
Een lekker glas drinken. Verfrissend als het warm is, verwarmend in de winter. Hoe schenk je je drinken makkelijk in en hoe drink je het zonder knoeien op? Handige oplossingen en hulpmiddelen bij het drinken, ook als je een blessure of handicap hebt.
Je fles, pak of blikje openen
Als je minder kracht of grip hebt of alleen één hand kan gebruiken, zijn er allerlei hulpmiddelen om verpakkingen te openen of legen. Het helpt als je je fles, pak of blikje bij het openen op een antislipmatje zet, voor extra grip bij het openen. Er zijn er slimmer openers voor flessen, om je blikje mee te openen en waarmee je je sappak of melkpak kan openen. Handig! En er zijn ook speciale antislip openers.
Drinken inschenken
Je drinken openen kan je doen met makkelijke openers, speciaal voor een pak zuivel of een glazen fles bijvoorbeeld. Als het te zwaar is om de fles drinken op te tillen en het drinken zo in te schenken, zijn er andere oplossingen waardoor dat toch lukt. Zo is er een flesinschenker die je op de dop draait en waaraan een handvat zit. Dat handvat houd je vast en zo schenk je je drinken in. Je kan je fles drinken ook aansluiten op een thuistapje of in een kan met een kraantje doen. Dan hoef je alleen je glas tegen de opener te duwen en schenk je het drinken bijna moeiteloos in.
Drinken uit een glas, mok of beker
Gaat drinken uit een glas goed maar is het lastig om je glas goed vast te houden? Misschien helpt het om een mok te gebruiken met een handvat. Er zijn ook bekers te koop met ribbels voor meer grip bij het vasthouden. Heb je weinig grip met je vingers maar kan je je arm wel gebruiken? Dan is een extra handvat onder je beker misschien een oplossing, een beker met handgrip. Gaat vasthouden wel maar het draaien van je hand niet om je drinken op te kunnen drinken? Een speciale beker met draaiend handvat kan een oplossing voor je zijn. Het handvat blijft dan bij het drinken rechtstaan terwijl de beker draait. Lukt het niet om de laatste slokken op te drinken omdat je nek dan naar achter moet? Een neusbeker, een beker met neusuitsparing is misschien een oplossing voor je. Drinken met een rietje is soms nodig. Je kan dan met een rietjeshouder het rietje op z’n plaats aan het glas of de beker houden. Een gesloten beker met een rietjesdeksel kan ook prettig voor je zijn, zeker als je liggend drinkt. Je steekt een rietje door een klein gaatje in de deksel en knoeien wordt voorkomen door de rand om de dop. Nieuw zijn de elastieken rietjesdeksels die je als rietjesdeksel op elk glas of beker kan plaatsen. Je hebt de elastieken tuitdeksels ook met een tuit waarmee je elk glas of beker in een tuitbeker omtovert. Tuitbekers zijn er natuurlijk ook heel veel, voor kinderen en volwassenen, en ook bekers met een extra lange tuit zodat je er makkelijker bij kan.
Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?
Heb je meer tips en oplossingen bij het opdienen van eten? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.