Iedereen slaapt en ligt anders. Wat is voor jou een goede bedbodem, een goed kussen en een goed matras? Wat voor bed heb je, kun je zelf gaan verliggen, hoeveel ondersteuning heb jij nodig? Altijd geldt: je lichaam moet zo goed mogelijk worden ondersteund. Primair zoek je dat in je matras, maar gebruik van een of meer kussens kan daar ook heel mooi aan bijdragen. We scoutten een aantal verschillende opties

Hoofdkussens

Hoofdkussens worden met allerlei verschillende materialen gevuld. Welk kussen goed bij jou past, hangt af van hoe je slaapt: op je buik, rug, zij of alle drie. Misschien heb jij extra ondersteuning nodig voor je nek. Laat je goed informeren voor je een hoofdkussen aanschaft. Soms mag je een kussen een paar dagen meenemen naar huis om die uit te proberen. Als dat kan: zeker doen!

 

 

(Positionerings)kussens

Een extra kussen kan een oplossing voor je zijn als je extra ondersteuning nodig hebt voor bijvoorbeeld je nek, been of één van je armen. Er zijn losse kussens in allerlei maten: de bekende rechthoekige vorm, maar ook vierkant. En er zijn ook grotere kussens die een groot deel van je lichaam kunnen ondersteunen zoals een langwerpig S kussen, hoefijzerkussen, of J kussen. Of een volledig positionerings systeem.

S-Kussens zijn comfortabele kussens die het gehele lichaam ondersteunen. Door de vorm en de lengte van het kussen kan het kussen vanaf het hoofd tot aan de voeten het lichaam ondersteunen en pijnlijke drukplekken bij knieën en voeten wegnemen.

Een hoefijzerkussen is een comfortabel kussen dat voor verschillende comfortabele houdingen kan zorgen. De meest bekende is de positie achter het hoofd en onder de armen, dit geeft comfort en geborgenheid. Door een goede en wisselende houding aan te nemen, kan de druk op het lichaam steeds worden veranderd, waarmee decubitus kan worden voorkomen.

Een J-kussen gebruik je ter ondersteuning van de rug, schouders en het hoofd tijdens 30-90 graden zijligging.

Gebruik positioneringskussens om je te ondersteunen zodat je in een prettige  houding blijft liggen. Dit kan met een klein kussen tijdens de zorgmomenten als je even op je zij moet liggen omdat iemand anders jou verzorgt op bed, en je hierbij ondersteuning nodig hebt. Maar een positioneringskussen of indien nodig een combinatie van positioneringskussens en ondersteuning kan ook wenselijk zijn voor een goede lig- en lichaamshouding tijdens het rusten en slapen. Lees meer over positioneringskussens in de Keuzehulp Draaien en Verplaatsen in bed 

 Oorkussen – decubitus van je oor voorkomen

Als je veel in bed ligt, kan het zijn dat je decubitus (doorligplekken) krijgt. Dit wordt veroorzaakt door te lang te veel druk op één plek. Dit kan ontstaan op alle lichaamsdelen die op het matras liggen, te denken aan stuit, knieën, enkels, elle bogen maar denk ook aan je schouder of oor als je op je zij ligt.

 

Dekenboog

 Een dekenboog is handig voor je als je been of een ander lichaamsdeel het dekbed niet mag raken. Dit is een metalen constructie die je op je matras plaatst en die je dekbed op de goede plek hooghoudt.