Continentie: Naar huis na een opname

Je hebt een ongeluk gehad en daarna in het ziekenhuis gelegen. Of je hebt een aandoening gekregen die je leven tijdelijk of blijvend heeft veranderd. Na revalidatie mag je naar huis. Je hebt incontinentiemateriaal (luiers) nodig, maar hoe regel je dat? Kan iemand anders dat voor je doen?

Vergoeding

Het CIZ beoordeelt of je in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Welke regels heeft je zorgverzekeraar?

Zoek eerst uit welke regels je zorgverzekeraar heeft. Met welke leveranciers heeft je zorgverzekeraar een contract? Moet je hulpmiddelen bij een bepaalde leverancier bestellen? Soms hebben leveranciers ook een machtiging nodig van je huisarts. Bel je zorgverzekeraar als het niet duidelijk is.

Wie kun je om advies vragen?

Leveranciers

Leveranciers doen meestal zelf een intake om te zien welke luier voor jou het beste is, ook als je een proefpakket aanvraagt.

Tips:

  • Bel leveranciers op en vraag proefpakketten aan (soms gratis, soms tegen geringe vergoeding). Zij kunnen goed inschatten wat voor jou geschikt is. Iedere leverancier heeft eigen namen voor zijn producten, die het voor jou lastig maken om de juiste keuze te doen.
  • Let op de pasvorm, vooral de beenuitsnijding. Die moet groot genoeg zijn als je dikke benen hebt. De maten verschillen erg: bij het ene merk vallen ze groter uit dan bij het andere.
  • Als je gevoelig bent voor bepaalde materialen vraag dan proefpakketten aan bij verschillende leveranciers. Probeer hoe het gaat en of je ertegen kunt.
  • Huidproblemen door verkeerd (gebruik van) incontinentiemateriaal zijn niet fijn. Probeer dat te voorkomen.
  • Laat je goed voorlichten over hoe je het materiaal moet gebruiken en houd je daar ook aan.
  • Gebruik geen inleg in een duur broekje als je daar te weinig van ontvangt. Dat mag niet van de verzekeraar. In dat geval kun je beter kiezen voor een netbroekje met een extra absorberend kruis.
  • Decubitus (doorligwond) kun je wel krijgen als je incontinentiemateriaal gebruikt, maar niet alleen door het incontinentiemateriaal.
Apotheek

Heeft je apotheek een incontinentie-adviseur? Vraag die dan om advies.

Ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben ook vaak een incontinentie-adviseur of incontinentieverpleegkundige bij wie je informatie kunt vragen.

Maatwerk

Veel verzekeraars willen jou een vervangend (goedkoper) product geven. Maar dat heeft soms niet hetzelfde resultaat, of het zorgt voor problemen. Maatwerk, het juiste middel voor jou, voorkomt (huid-)problemen en veel ellende.

Laat je niet met een kluitje in het riet sturen

Standaard materiaal is voor de meeste mensen niet passend. Blijf overleggen en vragen tot je hebt wat echt bij jouw functioneren past. Actieve mensen hebben heel ander materiaal nodig dan iemand die de hele dag op bed ligt. En tussen die twee uitersten zitten nog vele mogelijkheden.

Te weinig materiaal

Van je zorgverzekeraar krijg je een afgepaste hoeveelheid materiaal waar je vaak niet voldoende aan hebt. Blijf overleggen tot je krijgt wat je nodig hebt of zoek een goedkoper alternatief waarvan je meer kunt krijgen.

Verschillen dag en nacht

Een duur broekje voor mensen die overdag actief zijn, kan in de nacht worden vervangen door een eenvoudiger hulpmiddel. Incontinentiemateriaal is duur en een belasting voor het milieu. Verspil het daarom niet.

Via de thuiszorg

Als je thuiszorg krijgt, dan kan die organisatie incontinentiemateriaal voor je regelen als je een indicatie van het CIZ hebt.

Huisarts

Heb je geen instantie die het voor je kan regelen vraag dan de huisarts om advies.