Ik wil beter boodschappen doen

Toegankelijk winkelen

Je wil boodschappen doen of winkelen. Met welke oplossingen maak je het winkelen gemakkelijk voor jezelf? Welke winkels zijn toegankelijk voor iedereen, ook als je een blessure of handicap hebt? En wat mag je van een winkelier eigenlijk verwachten als het gaat om toegankelijk winkelen?

Wandelstok NineeWinkelen met een hulpmiddel

Als je gaat winkelen, wil je niet altijd al van tevoren plannen naar welke winkel je gaat. Maar wat nu als een supermarkt of winkel niet toegankelijk is voor je vanwege een hoge trap of drempel? Misschien lukt het wel met een wandelstok. Die zijn er ook opvouwbaar, waardoor je deze in je tas kan bewaren en alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. Er zijn ook wandelstokken waarop je ook kan zitten om even te rusten, ook handig bijvoorbeeld wanneer je in de rij bij de kassa staat.

Een andere oplossing is om zelf een drempelhulp mee te nemen: een plank die een brug maakt tussen de stoep en drempel van een winkel. Je hebt drempelhulpen van rubber, die zijn licht en makkelijk mee te nemen. Zo kom je bijna alle winkels goed in en uit, ook met een hulpmiddel als een scootmobiel, rolstoel of scootmobiel.

Lukt het toch niet? Misschien helpt het om in gesprek te gaan met de verkoper of winkeleigenaar. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland kan helpen bij het toegankelijker maken van zijn of haar winkel.

Hulpmiddelen bij het toegankelijk winkelen

Wist je dat er wandelstokken zijn waar je ook op kan zitten? En dat je sommige drempelhulpen ook mee kan nemen op pad? Bekijk hier innovatieve hulpmiddelen om toegankelijk te kunnen winkelen.

Boodschappen - toegankelijk winkelen OngehinderdToegankelijke winkels

Wil je graag weten welke winkels toegankelijk zijn bij jou in de buurt? Je vindt hiervan een indruk in de app Ongehinderd, nu nog vooral van de plaatsen Maastricht, Eindhoven, Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Apeldoorn. Vrijwillige testers beoordelen locaties onder andere op de aanwezigheid van een drempel, de toegankelijkheid van de route naar de entree en de aanwezigheid van een invalidentoilet bijvoorbeeld.

ReikenHelping hand en pakken van boodschappen

Hoe pak je dat ene product achterin of juist helemaal bovenaan het schap? Grote kans dat er iemand in de winkel is die je kan helpen. Is die er niet of doe je het liever zelf? Dan zou je een klein, opvouwbaar krukje mee kunnen nemen. Zo kom je overal bij in de winkel. Gaat staan niet of ver reiken met je armen? Dan is een helping hand misschien een oplossing voor je: een greep waarmee je zonder te bukken spullen kan pakken. 

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het winkelen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie