Met de rollator

Extra ondersteuning en stabiliteit, dat geeft de rollator je. Je kan er je tas of boodschappen makkelijk in kwijt en er even op rusten als dat nodig is. Waar let je op bij het kopen of lenen van een rollator? En hoe gebruik je de rollator veilig?

Waarvoor biedt een rollator een oplossing?

Als je wat extra ondersteuning kan gebruiken bij het lopen, is de rollator een goede oplossing. Ook als je problemen hebt met je evenwicht of om een andere reden niet zo stabiel loopt, kan je er met de rollator toch goed op uit. Om goed met dit loophulpmiddel te wandelen, is het wel belangrijk dat voldoende kracht in je benen hebt en je je armen en handen goed kan gebruiken. Omdat je er op steunt en er de rollator mee bestuurt en afremt.

lifehack-rollator

Tip: makkelijk je rollator over een stoepje heen krijgen

Het kan erg lastig zijn om een rollator over hobbels te krijgen. Je voorste wielen hebben hierbij snel te neiging dwars te gaan staan. Je kan zelf een handgreep maken, bijvoorbeeld door een stuk tuinslang tussen je zitje en frame te klemmen. Hierdoor kan je je rollator wel even een klein beetje van voren op te tillen. Bron: Hetzalwerken.nl

Vind je dit een leuke lifehack? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout!

Rollators en accessoires

Wist je dat er ook design rollators zijn? En dat je veel rollators kan inklappen om mee op reis te nemen? Super handig! Bekijk alle innovatieve en de beste rollators om beter te lopen.

Kies de rollator die bij je past

Je kan een rollator huren, of er voor kiezen om er een tweedehands of nieuw te kopen. Maar voordat je dat gaat doen, wil je natuurlijk graag weten welke rollator je het beste kan kiezen. Je kan ook zelf een en ander uitzoeken, en als je er niet uit komt kan je altijd een professional, zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut, vragen te helpen. Er zijn veel sites met keuzehulpen, maar als deze sites van een verkoper zijn of verkopers worden toegelaten tegen betaling, is de hulp niet onafhankelijk en kan je je vraagtekens plaatsen bij de betrouwbaarheid. De belangrijkste criteria bij het kiezen van je rollator zijn: 

De rollator voor binnen, buiten of binnen én buitenbinnenrollator-lets-go-tasje

Gebruik je de rollator alleen voor binnen, dan is het fijn als deze klein en wendbaar is. Het is goed om te checken hoe breed je deurkozijnen zijn, zodat je niet een te grote rollator
kiest. Een rollator met 3 wielen, of een delta rollator, kan makkelijk overal langs. Deze rollator is wel iets minder stabiel en je kan er ook niet op zitten. Een voorbeeld van een binnenrollator is de Let’s Go. Voor binnen zijn kleine wielen wat handiger dan voor buiten, waar juist grote wielen veiliger zijn. Gebruik je de rollator voor binnen én buiten? Dan is een compacte rollator met stevige wielen raadzaam. Denk hierbij aan de rollators Quatro en Premis Provo of de rollator en rolstoel Rollz Motion.

De rollator meenemen in de bus, trein of auto

Een lichte rollator kan jij (met hulp) optillen op om mee te nemen in bijvoorbeeld de bus, tram, metro of trein. Veel rollators zijn bovendien opklapbaar, zoals de rollator en rolstoelen Gemino 30Rollz Motion en Drive Diamond deLuxe. Superhandig als je je rollator mee wil nemen in de auto. De ene rollator is wel makkelijker inklapbaar dan de ander. En die zijn vaak minder stevig. Maar stevigheid is heel belangrijk als je veel de stoep op en af gaat met je rollator.

De juiste maat rollatorRollator Topro Troja

Hoe lang ben je? De beste hoogte van de rollator is als de handvatten ter hoogte van je polsen komen wanneer je ontspannen staat. De meeste rollators zijn verstelbaar in hoogte en er zijn speciale rollators voor kleine of juist lange mensen, zoals de rollator Topro Troja en de Gemino 30. Als je zelf stevig bent, is het goed om te kiezen voor een rollator die dat ook is. Een extra brede rollator kan ook een oplossing zijn, een voorbeeld is de rollator ExcelCare XL-90.

Niet alle rollators passen dus bij iedereen. Het kan prettig zijn om van tevoren een proefritje te maken om te ervaren welke rollator je het fijnst vindt om mee te lopen.

Alle soorten rollators en accessoires

Verschillen tussen rollatorsDriewiel rollator Premis Delta

Enorm veel soorten rollators worden er gemaakt. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

 • Met 3 en 4 wielen: met 4 is veel stabieler maar 3 kan soms goed genoeg zijn voor gebruik binnenshuis. Een voorbeeld van een driewiel rollator is de Premis Delta.
 • Gewicht: het materiaal waarvan de rollator wordt gemaakt verschilt: kunststof, aluminium. Hoe lichter, hoe makkelijker te vervoeren. En hoe wendbaarder, waardoor-ie niet erg geschikt is als je balans- en evenwichtsproblemen hebt. De driewiel rollator Premis Delta is erg licht en goed wendbaar, alleen door de 3 wielen minder stabiel.Rollator Quatro
 • Met en zonder zitje: handig als je onderweg even wil rusten. Bijvoorbeeld de rollator Premis Provo.
 • Met (veilige) boodschappenmand: soms onder het zitje, vaker onderin de rollator. Met een klep of sluiting is natuurlijk veiliger dan zonder. De rollators Quatro en Provo beschikken over een mand. De shoprollators Promenade en Rollz flex shopper beschikken over een grote tas voor jouw boodschappen.
 • Grote en kleine wielen: grote zijn prettig voor buiten, kleine prima voor binnen.
 • Kleur en design: de rollator wordt steeds hipper! Bekijk de rollators >

Veilig en comfortabel met de rollator en bagage lopen

Hoe voorkom je struikelen en vallen? Ieder jaar belanden helaas veel mensen op de eerste hulp door een val met de rollator. Tips om die kans te verkleinen:

De juiste afstelling en inrichting

 • Is de rollator goed afgesteld op je lengte?
 • Kleedjes en drempels in huis maken het lopen lastiger. Verwijder ze of gebruik drempelhulpen.
 • Losliggende stoeptegels op je route? Mijd ze zoveel mogelijk en meld dit eventueel bij je gemeente.
 • Gebruik speciale houders wanneer je een wandelstok, krukken of paraplu wil meenemen.

Onderhoud je rollator goed

 • Doen je remmen het nog goed? En heb je voldoende kracht om ze snel te kunnen gebruiken? Controleer dit regelmatig zelf en laat dit ook regelmatig doen door een monteur. Remmen kunnen snel slijten.
 • Zitten de remkabels en handvatten goed vast aan je rollator en steken ze niet te veel uit dat het gevaarlijk wordt? Voorkom dat je achter de draden blijft steken of dat er een handvat losschiet. Er zijn overigens rollators met weggewerkte kabels.

Gebruik je rollator verstandig

 • Zet je rollator op de parkeerrem voordat je gaat zitten en ook als je wilt blijven staan terwijl je op je rollator steunt.
 • Hoe verder je van de rollator afloopt, hoe groter de kans op een val. Loop jij wel zo dicht mogelijk tegen de rollator aan?
 • Ga de stoep veilig op- en af bij de rolstoelopgangen.
 • Vervoer geen al te zware dingen en hang geen tassen aan het stuur. Dat maakt de rollator minder stabiel en ze kunnen tegen of tussen de wielen komen.
 • Blijf niet te lang doorlopen en rust uit als je moe bent.

Als je met een rollator niet over de drempel heen kan rijden, kan je een drempelhulp of oprijplaat neerleggen, een vaste drempelhulp naast je eigen drempels of je neemt een mobiele meeneemdrempel mee om een winkel of restaurant binnen te komen. Bij sommige rollators is een kleine drempelhulp ingebouwd: een voetpedaaltje op de wielen, waarmee je je rollator een beetje omhoog kan wippen en zo de drempel op kan gaan. Om ook in het donker goed zichtbaar te zijn, kan je reflectoren of lampjes kopen. Die voor fietsen zijn vaak ook geschikt voor je rollator.

Een rollator is vaak uit te breiden met allerlei hulpmiddelen en accessoires:

 • Rugsteun: zoals bij de Heavy Duty en de Gemino 30Shoprollator Promenade van Cemex
 • Dienblad: zoals dit dienblad. Deze kan je gebruiken bij bijvoorbeeld de rollators Quatro en de Premis Provo
 • Paraplu (aan je rollator bevestigd)
 • Stokhouder: deze krijg je gratis bij de rollator ExcelCare XL-90
 • Boodschappentas of –netje: shoprollators Promenade en de Rollz Flex Shopper zijn al speciaal gemaakt voor je boodschappen. De rollator Topro Troja beschikt al over een netje waar je jouw boodschappen in kan doen.
 • Bidonhouder
 • Tassen om je rollator in te vervoeren

Vaak koop je deze accessoires bij jouw merk rollator, want niet alles past op alle rollators. Om je rollator veilig op te bergen, kan je een transporttas gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, kan je de tas natuurlijk ook gebruiken om je rollator mee te vervoeren, als je bijvoorbeeld op pad gaat met een auto.

lifehack-armschalen

Tip: zelf goedkope armschalen maken voor je rollator

Op zoek naar armschalen voor je rollator? Deze kunnen hartstikke duur zijn. Hetzalwerken.nl heeft hier een handige oplossing voor bedacht: zaag een stuk van een rioleringsbuis doormidden, bevestig deze op je rollator en plaats hierop kniebeschermers. Op deze manier heb jij goedkope armschalen! Bron: Hetzalwerken.nl

Vind je dit een leuke lifehack? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout!

Een stijlvolle of innovatieve rollator

Bij een rollator denk je waarschijnlijk niet meteen aan hip en stijlvol. Er worden wel steeds meer stijlvolle rollators gemaakt. De designs zijn dan bijvoorbeeld heel minimalistisch of de rollators hebben andere vormen. Een populaire stijlvolle rollator is de Rollz. Ook zijn er rollators in allerlei kleuren: fel oranje, paars of lichtblauw bijvoorbeeld.

Je kan je rollator natuurlijk ook pimpen! Laatste scoutten we een rollator met een fruitkistje erop. Hip! Je kan je rollator ook bestickeren, met verf bespuiten of bekleden.

Lees meer ideeën voor hippe rollators op het forum van Ouders Online >

 

Met de rollator in het openbaar vervoer

Ga je op pad met je rollator in de bus, tram, metro, trein of taxi? Vaak kan je je rollator meenemen. Reis je heel veel, dan zijn er rollators die je heel klein kan inklappen, zoals de WheelzAhead Track 3.0. of de Excelcare travel eaze. Lees verder over openbaar vervoer met de bus, tram, metro of trein >

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Wat is jouw ervaring met reizen met de rollator? Heb jij zelf een oplossing gevonden die je graag deelt met anderen? We vullen de informatie over rollators graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie