Logo ik wil beter Veiligheid

Veiligheid

Het is enorm belangrijk je veilig te voelen in en om je huis. ‘My home is my castle’ zeggen de Engelsen. Dat begint bij jezelf. En hoewel veiligheid thuis een breed begrip is, is met name het vallen een groot risico. Hier wat tips om vallen te voorkomen:

Blijf in beweging

  • Doe oefeningen om je evenwicht en spierkracht te trainen
  • Check je medicijnen. Van sommige medicijnen kun je slaperig of duizelig worden.
  • Controleer je ogen. Hoe beter je ziet, hoe beter je evenwicht.
  • Draag stevige schoenen.
  • Beweeg zo veel mogelijk, ook als je moeilijk loopt. Een goede conditie helpt vallen voorkomen.
  • Eet gezond, niet te veel, maar wel genoeg.

Traplopen

Bij het traplopen gebeuren nogal eens ongelukken. En dat kan best ernstig aflopen. Daarom hebben we een speciale Ik wil beter Traplopen  voor je gemaakt.

Valpreventie

Wil je meer tips? Download hier de brochure ‘zo blijft u overeind en voorkomt u een val’ van Veiligheid.nl.

Check je huis

De inrichting van je huis bepaalt voor een groot deel hoe veilig je je voelt, maar ook hoe veilig je bent. Denk aan verlichting, drempels, de vloer van de douche (glad?), rommel op de trap, bladeren op je terras, etc.  Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen je huis een stuk veiliger maken. Wacht niet tot het te laat is, maar doe eerste even deze check (vanaf bladzijde 17)

Opstaan na een val

Er zijn ook veel handige hulpmiddelen en praktische tips hoe te handelen als je gevallen bent. Omdat je door de valstress geen tijd hebt om alles op je gemak door te nemen, is het slim om dat een keer naderhand te doen. Mocht je weer een keer vallen, dan ben je beter voorbereid. Of nog beter, als je een verhoogt risico hebt om te vallen, denk erover na wat je kunt doen om weer van de grond te komen. In de module Opstaan na een val vind je diverse filmpjes met technieken als je alleen van de grond kunt komen of met hulp van één helper. Je kunt ook je fysiotherapeut vragen het eens met je te oefenen.

Hulpmiddelen voor meer veiligheid

Er zijn natuurlijk ook hulpmiddelen die je huis veiliger kunnen maken. We hebben allerlei hulpmiddelen voor je geselecteerd:

Personenalarmering

Ondanks dat je er alles aan gedaan hebt om jouw huis en tuin zo veilig mogelijk te maken, kan er nog steeds iets mis gaan. Hoe fijn is het dan, dat je direct iemand kunt bereiken. Er zijn heel veel mogelijkheden om dat goed te regelen. Snel contact met bekenden, of  met een meldkamer. Die daarna voor jou de best passende hulp sturen. Vroeger kon dat alleen maar met een druppel om je nek, maar nu is er veel meer mogelijk in smartphones of smartwatches. Die zien er nog leuk uit ook! Lees hierover meer in de Keuzehulp personenalarmering