In en uit bed

In en uit bed komen. Hoe doe je dat makkelijk en veilig, ook als je een blessure of handicap hebt? Oplossingen, hulpmiddelen en ervaringen op een rij.

Goede hoogte bij het in- en uitstappen

Hoe lager je bed, hoe lastiger je erin en -uitstapt. Heb jij een laag bed en moeite met instappen of uitstappen? Je kan je bed bijvoorbeeld verhogen met olifantenpoten of klossen. Ook als je 2 linkerhanden hebt, kan je die makkelijk onder je bed plaatsen. Let wel goed op dat de klossen stevig genoeg zijn, zeker wanneer je in een tweepersoonsbed slaapt. Sommige bedpoten zijn bovendien te breed of groot voor deze verhogers. Een andere oplossing is een extra matras op je huidige matras leggen.

Als je budget het toelaat, kan je natuurlijk ook een nieuw bed aanschaffen. Zeker als in en uit bed stappen voor langere tijd moeizaam gaat, kan dat een goede optie zijn. Denk aan een extra hoog bed of een hoog-laag-bed. Dat is een bed dat makkelijk en meestal elektrisch in hoogte verstelbaar is. Dit is ook handig als je verzorgd wordt op bed.

Marijke VerbeekTip van ergotherapeut Marijke

“Heb je moeite met uit bed stappen? Kijk of het helpt om het bed iets te verhogen zodat je niet van heel laag hoeft op te staan. Mocht je dan moeite krijgen met je benen in bed krijgen, gebruik dan bijvoorbeeld een klein krukje als tussenstapje.” 

Hulpmiddelen bij het in en uit bed stappen

Wist je dat er allerlei hulpmiddelen zijn om goed in en uit je bed te stappen? Super handig! Bekijk alle innovatieve hulpmiddelen.

Van zitten naar liggen in bed en andersom

Je zit op bed. Hoe draai je nu soepel zodat je lekker kan liggen op bed? Als je op bed stapt, kan je eerst een kussen neerleggen op de plek waar je komt te zitten. Een speciaal draaikussen kan ook. Door hierop te zitten, maak je de draaiing je bed in, soepeler. Ook een wat gladdere pyjama of een satijnen onderlaken of glijlaken maken het draaien makkelijker. Lees verder over liggen en draaien in bed of over zitten in bed.

Extra steun bij het in- en uitstappen

Om stabiel in en uit te stappen, kan het verstandig zijn om bedbeugels aan te schaffen. Ook grepen aan de muur kunnen voor extra steun zorgen. Een bedpapegaai kan je ook helpen bij het opstaan of gaan zitten in bed.

In bed vanaf een (rol)stoel

Stap je van een stoel of rolstoel over naar je bed? Een bedplankje maakt het je makkelijker. Dit plankje is een soort brug tussen je (rol)stoel en bed. Handig!

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het zitten in bed? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie