Huishouden

Afwassen

Borden, bestek, kopjes en glazen: hoe maak je ze makkelijk schoon? Misschien kan jij niet zoveel kracht zetten of beschik je over één hand waardoor afwassen niet altijd soepel gaat. Deze hulp en hulpmiddelen kunnen jou helpen af te wassen bij een blessure of met een handicap.

Met de hand afwassen

Als je de afwasborstel niet goed vast kan houden zijn er verschillende oplossingen. Je kent ze wel uit het café of restaurant: de afwasborstel in de gootsteen. Dit wordt ook wel een glazenborstel genoemd. Deze zijn ook verkrijgbaar voor particulieren. Maar misschien is voor het jou net zo makkelijk om een afwasborstel met zuignap aan te schaffen. Hiermee bevestig je de borstel aan de gootsteen of muur zodat je de afwas er langs kan halen. Een andere oplossing is een afwasborstel met doseerpomp. Je grip kan hierbij anders zijn: je houdt de borstel vast met je handpalm in plaats van je vingers. En bovendien hoef je alleen maar even op de bovenkant te drukken om afwasmiddel op je afwas te krijgen. Je hebt ook gewone afwasborstels op steel met doseerpompje. Handig voor als het openen van of knijpen in de fles afwasmiddel lastig gaat. Je kan ook afwasmiddel met een pompje kopen of in een zeeppompje doen!

Voor en na het afwassen

Met een handwringer kan je je vaatdoekje met geringe kracht uitspoelen en uitwringen. Een handwringer werkt op eenzelfde manier als hoe vroeger wasgoed door een mangel werd gehaald. Je haalt het doekje door de wringer die je met een hand (letterlijk) aandraait. Deze zijn er in verschillende maten. De Able2 handwringer werkt net iets anders: in deze staaf stop je het doekje, dat je vervolgens in de gootsteen plaatst en naar beneden drukt om te wringen. Al deze soorten handwringers zijn overigens niet goedkoop, reken op zo’n 50 euro. Een simpel sponsdoekje kan ook handig zijn: dat neemt snel vocht op. Omdat het sponsdoekje dikker is, hoef je dat niet direct uit te wringen maar volstaat knijpen.

Afwassen met de vaatwasser

Een vaatwasser maakt afwassen met de hand overbodig. Heel fijn, als je er budget voor hebt en ruimte in je keuken. Meestal staat de vaatwasser op de grond, dus voor het in- en uitruimen moet je wel flink bukken. Er zijn vaatwassers in ontwikkeling waarbij de inruimlades verstelbaar zijn, waarbij je niet meer hoeft te bukken bij het in- en uitruimen. Maar tip van een Scouter, zij heeft haar vaatwasser op hoogte laten plaatsen, een uitkomst ook voor mensen die prima kunnen bewegen.

Een andere oplossing is deze minivaatwasser van Easy Wash van EasyGoProducts. Door alle borstels in deze minivaatwasser hoef je alleen je vaat erin te steken om het schoon te krijgen en niet te boenen.

Weet jij meer oplossing bij het afwassen? Laat het ons weten.

Afdrogen

Op een druiprekje kan je je afwas makkelijk laten drogen. Er zijn talloze varianten: van kunststof, hout, ijzer, en met en zonder bakje eronder om het water op te vangen. Tip van een Scouter is het gebruiken van een drying mat.  Handig, want zo kan je later makkelijk je afwas droog opbergen in je kasten en lades. Of hang de theedoek aan een haakje en droog zo met één hand af

Heb je meer tips bij het afdrogen? We vullen deze informatie graag aan! Laat het ons weten.

Meer tips bij het afwassen

Gebruik een trippelstoel bij het afwassen, zodat je niet zo lang hoeft te staan.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het afwassen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over afwassen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie