Lekker lopen met CP

10 februari 2017 - Door: Laurens Rijpstra

Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte heb ik cerebrale parese (CP) opgelopen. Daardoor kan ik moeilijker lopen. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar ik ben altijd positief gebleven. Altijd ergens gedacht dat er een ‘cure’ gevonden zou worden. Een manier waarop het lopen beter en makkelijker zou zijn. Door technologische ontwikkeling zou dit toch moeten kunnen…

Laurens Rijpstra

 

Door Laurens Rijpstra

Eureka!

Vorig jaar kwam ik toevallig via Facebook een zogeheten neurostimulator tegen. Een apparaat dat een signaal geeft aan mijn been, precies dat signaal dat het door mijn CP niet krijgt vanuit mijn hersenen.

Er werd nog gezegd dat het apparaat vooral bedoeld is voor mensen met CVA, en dat het voor mij niet per se zou werken. Toch ging ik testen en ik had gelijk een Eureka gevoel. Toen ik de eerste stappen zette had ik gelijk door dat dit apparaat effect had. Ik keek namelijk gewoon recht vooruit tijdens het lopen, niet meer naar de grond. Dat was voor mij al genoeg bewijs!

Een maand lang heb ik dat apparaat om mijn been gehad. Ik had gelijk door dat het een positief effect had. Ik vond lopen opeens niet meer erg om te doen en ben zelfs gaan wandelen.

Laurens en bioness

Niet makkelijk…

Maar u raadt het wellicht al, de aanschaf van dit apparaat is niet één twee drie geregeld: het is wel aan de dure kant, rond de €5000,-. Ik hoopte dat de verzekeraar het zou betalen. Dit deed die in eerste instantie niet, begrijpelijk ook omdat er geen bewijs is dat dit apparaat effectief is bij mijn handicap. Maar gelukkig gingen ze uiteindelijk wel akkoord. Dit nadat ik in het looplap van het VUmc in Amsterdam had aangetoond dat ik met het apparaat een symmetrisch looppatroon heb en zonder een asymmetrisch looppatroon. En het is geen ‘rocketscience’ dat het eerste beter is voor het lichaam dan het tweede.

Daarom heb ik nu een Bioness L300 die mij gewoon beter en makkelijker laat lopen. Dat is een absolute winst die ik veel mensen die moeite met lopen hebben toewens.

Niet bekend

Waarom is dit product niet breder bekend? Dit komt met name door de kosten. Het is een relatief duur product en verzekeraars vergoeden het niet standaard. Daardoor staan artsen ook niet te springen om deze mogelijkheid aan te kaarten bij hun patiënten. Maar dit soort technieken kunnen mensen letterlijk weer meer laten bewegen. Bioness is niet de enige leverancier en het kan zelfs geïmplanteerd worden.

Oproep!

Als afsluiter wil ik graag een oproep doen aan iedereen die deze techniek ook gebruikt om hier aandacht aan te besteden, aan te kaarten bij artsen, behandelaars. Ga het proberen, en durf te investeren. Dat is de enige manier waarop we meer mensen bekend kunnen laten raken met deze technologische manier van lopen!

www.bioness.com www.walkaide.com

Reacties (3)

  • Door Roel op 28 mei 2018

    Ik heb ook een paar weken de L300 op proef gehad, met verbazingwekkend goed resultaat. Mij werd echter verteld dat de kans op vergoeding door de verzekeraar nul komma nul was. Ik ben daarom ook zeer nieuwsgierig bij welke verzekeraar je zit!

  • Door Patricia Bilderbeek op 11 februari 2017

    Goed om te lezen! Mijn dochter van 10 jaar heeft ook sinds ruim twee jaar de walkaide. Ze heeft ook cp en wij zie dat haar rechterknie nauwelijks mee oversteekt en ook haar looppatroon is hierdoor verbeterd! Wij zijn ook zeker erg enthousiast! Helaas heeft zorgverzekeraar ONVZ na twee uitgebreide brieven inclusief een brief van de revalidatie arts toch besloten niet te vergoeden. Omdat ik een alleenstaande ouder ben en ik geen pgb ontvang heb ik hiervoor een lening moeten afsluiten. Ondanks dat kan ik zeggen dat dit hulpmiddel het zeker waard is! Ik zou ook graag willen weten welke zorgverzekeraar uw hulpmiddel wel heeft vergoed. Bij voorbaat dank! Patricia Bilderbeek

  • Door Debby op 11 februari 2017

    Onze zoon van 10 heeft alweer ruim 2 jaar de walkaide. Wat een verbetering in zijn manier van lopen en bewegen. Helaas geen vergoeding gekregen. Ben heel benieuwd bij welke verzekering u de vergoeding verkregen heeft.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site