
Decubitus is een beschadiging van de huid, en ontstaat door hoge druk en/of wrijvingskrachten.
Dit kan op meerdere plekken van het lichaam ontstaan, zoals op de billen tijdens het zitten of op de plekken die het matras raken tijdens het liggen.
Door langdurige druk en wrijving te vermijden, zo min mogelijk stil te zitten, goede zit- en lighouding en aanpassingen waar nodig is decubitus het beste te voorkomen.
Kussen hoezen
Vaak zit er een losse hoes om het rolstoelkussen. Deze kun je reinigen als deze vies is geworden. Vraag daarom om een tweede hoes.
Er bestaan luchtdoorlatende hoezen, maar ook incontinentiehoezen. De laatste is handig als je wel eens een ongelukje met urine hebt of ook tijdens slecht weer vaak buiten bent. Voordeel van deze laatste is dat de binnenkant niet nat wordt, maar wees erop bedacht dat het niet goed voor je huid is als je langere tijd op een nat kussen zit. Je huid wordt dan juist week en kwetsbaarder.
Decubitus voorkomen
Decubitus voorkomen? Kies het beste antidecubitus kussen voor jou!
De keuzehulp antidecubitus rolstoelkussens helpt jou om het beste rolstoelkussen voor jou te vinden.
Voorbeelden antidecubitus kussens
Welk kussen bij jou past is verschillend per persoon. Je kan een antidecubitus rolstoelkussen ook op maat laten maken. Schakel eventueel je ergotherapeut in bij het kiezen van het beste kussen voor jou en informeer naar de mogelijkheden bij de producent van het kussen. Grofweg zijn er 4 soorten rolstoelkussens die helpen decubitus te voorkomen:
Welke van deze 4 soorten kussens het beste bij jou past, hangt zeker niet alleen af van het materiaal waarvan het kussen gemaakt is. Het belangrijkste is dat de kwaliteit en functionaliteit van het kussen goed is voor jouw situatie. Belangrijk dus om zelf je kussen te testen en je te laten adviseren door je ergotherapeut.