met patiënt en verzorger
 • Leeg Vendlet draaibed, waarop je goed het wentellakensysteem kunt zien
Vendlet bari draaibed in gebruik

Gemiddelde beoordeling

 • Design
 • Gebruiksgemak
 • Kwaliteit
 • Prijs

Beoordelingen (4)

Gemiddelde beoordeling

4 beoordeling(en) | Schrijf een beoordeling

  “Ja helemaal top! ”

  Door Lex Baegen op 17 juni 2021

  Design
  Gebruiksgemak
  Kwaliteit
  Prijs

  Voor de zorg en de gebruiker een top product. Zorg kan alles elektrisch bedienen met een duidelijke afstandsbediening. Je kan erg goed bij de cliënt staan wat erg fijn is voor de rug. Ik kan beide kanten goed opdraaien. Draaien gaat niet snel wat erg fijn is. Geen gedoe met een broek aantrekken. Nu druk je op de knop en draai je de kant op, die op dat moment het beste is zodat je de broek netjes aan kan doen bij de cliënt. Geen blauwe plekken meer van het op mijn zijde duwen. Geen 2 hulpverleners meer nodig. Het is echt heel fijn met het opstaan en meer energie voor de dag. Top product!

  “geweldig”

  Door t op 19 maart 2021

  Design
  Gebruiksgemak
  Kwaliteit
  Prijs

  mijn dochter heeft het nu 6 jaar het is een geweldige uitvinding niemand hoeft meer aan haar te komen om haar te laten draaien hoop dat meer gehandicapten hier voor in aan merking komen

  “Ben werkzaam in de gehandicaptenzorg. Sinds korte tijd hebben we dit product in gebruik. Het bevalt heel goed. Ontlast fysiek, de begeleiding bij hun werkzaamheden”

  Door Anny op 14 maart 2021

  Design
  Gebruiksgemak
  Kwaliteit
  Prijs

  Positieve ervaring met dit product. Ontlast de begeleiding bij hun werkzaamheden. Maar ook het comfort wat de cliënt ervaart is heel positief. Ze ervaart het draaien van rug naar buikligging en terug als een fijne, geweldige activiteit. In het begin vroeg ze iedere keer, mag ik dit bed houden. Dat zegt genoeg.

  “Enorm tevreden met het product en de service!”

  Door Fatima op 01 maart 2021

  Design
  Gebruiksgemak
  Kwaliteit
  Prijs

  Als verpleegkundige in de GHZ ben ik erg tevreden met het product en het gemak ervan. De cliënt is dat ook en zij geeft aan dat dit de kwaliteit van leven verhoogd. Dat is het mooiste wat je kan horen als verpleegkundige. Verder is de prijs-kwaliteitverhouding zeker in orde.

Een beoordeling toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *