Ik wil beter boodschappen doen

Boodschappen bezorgen

Je wil je dagelijkse of wekelijkse boodschappen natuurlijk het liefst zelf doen. Maar wat als dat niet gaat, omdat je een blessure of handicap hebt? Er zijn verschillende oplossingen waardoor je toch je boodschappen zelf kan doen en thuis kan krijgen.

Boodschappen op afstand bestellen en laten bezorgen

Als je een blessure hebt, net geopereerd bent of een handicap hebt, kan boodschappen doen lastig voor je zijn. Hoe krijg je toch boodschappen in huis? Je kan je boodschappen ook op afstand bestellen en laten bezorgen.

SupermarktBoodschappen via je supermarkt bestellen

Bestel je boodschappen online bij je supermarkt en laat ze bezorgen, handig! Kleinere supermarkten en supermarkten in de regio bieden soms ook de mogelijkheid om (online) te bestellen en te laten bezorgen. We zetten een aantal grote en groeiende aanbieders op een rij waarbij je online boodschappen kan doen en laten bezorgen en waar je veel verschillende supermarktproducten kan kopen. Bij de supermarkt Jumbo kan je weliswaar online boodschappen bestellen, maar alleen afhalen bij een ‘pick up point’, dus niet thuis laten bezorgen. Bij Aldi en Lidl kan je niet online bestellen en je boodschappen ook niet thuis laten bezorgen. Mis jij een (landelijke) aanbieder? Dan horen we het graag en vullen de dit overzicht graag aan.

Ellen Sybranda doet al enige tijd online haar boodschappen. We interviewden haar, lees over Ellens ervaringen met online supermarkten.

 

Albert Heijn Thuis, ook tot in de keuken indien gewenst 6 dagen per week v.a. € 4,95 en bij besteding v.a. € 70,- Bij bezorging met pin
Plus Thuis, in overleg met de winkel soms ook tot in de keuken Meerdere keren per week, verschillend per postcodegebied v.a. € 6,- en bij besteding v.a. € 25,- Bij bezorging met pin Bezorgen kan niet overal in Nederland, kijk op Plus.nl of bij jou in de buurt wordt bezorgd
Picnic Thuis, in kratjes en bezorgtasjes met statiegeld 7 dagen per week, ´s middags of ´s avonds.
Je kunt de bezorger volgen via de app.
Gratis en bij besteding v.a. € 25,- Via iDeal of automatische incasso. Bezorging vooral in de Randstad, maar het bezorgingsgebied breidt uit.
Statiegeldflessen en bezorgtasjes kun je weer inleveren bij de bezorger. Het statiegeld wordt later naar je rekening overgemaakt.
Ook maaltijdboxen (Presto), zonder abonnement.
BeterBio Thuis, ook tot in de keuken indien gewenst 6 dagen per week, afhankelijk van je woonplaats en in overleg Gratis en bij besteding v.a. € 11,50 Vooraf via iDeal of achteraf automatisch Je krijgt een vaste bezorger, bezorgt (nog) niet in heel Nederland. Bekijk op BeterBio.nl waar wel
Crisp 7 dagen per week Vanaf €75 is de bezorging gratis
Jumbo Dit verschilt per bezorgmoment. Bij het kiezen van het bezorgmoment staat precies aangegeven wat de bezorgkosten zijn.
Bezorgwijze Bezorgfrequentie Kosten Betaalwijze Handig om te weten

Verrassende boodschappen in een box

Boodschappenbox The BeeboxJe kan ook boodschappen bestellen in een kant-en-klare box. Je krijgt dan één of meerdere keren per week een krat of doos thuisbezorgd met daarin vers eten én recepten. Makkelijk en verrassend, want je weet niet wat je gaat eten in die week. En handig, want je hoeft dan niet meer voor al je boodschappen naar de supermarkt. Kok Pierre Wind testte in 2014 8 aanbieders van boodschappenboxen voor het Vara-programma Kassa. Hij was het meest positief over de Krat, vanwege de versheid van de producten. In de test is ook de box Ruud Maaz meegenomen, maar deze aanbieder is inmiddels offline helaas. Ook Radar testte de maaltijdboxen. Uit de test in 2016 door het consumentenprogramma komen De Krat en Beebox er als beste uit. Bekijk de testuitslag van alle geteste maaltijdboxen op de site van Radar.

Bekijk de maaltijdboxen die op veel plaatsen in Nederland bezorgen >

De SRV-wagen rijdt nog

De supermarkt die naar jou toekomt is natuurlijk de SRV-wagen. Ja, je ziet deze steeds minder in Nederland, maar in sommige plaatsen kan je je boodschappen er nog gewoon doen. In Zaltbommel bijvoorbeeld is laatst nog een ondernemer gestart met het rijden met een SRV-wagen.

Hulp bij het boodschappen doen

Je kan natuurlijk ook de hulp van iemand in jouw omgeving inschakelen en hulp vragen in de winkel. Wat zijn er nog meer voor oplossingen voor hulp bij het doen van boodschappen? Bijvoorbeeld deze, allemaal gratis en vaak op veel plekken in Nederland beschikbaar:

  • De BoodschappenPlusBus, om samen boodschappen te doen. Beschikbaar in 70 plaatsen in Nederland voor iedereen boven de 55 jaar. De bussen worden bestuurd door vrijwilligers en zijn een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Je vindt de bus bij jou in de buurt met de contactgegevens op de website van het Ouderenfonds.
  • WeHelpen, een online platform. Type in het zoekveld eerst je postcode of plaats in en daarna welke hulp je nodig hebt. Log in of maak een account aan om de hulp in te schakelen.
  • Hulp in jouw gemeente. In veel gemeenten in Nederland zijn speciale diensten opgezet voor hulp bij boodschappen. Vraag bij jouw gemeente of bij een welzijnsorganisatie in de buurt naar meer informatie.

Eten bij thuiskoks afhalen

ThuisafgehaaldEr zijn ook andere manieren om geen boodschappen te hoeven doen. En nee, dan bedoelen we niet alleen uit eten gaan, want dan wordt de oplossing wel heel prijzig. Bestel bijvoorbeeld een portie eten bij iemand bij jou in de buurt via de site Thuisafgehaald. Iedereen die het leuk vindt ook voor anderen te koken, kan daar zijn eten aanbieden tegen de kostprijs. Je kan dan online bestellen maar moet nog wel zelf met een bakje je portie eten ophalen.

Hulpmiddelen bij het boodschappen doen en winkelen

Ga je zelf op pad en zoek je naar hulpmiddelen bij het winkelen en boodschappen doen? Bekijk op deze pagina’s oplossingen en hulpmiddelen om beter:

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het boodschappen doen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over boodschappen doen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie