Ik wil beter aan- en uitkleden

Sokken en steunkousen

Sokken, steunkousen of panty’s aan- en uittrekken. Hoe doe je dat gemakkelijk zonder dat het je veel kracht kost of je moet bukken? Er zijn allerlei oplossingen en hulpmiddelen om dat makkelijk zelf te doen, ook als je een blessure of handicap hebt.

Keuzehulp: Kies de beste steunkousen aantrekhulp voor jou

Wat voor soorten steunkousen aantrekhulp zijn er en waar let je op? We scoutten de beste steunkousen aantrekhulpen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Kies de steunkousen aantrekhulp voor jou

Praktische tips om je sokken en kousen makkelijk zelf aan te doen

Aan en uitkleden - kousen aantrekken met handschoenDraag rubberen handschoenen: zo heb je meer grip en voorkom je ladders in je kous. Handig!

Meer tips om je sokken, steunkousen en panty’s makkelijker aan te doen:

  • Zorg dat je benen droog zijn, dan gaat het aantrekken veel makkelijker
  • Ga op een stevige stoel zitten en gebruik eventueel een voetenbankje of extra stoel om beter bij je voeten te kunnen
  • Stroop de sok of kous eerst in je hand helemaal op, steek je tenen erin en schuif de sok tot slot over de rest van je voet omhoog
  • Gebruik een antislipmatje, zodat je meer grip heb op de grond met je andere voet
  • Hoe eerder op de dag je je sok, steunkous of panty aandoet, hoe gemakkelijker het gaat: dan zijn je voeten en benen het slankst

Hulpmiddelen bij je sokken en steunkousen aandoen

Wist je dat steeds meer mensen hun steunkousen zelf aan kunnen doen met de nieuwe hulpmiddelen zoals de Steve? Bekijk hier innovatieve hulpmiddelen om je sokken en steunkousen aan en uit te doen:

Sokken aan- en uittrekken

Als normale sokken strak zitten kan je extra wijde sokken kopen. Om je sokken of steunkousen gemakkelijk aan en uit te krijgen, zijn er allerlei hulpmiddelen. Je kent de sokken aantrekhulp misschien wel. Dit is een kunststoffen muil of stoffen bakje met een touw daarboven. Hier wikkel je je sok of kous omheen en steek je je voet vervolgens in zodat je de sok of kous makkelijk om je voet glijdt. De sokkenaantrekker bestaat in verschillende uitvoeringen: met één en 2 koorden.

Steunkousen aan- en uittrekken

Voor het zelf aan- en uittrekken van steunkousen zijn er verschillende oplossingen en hulpmiddelen. Als je een steunkous met een open teen hebt, kan je ook gewoon een stevig plastic zakje gebruiken. Bijvoorbeeld een diepvrieszakje. Je doet het zakje om je voet, schuift de steunkous erover heen en trekt het zakje er weer door de opening bij de teen uit.

Ook kan je met een van de steunkousenhulpmiddelen je kousen beter zelf aandoen:

  • voor als het aantrekken stroef gaat de gladde sokken waar je de steunkous overheen laat glijden
  • voor als je weinig kracht hebt de rol waar je de steunkous overheen laat rollen
  • voor als je moeilijk kan bukken de verschillende rekken waarmee je steunkousen op kan trekken en uit kan duwen

Ideaal, want als het je lukt met een van deze hulpmiddelen zelf je kousen aan of weer uit te trekken hoeft je dit niet meer aan je partner of de thuiszorg te vragen en kan je je kousen aan of weer uit trekken wanneer je dit zelf wil. Het is wel belangrijk de steunkousen hulp te kiezen die het beste voor jou is. Een professional kan je helpen, maar je kan ook zelf een en ander uitzoeken. De belangrijkste onafhankelijke keuze-informatie vind je in onze:

Keuzehulp steunkousen

Hieronder zie je de ervaring van twee mensen met verschillende hulpmiddelen.

Panty aan- en uittrekken

Om je panty aan en uit te doen, wil je beide pantydelen het liefst zo gelijkmatig mogelijk aandoen. Hier is een speciale panty aantrekhulp voor, een soort dubbele sokkentrekker.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het aandoen van sokken en kousen? Heb je ervaring met één van deze oplossingen of hulpmiddelen die je graag deelt? Of mis je onderwerpen en heb je tips die anderen vooruit kunnen helpen? Laat het ons horen, dan vullen we de informatie over het aandoen van sokken en kousen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie