Ik wil beter boodschappen doen

Betalen

Je boodschappen afrekenen: hoe doe je dat gemakkelijk, ook als je een blessure of handicap hebt? Er zijn verschillende oplossingen en hulpmiddelen die handig voor je kunnen zijn bij het betalen en pinnen.

Passenhouder SecridJe pinpas uit je portemonnee halen

Het kan een enorm gefriemel zijn om je pinpas of andere pas uit je portemonnee te halen. Je pas blijft achter het plastic hangen of je kan deze helemaal niet vinden. Een pashouder kan uitkomst bieden. Deze kleine portemonnees zijn speciaal voor passen gemaakt. Bij de ene pashouder klap je de portemonnee gemakkelijk open aan de brede kant, waarna de passen gespreid aan je worden getoond.

Bij de andere pashouder schuif je de passen naar boven via de korte kant. Ook dan zie je de passen goed en gespreid, en heb je minder grip nodig om ze te kunnen pakken. Pashouders kan je in veel tassenwinkels, warenhuizen en op legio webshops kopen. Er zijn ook pashouders die je passen beschermen zodat je er niet onbewust contactloos mee betaalt, zoals de Secrid.

Muntenhouder OgonBetalen met muntgeld en briefgeld

Je muntgeld pak je gemakkelijk met een muntenhouder. Hierin sorteer je al je munten, die je er bij het betalen vervolgens gemakkelijk uitschuift.

Ken jij meer oplossingen of hulpmiddelen om met munt- of briefgeld te betalen? Laat het ons weten.

Hulpmiddelen bij het betalen

Wist je dat er heel handige hulpmiddelen zijn bij het pinnen? En dat je je muntgeld makkelijker pakt met een munthouder? Bekijk alle hulpmiddelen bij het betalen.

Pinnen: handige hulpmiddelen

PasPakkerIn steeds meer winkels kun je contactloos betalen. Dat scheelt gepriegel om je pas in de pinautomaat te krijgen en te pinnen. Maar in een betaalautomaat van de banken ook niet in alle winkels, kun je nog wel tegen dit probleem oplopen.

Je pas in en uit een betaalautomaat halen, kan nog gemakkelijker met een paspakker. Sommige banken geven deze gratis aan iedereen die het nodig heeft, bekijk bij het Scouters overzicht hulpmiddelen of jouw bank dat ook doet.

Hoe pin je veilig in de winkel? Dat kan lastig zijn als je niet goed bij de automaat kan of je het invoeren van de code niet goed kan afschermen. Het fijnst is het natuurlijk wanneer je de automaat kan verplaatsen. In veel winkels staat de pinautomaat los op de toonbank en soms is die bevestigd aan een pin-arm. Hiermee trek je de automaat naar je toe.

Het intoetsen van je pincode heeft best wat precisie en kracht nodig. Zonder pincode betalen kan steeds vaker. Als je recent een nieuwe bankpas hebt gekregen, is de kans groot dat je daarmee ‘contactloos’ kan betalen. Als je iets koopt voor onder de 25 euro, kan je bij veel automaten in winkels betalen zonder code, met een limiet van 50 euro achter elkaar. Wil je zorgen dat je niet onbewust contactloos betaalt en je beschermen tegen roof, koop dan een pashouder die je pas beschermt, zoals de Secrid.

Betalen met je telefoon kan nu soms ook. Lees erover verder op Pin.nl. Voor sommige telefoons kan je een app downloaden waardoor je contact kan maken met een pinautomaat. De mogelijkheden zijn nu nog beperkt, maar breiden zich snel uit.

Lees verder over mobiel betalen en de veiligheid daarvan op de site van de Consumentenbond >

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het betalen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over betalen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie