Ik wil beter slapen

Liggen en draaien in bed

Goed slapen. Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk. Wat zijn oplossingen en hulpmiddelen als slapen lastig gaat omdat je een blessure of handicap hebt? Bekijk het overzicht van oplossingen en hulpmiddelen om zo goed mogelijk te liggen en draaien in bed.

Comfortabel en goed liggen

Iedereen slaapt en ligt anders. Wat is voor jou een goede bedbodem, een goed kussen en een goed matras? Altijd geldt: je lichaam moet zo goed mogelijk worden ondersteund.

Een verstelbare bedbodem kan prettig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld je benen of juist je hoofd wat hoger plaatsen dan de rest van je lichaam of je houding zo nu en dan veranderen. En kan je je lichaam meer steun geven op de plekken waar jij dat nodig hebt. Er zijn bedbodems waarbij je alleen het hoofdeinde kan verstellen, maar ook waarbij je op 2, 3, 4 of zelfs 5 plaatsen de hoogte kan veranderen. Veel van deze bodems zijn elektrische verstelbaar, maar sommige ook handmatig of allebei.

Welk matras goed bij jou past is afhankelijk van onder andere je gewicht, je slaaphouding, of je het snel warm hebt of juist niet en hoeveel je op bed ligt. Over het algemeen is een zacht matras niet goed, zoals een matras met een dikke traagschuimlaag. Je komt bij zulk materiaal namelijk in een kuil te liggen, wat nadelig is voor je rug en bewegen lastiger maakt. Een polyethermatras biedt ook weinig ondersteuning. Matrassen met comfortzones (verschillende hardheden) zijn wel goed voor je lichaam. Deze comfortzones zitten in een pocketverenmatras en een latexmatras. De Consumentenbond onderzocht wat een goed matras is voor mensen met rugklachten. Lees er verder over op de site van de Consumentenbond.

Ook hoofdkussens worden met allerlei verschillende materialen gevuld. Welk kussen goed bij jou past, hangt af van hoe je slaapt: op je buik, rug, zij of alle drie. Misschien heb jij extra ondersteuning nodig voor je nek. Laat je goed informeren voor je een hoofdkussen aanschaft. Soms mag je een kussen een paar dagen meenemen naar huis om die uit te proberen. Als dat kan: zeker doen!

Hulpmiddelen bij het liggen en draaien in bed

Wist je dat er allerlei hulpmiddelen zijn om goed te liggen en draaien in bed? Super handig! Bekijk alle innovatieve hulpmiddelen.

Extra ondersteuning van je lichaam

Een extra kussen kan een oplossing voor je zijn als je extra ondersteuning nodig hebt voor bijvoorbeeld je nek, been of één van je armen. Er zijn kussens in allerlei maten: de bekende rechthoekige vorm, maar ook vierkant en smal en langwerpig bijvoorbeeld.

Er zijn ook kussens te koop die extra stevig zijn en je helpen om in een bepaalde houding te blijven liggen. Soms zijn deze ook met klittenband aan je pyjama te bevestigen.

Beddengoed

Wat een klus kan het zijn: je beddengoed verwisselen. Handige tips vind je op de pagina over wassen en strijken.

Een dekenboog is handig voor je als je been of een ander lichaamsdeel het dekbed niet mag raken. Dit is een metalen constructie die je op je matras plaatst en die je dekbed op de goede plek hoog houdt.

Decubitus (doorliggen) voorkomen

Als je veel in bed ligt, kan het zijn dat je decubitus (doorligplekken) krijgt. Dit wordt veroorzaakt door te veel druk bij het liggen. Er zijn speciale bed onderleggers en matrassen die dit helpen voorkomen. Vraag je arts naar meer informatie om doorliggen te voorkomen en bekijk ook deze tips van ergotherapeut Marijke Verbeek.

Draaien in bed

Hoe stroever je onderlaken of pyjama, hoe lastiger draaien in bed is. Een glijlaken, satijnen onderlaken of satijnen pyjama maken draaien in bed makkelijker. Een glijlaken kan je kopen in de thuiszorgwinkel, maar een satijnen onderlaken (of grote doek) of pyjama is veel voordeliger. Het voordeel van glijlakens is dat die ook verkrijgbaar zijn met streepjes, zodat je alleen met de streepjes mee opschuift. Er zijn ook speciale kussenslopen te koop om makkelijker te draaien.

Draaien kost je met deze oplossingen veel minder energie. Word jij nu wakker als je wil draaien? Dan zal je nachtrust echt toenemen als je op een gladdere ondergrond gaat slapen. Ook extra ondersteuning bij of in je bed kan je helpen, bijvoorbeeld:

  • Bedbeugels om je aan op te trekken
  • Antislip sokken om je beter af te kunnen zetten met je voeten
  • Zit het dekbed je in de weg bij het draaien? Ook dan kan een dekenboog handig zijn
  • Slaap onder een zo dun mogelijk dekbed zodat draaien makkelijker gaat (maar zorg ervoor dat je het niet koud krijgt natuurlijk)

Heb jij meer tips bij het draaien in bed of wil je jouw ervaring met één van deze oplossingen delen? Laat het ons horen.

Marijke VerbeekKies de bedbeugel die bij je past: tip van ergotherapeut Marijke

“Een bedbeugel kan meerdere doelen dienen. Zo kun je je er aan optrekken, van lig naar zit. Maar ook bij het opstaan geeft het je wat extra steun. Voor sommige mensen met schouderklachten is een bedbeugel prettiger dan bijvoorbeeld een papegaai. Zowel voor bedden met een lattenbodem als boxsprings zijn bedbeugels beschikbaar.”

Marijke Verbeek, ergotherapeut

Vallen voorkomen

Hoe voorkom je vallen uit bed? Een bedbeugel houdt je tegen als je richting de bedrand komt en dreigt te vallen. Een goede manier dus om vallen te voorkomen. Bovendien: deze beugels zijn niet alleen goed om vallen te voorkomen, maar geven ook steun bij het draaien in bed of in en uit bed stappen.

Wat nu als het toch mis gaat? Het kan verstandig zijn om een alarm aan te schaffen. Wat voor type alarmen zijn er? En waar moet je op letten als je een

alarm gaat kopen? Lees erover verder op de pagina over veilig lopen >

Draaien om uit bed te stappen

Als je uit bed wil stappen, draai je je natuurlijk vaak ook eerst om in je bed. Ben je op zoek naar oplossingen, hulpmiddelen en ervaringen bij het in en uit bed stappen? Lees er verder over op deze pagina >

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het liggen en slapen in bed? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie