Veilig traplopen

Gaat traplopen niet zo goed? Heb je een tijdelijke blessure of een handicap en zoek je oplossingen bij stabiel en veilig traplopen? Of wil je graag wat meer ondersteuning bij het traplopen, zodat het je minder kracht kost? Tips, oplossingen en veilig hulpmiddelen voor je op een rij.

Praktische tips voor veilig en stabiel traplopen

Veiliger traplopen kan vaak al met eenvoudige oplossingen en kleine aanpassingen aan je trap:

  • Het traplopen duurt wat langer, maar is hiermee wel veiliger: zet steeds je beide voeten op een trede, in plaats van een voet om en om per trede.
  • Bij ‘moeilijke’ trappen met ondiepe treden is het minder elegant maar veiliger om achteruit de trap af te gaan.
  • Meer grip krijg je met antislipmatjes op je treden. Overal te koop en makkelijk op je trap te bevestigen.
  • Is je trapleuning overal stevig bevestigd aan de muur? Veel ongelukken komen door slechte trapleuningen, belangrijk dus!
  • Glijden je handen soms van de leuning? Plaats antislipmateriaal op je leuningen voor meer grip.
  • Je valt sneller als je niet goed ziet waar je loopt, zorg dus dat je trap goed verlicht is.
  • En voor de hand liggend, maar wel hartstikke belangrijk: leg zo min mogelijk spullen op je trap en houd je trap droog om vallen en uitglijden te voorkomen.

Hulpmiddelen bij veilig traplopen

Hoe loop je veilig de trap op en af? Is een traplift het beste of zijn er ook andere, goedkopere oplossingen? Bekijk hier alle innovatieve hulpmiddelen om beter te traplopen:

Keuzehulp trapliftKeuzehulp: Kies de beste traplift voor jou

Wat voor soorten trapliften zijn er en waar let je op bij de aanschaf? We scoutten de beste trapliften voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Kies de beste traplift voor jou

Ondersteuning bij veilig traplopen

Easysteppers tussentredenAls traplopen lastig gaat, wordt vaak al snel aan een traplift, verbouwing of verhuizing gedacht als oplossing. Er zijn verschillende soorten trapliften, je ziet een compleet overzicht in de keuzehulp over trapliften. Naast de gewone trapliften, worden er ook innovaties op de markt gebracht met hetzelfde doel, maar in een andere vorm. Denk aan walker die je rug ondersteunt bij het traplopen, of een traphulp waarin je kan zitten en omhoog en naar beneden ‘geduwd’ kan worden of zelfs in je rolstoel kan blijven zitten.

Er zijn ook steeds meer makkelijkere en betaalbaardere alternatieven voor deze grote ingrepen in je huis. Dat is ook nodig, want de gemeente vergoedt veel minder vaak een traplift dan enkele jaren geleden.

Voor meer ondersteuning bij het traplopen kan je een extra trapleuning installeren zodat je aan beide kanten kan leunen. Misschien ben je zelf handig of iemand uit jouw omgeving en kan je zo de extra trapleuning installeren. Wel belangrijk natuurlijk dat dit goed gebeurt: in lijn met de hoogte en bochten van je trap en een stevige bevestiging aan de muur.

Tussentreden maken je het traplopen ook makkelijker. Deze op maat gemaakte houten blokken worden op je trap geplaatst. Het aantal treden van je trap wordt daarmee verdubbeld en de hoogteverschillen tussen de treden gehalveerd.

Als lopen helemaal niet gaat op de trap, is er natuurlijk ook de traplift. Het kan zijn dat de gemeente deze vergoedt. Als je zelf een traplift wil kopen, moet je rekenen op minimaal 3.000 euro bij een rechte trap. Heb je een traplift met bocht? Dan kost de traplift meer geld. Heb je een blessure of ben je geopereerd en kan je daardoor tijdelijk niet met de trap? Dan kan je overwegen een traplift te huren. De investering is wel flink: de installatie kost ten minste 1.500 euro en per maand betaal je minimaal 150 euro huur.

Veilig de trap op met krukken

Hoe loop je veilig de trap op en af met krukken? Het maakt verschil of je met een wandelstok of kruk loopt of met twee krukken, en of je beide benen kan gebruiken of dat je maar op één been kan steunen. In alle gevallen gaat het erom dat je bij het trap oplopen eerst je gezonde been een trede hoger zet, dan je slechte been bijzet. Kom je de trap af, dan zet je eerst je slechte been een trede lager, dan zet je je gezonde been bij.

Hoe je met een wandelstok of kruk de trap oploopt, zie je in de onderstaande video.

Hoe je op krukken de trap op en af gaat als je beide benen licht kan gebruiken zie je in deze video van het Radboudumc.

Kan je één van je benen helemaal niet gebruiken? Bekijk dan deze video van de Rijnstate Ziekenhuizen.

Heb jij ervaring met traplopen met krukken en heb je tips om dit nog makkelijker te doen? We vullen deze informatie graag aan jou. Laat van je horen.

Spullen meenemen de trap op en af

Vuile was, een boek, opgevouwen kleding. Het kan van alles zijn wat jij misschien op je trap hebt liggen om mee naar boven te nemen. Af weer naar beneden, wat een grotere uitdaging is. Wel goed om erop te letten dat die spullen het traplopen niet onveiliger voor je maken. Hoe neem je ze goed mee naar boven en naar beneden? Enkele tips:

  • Beperk het aantal spullen zodat alles in één hand past. Zo houd je je andere hand vrij om de leuning vast te houden.
  • Gooi zachte spullen naar beneden en loop er zelf achteraan.

Draag de spullen in een tas die je om je schouder doet. Dan kan je je voeten goed blijven zien en houd je je handen vrij om de leuning vast te houden. Ook is er een wasmand met een schouderband.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het traplopen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over traplopen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie