Stoelacrobatiek

Reguliere stoel met aanpassingen


Soms is een andere (speciale) stoel aanschaffen niet nodig. Maar kan het toch nodig zijn, dat jouw reguliere stoel een kleine aanpassing krijgt om het gebruik net even optimaler te maken.

Denk hierbij aan:

  • Los kussen voor een betere zithouding, makkelijker draaien of prettigere temperatuur
  • Hoogte aanpassing waardoor je makkelijker kan gaan zitten of opstaan
  • Aanpassing waardoor jij (of degene die je helpt) je stoel makkelijk aan tafel schuift

Los kussen

 Wil je meer steun in je rug? Vaak is een simpel kussen(tje) dat je koopt bij een woonwinkel of webshop al fijn voor extra steun. Je hebt er misschien nog één liggen en anders is een kussen zo aangeschaft. Heb je rugpijn, dan geeft een warm kussen zoals een elektrisch kussen of een kersenpittenkussen extra verlichting. Biedt dit niet voldoende steun, dat zijn er ook speciale rugkussens die steun geven.

Als het lastig voor je is om in de juiste zithouding te (blijven) zitten, kan een wiebelkussen uitkomst bieden. Dit is een kussen met lucht erin, dat meestal is gemaakt van rubber. Je zit actiever op een wiebelkussen, wat ook goed kan zijn voor je spieren en om je evenwicht te trainen.

Er zijn ook de speciale ‘stoeltjes’ die je onder je zitvlak legt waardoor je rechtop gaat zitten, zoals de Backjoy.

Als je met een bolle rug zit, kan het zitten op een wigkussen een uitkomst bieden. Door de vorm van dit kussen kom je rechterop te zitten.

Wil je draaien op je stoel, maar gaat dat niet goed vanzelf? Ook dan is een los kussen hartstikke handig. Deze schuift met je mee als je draait, waardoor dat minder kracht kost. Je kan een gewoon kussen gebruiken, van een gladde hoes zoals van satijn. Er zijn ook speciale draaikussens. Deze kan je bijvoorbeeld bij het in en uit de auto stappen gebruiken, maar let wel op dat je tijdens het rijden niet verschuiven kunt.

 

 Stoelhoogte

Hoe lager een stoel, hoe lastiger het vaak is om in je stoel te gaan zitten of op te staan. Het verhogen van je stoel, bank of fauteuil kan enorm helpen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met simpele olifantenpoten, een sta-op kussen, een zittingverhoger of gewoon een extra kussen in je stoel kan je in een handomdraai je zit verhogen. Let hierbij wel op dat je nog ontspannen met beide voeten op de grond zit. Als je te hoog zit en je benen gaan hangen, neemt de schuifkracht juist toe en kan je last krijgen van pijn onder in de rug, jeuk aan het zitvlak en misschien zelfs doorzitten (decubitus). En let ook op als je stoel armleuningen heeft, dat de verhouding van je zithoogte naar de armleuning nog past bij jouw lichaam. Je moet je armen met ontspannen op beide leuningen kunnen laten rusten. Zit je door de verhoging te hoog t.o.v. je armleuningen dan kun je scheef gaan hangen.

Stoel verschuiven

 Zit je met verminderde mobiliteit op een reguliere eetkamerstoel en wil je naar de tafel schuiven, dan kan dat soms best veel kracht en moeite kosten. Als iemand anders jou helpt is het aanschuiven soms makkelijker, maar niet altijd. Door een stoelverplaatser te laten monteren spaar je jouw kracht. Ook handig voor degene die jou helpt. Het zal ook de stoel en de vloer ten goede komen, doordat deze niet meer overmatig worden belast met schuifkrachten. En de eventuele geluidsoverlast is hiermee verdwenen.

 

Voorbeelden van hulpmiddelen om beter te zitten, op te staan, te gaan zitten of je stoel te verschuiven