De kip is gevlogen

30 september 2017 - Door: Karina Arbete

Nóg een tip voor makkelijk koken voor gezinnen of als vrienden mee eten. Heb je wel eens van de braadzak gehoord? Dat is een plastic zak die je kunt vullen met ingrediënten en die je dan enige tijd in de oven legt om te bereiden. Ideaal, want je kan dit voorbereiden en het gerecht kookt zichzelf terwijl jij met de gasten bezig bent. Je hebt wel een oven of magnetron nodig.

Karina Arbete

 

Door Karina Arbete

 

Wat is een braadzak?

In een braadzak kan je een compleet gerecht laten garen zonder toevoeging van vet. Bij normaal koken verdampt het vocht, maar in de braadzak stoom je de ingrediënten in hun eigen vocht en vet gaar. Kruiden trekken goed in het gerecht en de ingrediënten versterken elkaars smaak. Ook een voordeel: de oven blijft schoon en na afloop heb je weinig afwas.

Recept kip in braadzak

Ingrediënten

Hele kip of kipdelen
2 uien
Aardappelen
Groenten, zoals paprika, boontjes, bloemkool, broccoli, prei
Champignons of gemengde paddenstoelen

Zelf marinade maken

2 eetlepels olijfolie
Blikje tomatenpuree
Peper
Zout
Knoflook
Paprikapoeder
1 eetlepel ketjap manis
Een paar druppels citroensap

Bereiding

Maak een marinade voor de kip, verdeel de marinade met een kwast over de kip en laat minimaal een halfuur intrekken. Of koop kant-en-klare gemarineerde kip. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes. Was en snijd de overige ingrediënten.

Doe de kip in een braadzak en meng alle overige ingrediënten door elkaar. Voeg ze toe aan de braadzak. Leg de braadzak in een ruime ovenschaal met een punt van de zak naar boven. Knip de punt eraf. Zet de schaal in de voorverwarmde oven (200° C). Na ongeveer 1 tot 1 ½ uur is het gerecht klaar, afhankelijk van de grootte van de kip of kipdelen. Keer de zak halverwege de tijd, maar let er op dat de afgeknipte punt naar boven blijft liggen. Het vocht in de zak kan je door het puntje van de zak in een schaaltje gieten, dan heb je heerlijke jus. Serveer de kip met een salade of stukjes stokbrood met kruidenboter.

Koken ScoutersIn plaats van kip kan je ook wild, vis of ander vlees gebruiken. Op internet vind je recepten op onder andere de webpagina´s van smulweb, internetkookboek. Grote supermarkten, zoals Albert Heijn, verkopen kant-en-klare gemarineerde kip in een braadzak en daar kan je zelf ingrediënten aan toe voegen. Daar moet je dan wel een nieuwe braadzak voor nemen, omdat je de meegeleverde zak niet zonder te beschadigen kan openen. Je kan de braadzakken ook gebruiken in de magnetron, maar niet onder de grill. Braadzakken zijn te koop in verschillende maten, ook extra grote voor bijvoorbeeld kalkoen.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site