Matras
Welk matras goed bij jou en bij je bed past is afhankelijk van onder andere je gewicht, je slaaphouding, of je het snel warm hebt, kwetsbare huid voor wondjes hebt. Over het algemeen is het belangrijk dat het matras goede ondersteuning en drukverdeling aan je lichaam biedt. Als je een verstelbare bedbodem hebt, is het belangrijk dat je een matras hebt, dat daarvoor geschikt is.
Materiaal matras
Een te zacht matras, zoals een matras met een dikke traagschuimlaag is niet goed. Je komt bij dit soort materiaal namelijk in een kuil te liggen, wat nadelig is voor je rug en bewegen lastiger maakt. Een polyethermatras biedt ook weinig ondersteuning.
Matrassen met comfortzones (verschillende hardheden) zijn wel goed voor je lichaam. Deze comfortzones zitten in een pocketverenmatras en een latexmatras. De Consumentenbond onderzocht wat een goed matras is voor mensen met rugklachten. Lees er verder over op de site van de consumentenbond.
Er bestaan ook matrassen die geschikt zijn voor mensen die vaak pijn of bepaalde aandoeningen hebben, bijvoorbeeld bij:
- Artrose
- (Risico op) decubitus
- Dementie (geborgenheid / verbetering lichaamswaarneming
- Parkinson (stabiel liggevoel en ondersteuning
Soms mag je een matras voor een langere tijd testen of heb je het recht bij niet bevallen de matras binnen een bepaalde periode terug te sturen.
Anti decubitus matras
Ook zijn er zijn matrassen van speciaal schuim of met lucht. Zelfs met steeds wisselende luchtdruk per compartiment. En er bestaan innovatieve wisselligsystemen, kijk maar eens in de Keuzehulp draaien en verplaatsen in bed.
Belangrijk hierbij is dat je de lichaamsdelen die risico lopen om doorligplekken te krijgen ontziet. Als je zelf onvoldoende kunt bewegen in bed of in je stoel en daardoor langere tijd druk uitoefent op de kwetsbare delen (waar je botten uitsteken) is een antidecubitusmatras of kussen van groot belang. Vraag je arts naar meer informatie om doorliggen te voorkomen.