iBOT_by-pond

Balansrolstoel

De balansrolstoel kan je in het kort omschrijven als een rolstoel met Segway balanstechniek. Het wordt ook wel een Segway rolstoel of Seated Segway (zit-Segway) genoemd. De balanstechniek maakt het mogelijk om op twee (parallel geplaatste) wielen te rijden. De gebruiker hoeft het alleen maar te bedienen, terwijl de techniek er 100 keer per seconde voor zorgt dat je perfect in balans blijft en dus niet omvalt. Er zijn steeds meer producten op de markt die balanstechnologie gebruiken voor een rolstoeloplossing. Of lijkt het toch meer op een scootmobiel of elektrische rolstoel? Zeg jij het maar.

Wat is een Balansrolstoel?

Een balansrolstoel is een elektrische rolstoel met twee wielen. Het onderstel met motor is dat van een Segway met een zitting erop gemonteerd. Hij heeft ongeveer hetzelfde formaat als een gewone rolstoel en kan dus zowel binnen als buiten gebruikt worden. Door voorover te leunen gaat de balansrolstoel naar voren, als je af wil remmen, leun je achterover. Afhankelijk van het model stuur je met een stuur of met je eigen bovenlichaam. Dit vereist wel de nodige oefening. Een balansrolstoel heeft een maximum snelheid van 20 km/u en een actieradius van ongeveer 30 km. Maar, hoe harder je rijdt, des te sneller je accu leeg is en je opnieuw moet opladen. Een lege accu heeft 7 uur nodig om volledig opgeladen te worden. De accu kan opgeladen worden via een gewoon stopcontact. Er is dus geen speciale adapter nodig.

Naast de functionaliteit is een balansrolstoel ook gewoon leuk om mee te rijden. Ze zien er modern en ‘cool’ uit waardoor ze niet stigmatiserend zijn!

De Balansrolstoelen op Scouters