Handbewogen rolstoel

Gaat lopen even niet of helemaal niet meer? Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je vooruit kan, bijvoorbeeld een scootmobiel, gehandicaptenvoertuig, personal transporter en andere elektrische vervoermiddelen. Als je een compact vervoermiddel zoekt waarmee je de hele dag mee op uit kan, is een rolstoel misschien wat voor jou. Maar wat voor rolstoelen zijn er en wat past het beste bij jou?

Innovatieve rolstoelen

Welke rolstoel is het beste? Welke handbewogen of elektrische rolstoel past het best bij jou? Hieronder zie je 2 innovatieve rolstoelen. We speuren nu hard verder naar goede rolstoelen, binnenkort meer!

Ik heb tijdelijk of maar af en toe een standaard rolstoel nodig

Rollator Rollz motionAls je een rolstoel voor een korte periode of weinig gebruikt, dan gebruik je meestal een standaard rolstoel, niet op maat gemaakt. Ze zitten vaak oké, maar zijn niet gemaakt om dagenlang op te zitten, en zeker niet voor een nog langere periode. Je kan het zitcomfort proberen te verhogen met een extra kussen. Dat ze licht en inklapbaar zijn, maakt ze handig om mee te nemen. Als je zelf niet kan ‘rollen’ en elektrische aandrijving voor je rolstoel nodig hebt, zijn hier verschillende oplossingen voor. Ook handig als je een rollator en soms een rolstoel nodig hebt: een rollator die ook als rolstoel kan worden gebruikt, bijvoorbeeld de prachtige Rollz Motion of de goedkopere Drive Diamond Deluxe.

Je kan een tijdelijke rolstoel vaak huren bij een thuiszorgwinkel (zoals Vegro, Welzorg of Medipoint) of de gemeente. Het huren van een ‘gewone’ rolstoel kost tussen de €10 en 15,- per week, voor de huur van een elektrische rolstoel betaal je al snel €100,- per week. Het kan zijn dat je verzekeraar de kosten voor een huurrolstoel vergoedt. Is dat niet zo? Goed om te berekenen of huren of kopen voordeliger is. Een nieuwe rolstoel aanschaffen kan ook, al vanaf €180,- voor een niet elektrische rolstoel. Aparte elektrische ondersteuning is er al vanaf € 560,- (Click&Go) en de goedkoopste elektrische rolstoel is wel boven de € 1.000,-. Tweedehands zijn ook veel rolstoelen te koop.

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Ik heb voor langere tijd of permanent een rolstoel op maat nodig

Een rolstoel die je lange tijd veel gaat gebruiken, wordt vrijwel altijd op maat voor je gemaakt. Het is belangrijk dat de stoel goed op jouw lichaam aansluit zodat je zo goed mogelijk zit en geen lichamelijke ongemakken ontwikkelt. Een specialist adviseert en maakt de rolstoel voor jou op maat. Wij geven hier slechts een indruk van de verschillende mogelijkheden.

Rolstoel RGK Hi Lite zijkantActieve rolstoel, niet elektrisch

Als je je handen en armen normaal kan gebruiken, dan is een actieve rolstoel, de meeste bekende rolstoel, misschien iets voor jou. Dat is een compacte rolstoel, die heel wendbaar is, waardoor je je er snel en makkelijk mee kan voortbewegen en de rolstoel zowel binnen als buiten kan gebruiken. Je hebt actieve rolstoelen met duwmogelijkheid en zonder. Een actieve rolstoel duw je zelf vooruit door deze aan te drijven met je handen via:

 • De hoepels aan de wielen
 • Handpedalen (handbike)

Het trekken aan de hoepels van de rolstoel kan best pijn doen aan je handen. Je kan speciale handschoenen kopen. Heb je een fijne actieve rolstoel maar lukt het je niet meer om deze de hele tijd aan te slingeren, dan kan je ook een losse elektrische rolstoelaandrijving kopen.

Er zijn verschillende soorten handpedalen. Er zijn rolstoelen met een ‘vastframe handbike’: met standaard aandrijving via handpedalen. Bij de één zit je achterover, bij de ander vooruit (bijna liggend op je buik dus) en er zijn handbikes waarbij je op je knieën zit. Er zijn ook handbikes die je aan de voorkant van je rolstoel kan koppelen. Er zijn varianten die je volledig met je handen aanstuurt, maar ze zijn ook gedeeltelijk of volledig elektrisch ondersteund verkrijgbaar. Daarnaast zijn er rolstoelen die je zowel met je handen kan aansturen als elektrisch, waarmee je met een joystick stuurt.

Regels rondom het gebruik van de actieve rolstoel die je aandrijft via de hoepels aan de wielen:

 • Je wordt beschouwd als een voetganger in het verkeer en de regels voor voetgangers gelden dan ook voor jou.
 • Je hoeft je dus niet te verzekeren.
 • Je rolstoel mag overal mee naar binnen.
 • Je rijdt over het voetpad.
 • Als je in een gehandicaptenvoertuig rijdt (wat een rolstoel officieel is), heb je voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten.

Regels rondom het gebruik van de actieve rolstoel als handbike:

 • Je wordt beschouwd als een fietser in het verkeer en de regels voor fietsers gelden dan ook voor jou.
 • Bij afslaan steek je daarom je hand uit.
 • Je mag de handbike meestal niet meenemen een openbare ruimte in, maar moet de aansturing afkoppelen.
 • Je gebruikt het fietspad.
 • Als je in een gehandicaptenvoertuig rijdt (wat een rolstoel officieel is), heb je voorrang bij het oversteken, ook al is er geen zebrapad. Blijf natuurlijk wel opletten.

Elektrische rolstoel Puma 40 van HandicareElektrische rolstoel

Is aandrijven met je handen en armen lastig? En heb je misschien ondersteuning nodig in je nek of hoofd? Een elektrische rolstoel is in allerlei soorten en maten te krijgen en wordt voor je op maat gemaakt. De meeste elektrische rolstoelen bestuur je met één hand, via een joystick. Sturen met behulp van toetsen of je kin is ook mogelijk.

Er bestaan elektrische rolstoelen met en zonder hoofdondersteuning. En er kan extra ondersteuning worden aangebracht voor je benen, armen en rug. Verder zijn er allerlei soorten zitkussens, die kunnen worden aangepast aan jouw lichaam.

Gebruik je de rolstoel vooral binnen? Dan is een wendbare, compacte rolstoel handig voor je. Een rolstoel met voorwielaandrijving is dat: de draaicirkel is klein, waardoor je soepel bochten maakt. Ga je er veel mee op pad en leg je er behoorlijke afstanden mee af? Dan is een rolstoel met achterwielaandrijving misschien beter voor je. Deze heeft een vrij grote draaicirkel en is daardoor heel stabiel, zeker bij hogere snelheden. Als je de rolstoel veel buiten gebruikt, is het belangrijk om te weten of je accu lang genoeg meegaat. Dit verschilt per rolstoel.

Erop uit met de elektrische rolstoel, denk aan het volgende:

 • Er gelden voor de elektrische rolstoel dezelfde regels in het verkeer als voor de scootmobiel. Lees er verder over >
 • Je gaat tussen de 5 en 10 km per uur.
 • Je kan tussen de 20 en 60 km afleggen zonder opgeladen te worden.
 • Je kan je rolstoel vaak via een gewoon stopcontact opladen. Onderweg energie nodig? Bekijk de openbare oplaadpunten op oplaadpalen.nl.

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Elektrische rolstoel verzekeren

Je kan je elektrische rolstoel verzekeren tegen diefstal en beschadiging (allrisk). Het is verplicht een verzekering af te sluiten voor schade die je bij een ander veroorzaakt (WA), als je met je elektrische rolstoel op de openbare weg rijdt. De hoogte van het eigen risico kan je vaak zelf bepalen. Maar waar verzeker je je elektrische rolstoel of scootmobiel (WA of allrisk)? Een verzekeraar vinden is lastig, liet een scouter ons laatst weten. We zochten het uit en vonden deze partijen waarmee je contact op kan nemen.

Meer over rolstoelverzekering

Heb jij ervaring met het vinden van de beste verzekering? We horen het graag, om dit overzicht aan te vullen met jouw tips.

Keuzehulp rolstoelaandrijvingKeuzehulp: Kies de beste elektrische ondersteuning voor jouw rolstoel

Wist je dat je je handgedreven rolstoel ook elektrisch kan maken? We scoutten de beste rolstoelaandrijvingen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Kies de beste elektrische ondersteuning rolstoel voor jou

Veilig en comfortabel met je rolstoel en bagage op pad

Tips voor een goed gebruik en onderhoud van je rolstoel:

 • Zorg voor goed opgepompte banden. Misschien is het handig om een pompje mee te nemen voor onderweg.
 • Rijd vooral over gladde vloeren en wegen, voor zo min mogelijk weerstand bij het rijden.
 • Maak je rolstoel regelmatig schoon, zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen.
 • Gebruik je de rolstoel in huis? Zorg dat je huis goed toegankelijk is.
 • Moet je een drempel over? Op zie je of een plek rolstoeltoegankelijk is lees je in de app Ongehinderd. Weet je van tevoren nog niet of je drempels tegenkomt? Als je oprijplaten meeneemt kan je over drempels en stoepranden heen.

Goed en comfortabel in je rolstoel zitten is natuurlijk heel belangrijk. Daarom kan een verstelbare stoel een goed idee voor je zijn. Deze stel je in op waar je bent: op het terras, achter je bureau of op weg naar een afspraak. Want dan zit je vaak heel anders. Veel actieve rolstoelen zijn niet verstelbaar. Bekijk welke verstelbare rolstoelen er onder meer zijn.

Verder zijn er veel opties of accessoires die je kan kiezen bij het maken van je rolstoel of apart aan kan schaffen, zoals:

 • Rolstoelkussen
 • Rolstoeltas
 • Rolstoelparaplui
 • Clips en houders voor bijvoorbeeld een beker, telefoon, wandelstok, kruk, zuurstoffles of zelfs een Maxi Cosi
 • Dienblad
 • Spatbord
 • Spaakbeschermers
 • Duwhandvatten of handvatverhogers, voor als je geduwd wil worden ook door lange personen
 • Gordel
 • Hoofdsteun of rugbeugel
 • Armsteunen, in hoogte verstelbaar
 • Beensteunen, in hoek verstelbaar
 • Enkelbanden, voor mensen met verminderde controle over benen en voeten, zoals spasme of verlamming
 • Wist je dat je je rolstoel kan opfleuren met een leuk kleedje? Dit maak je makkelijk zelf, of koop je bijvoorbeeld bij Pimped By Roos met de Wheely.

Je hebt ook nog speciale rolstoelhandschoenen, poncho’s en aangepaste kleding voor als je in een rolstoel zit.

 

Tip: makkelijk je rugtas aan je rolstoelrolstoel-karabijnhaak

Wanneer je een tas bij je wilt dragen op de rolstoel, is het belangrijk dat je deze goed en veilig vast kan maken. Dit kan je doen met een karabijnhaak. Je kan met deze haak gemakkelijk je (boodschappen)tas vastmaken aan je rolstoel. Zo zit je tas je nooit meer in de weg, kan je er makkelijk bij en is je tas veilig.

Misschien heb jij er nog wel eentje in je schuur liggen? Anders kan je er ook een halen bij bijvoorbeeld bouwmarkten. Vind je dit een leuke lifehack? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout.

Speciale en innovatieve rolstoelen, elektrisch en niet-elektrisch

Behalve rolstoelen waarop je moet zitten en die je voor dagelijkse bezigheden gebruikt, zijn er ook andere rolstoelen. Zo zijn er rolstoelen waarop je kan liggen (ligrolstoelen), sta-op rolstoelen en sportrolstoelen. Er zijn rolstoelen waarmee je echt op elke ondergrond kan rijden. Of een rolstoel die je bestuurt door met je romp naar voor en achter te gaan. En er is een hulpmiddel in ontwikkeling waarmee je zelfstandig de trap op en af kan. De innovaties rondom rolstoelen gaan snel. Heb jij een aanvulling of ervaring? Laat van je horen.

Een ligrolstoel kan je gebruiken als je niet (altijd) kan zitten. En een sta-op rolstoel ondersteunt je bij het staan, waardoor je vanuit je rolstoel zo hoog kan komen als je anders zou staan. En een sportrolstoel wordt gemaakt voor een specifieke sport. Die voor tennis is weer anders dan die voor hockey, en die voor het wheelen (rolstoelracen) is ook weer anders dan die voor rugby.

Rolstoel HippocampeMet je rolstoel het strand op of bos in!

Geloof het of niet maar je kan met verschillende rolstoelen ook het strand op of bos in. Op een aantal stranden in Nederland kan je een rolstoel (de Wombat) huren met extra grote wielen die door het zand kunnen (deze is er ook in rollatorvariant trouwens, de Easy Roller). Daarnaast heb je de Hippocampe: een hippe rolstoel waarmee je het bos in kan, het strand op en zelfs het water in. Gebruikers zijn heel tevreden over deze rolstoel. Ook zijn er elektrische rolstoelen verkrijgbaar die goed tegen een onverharde of onregelmatige grond kunnen, zie de volgende alinea.

Elektrische rolstoelen op onregelmatige grond

Er zijn ook diverse rolstoelen waarmee je op het strand of over andere onregelmatige grondsoorten kan rijden, zowel elektrisch als niet elektrisch. Bijvoorbeeld de Zoom, een stoere, elektrische rolstoel waarmee je over vrijwel alle ondergrond kan rijden. Je kan ermee over zand, sneeuw, hobbelige wegen,in de zandbak en zelfs door de modder rijden. Eigenaren van de Zoom zijn enorm enthousiast, vooral omdat deze rolstoel de vrijheid geeft om te gaan en staan waar je wil. De rolstoel is verkrijgbaar in Nederland voor € 9.450,-. Ook de elektrische rolstoel Bi-Go heeft wielen die geschikt zijn voor onregelmatige ondergronden.

Elektrische rolstoel BiGoCompacte elektrische rolstoel

Een zeer compacte rolstoel te sturen met je romp, die ook nog eens overal tussendoor piept. De Genny is een compacte, elektrische rolstoel die balanceert op maar 2 wielen, en is gebaseerd op de technologie van de Segway. “Met deze rolstoel kan je zelfs door de smalle gangen in Kruidvat rijden!”, vertelde een trotse eigenaar van de Genny in 2014 tijdens de Support Beurs. Je bestuurt de Genny met je romp, waardoor je een actieve houding moet aannemen. De Genny is ook hoger dan een reguliere elektrische rolstoel. Deze rolstoel is al enige tijd te koop in Nederland en sinds kort goedgekeurd als medisch hulpmiddel. De kans dat de Genny door jouw gemeente wordt vergoed, is daarmee groter geworden. Als je de Genny zelf betaalt kost die rond de 20.000 euro. Een goedkoper alternatief is de Bi-Go, een rolstoel die ook op het Segway-principe is gebouwd en een wat simpeler is uitgewerkt.

Met je rolstoel de trap op, echt!

Nog niet op de markt, maar wel een veelbelovende ontwikkeling: met de Scalevo kan je de trap op en af. Onder de wielen zit een innovatief mechanisme waarmee je je rolstoel als het ware op de trap takelt. De techniek is ontwikkeld door 10 ambitieuze techniekstudenten, uit het Zwitserse Zürich en wordt nu verder uitgewerkt in prototypes.

Hierover vind je later meer informatie op Scouters. Wil jij jouw ervaring alvast delen? We horen het graag!

Rolstoel aanvragen

Heb je voor lange tijd een rolstoel nodig? Dan kan je er één aanvragen bij het WMO-loket in jouw gemeente. Aan de hand van jouw gegevens en vaak ook een gesprek, wordt besloten of jouw (elektrische) rolstoel wordt vergoed. Vaak hebben gemeenten contracten met leveranciers van specifieke rolstoelen. Hierdoor heb jij geen of minimale vrijheid in de keuze voor een rolstoel(merk). Maar als je je eerst oriënteert, kan je natuurlijk wel je voorkeur doorgeven. Ook als je zelf je (extra) rolstoel kan betalen, kan je op deze site meer lezen over de verschillende rolstoeltypen en -merken. Er komen ook steeds meer innovatieve rolstoelen op de markt, waarover we hieronder verdere informatie met je de delen.

Heb jij een ervaring die je graag deelt? Laat van je horen!

Hoe nuttig vond je deze informatie?

duim omhoogduim omlaag

Gkeuzehulp-decubitus-rolstoelkussenoed zitten in je rolstoel en anti decubitus

Of je nu korte of lange tijd in je rolstoel zit, het is belangrijk dat je goed zit. Ook kan het zijn dat je last krijgt van doorzitplekken (decubitus) als je een rolstoel gebruikt.

Om goed te positioneren en decubitus te voorkomen, zijn er speciale rolstoelkussens. Sommige zijn geschikt bij permanent gebruik van je rolstoel en andere voor als je je rolstoel niet continu nodig hebt. Wat zijn de beste rolstoelkussens en hoe werkt decubitus precies? We zochten het samen met ergotherapeut Marijke Verbeek van voor je uit in de keuzehulp anti decubitus rolstoelkussens.

Bekijk de onafhankelijke keuzehulp

Met het openbaar vervoer

Ga je op pad met je rolstoel in de bus, tram, metro, trein of taxi? Vaak kan je je rolstoel meenemen. Lees verder over openbaar vervoer met de bus, tram, metro of trein >

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over (elektrische) rolstoelen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie