Opstaan zonder hulp

Als je gevallen bent is het heel belangrijk even de tijd te nemen om op adem te komen. Vallen gaat enorm snel, het is logisch dat je schrikt. Ga niet overhaast iets doen. Denk eerst goed na wat jouw mogelijkheden zijn. Als er iemand in de buurt is die jou kan helpen, roep die er dan zo snel mogelijk bij. Of bel je partner of mantelzorger. Zorg dat je altijd je telefoon of alarmering bij de hand hebt.

Maar gelukkig zijn er ook situaties waarbij je prima zonder hulp van anderen kunt opstaan na een val. Maar dat moet wel echt veilig zijn. Breng jezelf door overhaast of overmoedig handelen niet opnieuw in een risicovolle situatie.

Valkaart

Gevallen - valkaart

Bekijk hier de valkaart.

Controleer bij een val eerst of je iets mankeert en of het dan beter is je huisarts of 112 te bellen. Heb je last van duizeligheid, heb je een verwonding opgelopen, is er sprake van bloedverlies? Hoe ernstig is het? Kun je je armen, handen, benen en voeten nog bewegen zoals voor de val? Zijn er aanwijzingen dat je iets gebroken hebt? Bij twijfel is het altijd beter om te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk ligt. Als je bij een kussen kunt, leg die onder je hoofd en leg een deken of plaid over je heen om afkoeling te voorkomen. En wacht dan op hulp. Vind je het handig om een checklist klaar te hebben liggen, download dan deze Valkaart.

Zelfstandig vanaf de grond naar een stoel

Als je gevallen bent en je kunt in de buurt komen van een stevige stoel (of bij een bed) dan kan je die gebruiken om op te gaan staan. Je leunt dan op de stoel of bed, je keert je om en gaat zitten. Blijf daarna nog even rustig zitten tot je weer helemaal op adem bent en de rust is teruggekeerd. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

Je kunt ook een instructiekaart downloaden met een beschrijving en plaatjes van deze techniek.

Opstaan na een val oefenen

Je kan aan een fysio- of ergotherapeut vragen opstatechnieken die voor jou handig zouden kunnen zijn vooraf, preventief te oefenen. En samen met jou te denken wat je daarvoor in huis hebt aan ondersteunend meubilair, of dat je er beter aan doet ontbrekende hulpmiddelen in huis te halen. Dan weet je alvast hoe het aan te pakken, hoewel je natuurlijk hoopt het nooit nodig te hebben. Bekijk onderstaand filmpje.

Creatief gebruik van alles wat jou kan ondersteunen bij het opstaan

We kwamen in onze zoektocht naar oplossingen een aansprekend filmpje tegen gemaakt door een Amerikaanse ergotherapeut. Ze laat heel mooi zien wat je zoal in huis hebt om als ondersteuning te gebruiken. De beelden in onderstaande film spreken voor zich om jou ideeën te geven ook in je eigen huis rond te kijken wat jou kan helpen bij het opstaan.