Hulpmiddelen die meten

Medewerkers in verpleeghuizen, bij de thuiszorg of mantelzorgers kunnen niet zien of een luier al vol is en vervangen moet worden. Controleren moet handmatig en daarvoor moet je steeds de cliënt storen. Extra vervelend om dat ´s nachts te doen, maar dat hoeft niet meer met hulpmiddelen die meten.
Door de hoeveelheid vocht in de luier te meten hoef je niet onnodig te verschonen, maar pas als de luier vol is. Dat bespaart tijd, materialen en afval.

Voorbeelden van hulpmiddelen die vocht meten:

  1. Abena Nova
  2. Carin
  3. InstantCare
  4. Identifi (TENA)
  5. WeSense (Mediq)

a.    Abena Nova

Een sensor meet urine in het incontinentiemateriaal en ook de verzadiging en verspreiding. De verzorger of mantelzorgen ziet via de app hoe het ervoor staat en kiest het juiste moment voor verschoning.

b.   Carin

Carin is ontwikkeld voor vrouwen met urineverlies door bekkenbodemproblemen. Het bestaat uit beschermend ondergoed, een sensor, een app en oefeningen om de bekkenbodem te versterken.

c.    InstantCare

InstantCare meet elke minuut hoe lang de huid vochtig is. En het meet of er stoffen (vervuilde urine en ontlasting) niet door de strip gaan.

Je kunt het in alle materialen gebruiken. Het is een plakstrip die je in je luier plakt of op een matje, ook wel bedlegger genoemd. Die strip meet de vochtigheid van je huid en geeft dat door op een tablet of smartphone.

Met InstantCare kun je incontinente cliënten controleren. De gegevens zijn af te lezen op een tablet of mobiele telefoon. Bijvoorbeeld voor gebruik in een verpleeghuis voor alle bewoners, maar ook voor thuis.

Kijk voor meer informatie op de website van InstantCare. Of lees er meer over op onze webpagina.

a.    TENA Identifi

De TENA Identifi verzamelt drie dagen lang (72 uur) alle informatie over urineren. Daarvoor heb je Sensor Wear met een TENA Identifi Logger nodig. Op grond van deze meting krijg je advies wanneer het tijd is voor verschonen en welke luier voor jou het meest geschikt is.

b.   We Sense

We Sense van Mediq is een plakstrip die je in elk incontinentiemateriaal kunt plakken, ook in bedonderleggers. De zenderclip maakt geluid zodra de strip nat wordt of de clip losgetrokken wordt.

De strip meet met een draadloze sensor 24 uur lang het urineversies van de gebruiker. In het eerste kwartaal van 2023 komt daar het meten van ontlasting bij en ook de mogelijkheid om te zien waar de gebruiker is.