Ik wil beter in douche, bad en toilet

Persoonlijke verzorging

Je tanden poetsen, haren kammen, nagels verzorgen, opmaken of scheren. Hoe doe je dat handig als je een blessure of handicap hebt? Oplossingen en hulpmiddelen op een rij.

Tanden poetsen

Een gewone tandenborstel is makkelijk aan te passen voor meer grip. Zo zijn er tandenborstels met een dikker handvat. Je kan je tandenborstel ook zelf verdikken, bijvoorbeeld met tape. Er zijn ook tandenborstels met een lus zodat je de borstel makkelijker met je hand beet kan houden. Poets je elektrisch en wil je graag meer grip? Dan is je borstel aan te passen met een bredere rand en een verlengstuk voor de aan- en uitknop.

Om je tandpasta op je borstel te doen, zijn er ook hulpmiddelen. De tubeknijper bijvoorbeeld, waarmee je met minimale inspanning alles uit de tube krijgt. Je kan je tandpasta ook in een dispenser doen als knijpen niet gaat, maar drukken wel.

Hulpmiddelen bij je persoonlijke verzorging

Wist je dat er een elektrische nagelknipper bestaat? Superhandig! Bekijk innovatieve hulpmiddelen om jezelf makkelijker te verzorgen:

Haren kammen en borstelen

Je haren kam je makkelijker zelf met een verlengde kam of verlengde borstel.

Ken jij meer oplossingen en hulpmiddelen voor het kammen en borstelen van je haar? Laat het ons weten, we vullen deze informatie graag aan.

Nagels knippen en verzorgen

Je nagels schoonmaken met een borstel. Hoe doe je dat als je één hand kan gebruiken? Er zijn speciale nagelborstels op zuignappen, zodat je de borstel in de wastafel vast kan zetten. Om je nagels te knippen en vijlen als je een blessure of handicap hebt, zijn er bijvoorbeeld deze oplossingen:

De hendel van je nagelknipper kan je zelf ook vergroten, bijvoorbeeld door er een rubbertje op te plakken. Misschien ben je zelfs zo handig dat je de nagelknipper of vijl ook zelf op een plaatje kan bevestigen zodat die niet met twee handen hoeft te gebruiken. Een elektrische nagelschaar kan je in veel reguliere winkels en webshops vinden. Deze knipt je nagels niet, maar trimt ze en wordt ook veel bij jonge kinderen gebruikt.

Aan- en uitkleden

Welke tips, oplossingen en hulpmiddelen zijn er om je makkelijk aan- en uit te kleden en ook je sieraden om en weer af te doen, ook als je een blessure of handicap hebt? Lees er verder over op de pagina over aan- en uitkleden.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen? Heb je ervaring met één van deze oplossingen of hulpmiddelen die je graag deelt? Of mis je onderwerpen en heb je tips die anderen vooruit kunnen helpen? We vullen de informatie over je persoonlijke verzorging graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie