Iedereen die een hulpmiddel aanvraagt bij de gemeente via het Wmo-loket, heeft recht op gratis cliëntondersteuning. De gemeente is verplicht te helpen bij het vinden van zo’n onafhankelijke ondersteuner. Toch kent 40% van de respondenten van het onderzoek deze mogelijkheid niet. Ook de 10 uur ergotherapie, waar iedere Nederlander vanuit het basispakket van de zorgverzekering jaarlijks recht op heeft, is bij 42% onbekend.
Eigen regio mét onafhankelijke hulp
Dit resultaat is opvallend, omdat juist een ergotherapeut kan helpen bij het inventariseren van de keuzemogelijkheden van hulpmiddelen samen met de zorgconsument. De gratis cliëntondersteuner kan vervolgens ondersteunen bij de voorbereiding op het keukentafelgesprek met de Wmo-consulent. Belangrijke ondersteuning om zelf de regie te kunnen houden bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Bovendien kunnen de ergotherapeut en cliëntondersteuner helpen bij het aanvragen een PGB voor een hulpmiddel en de weg wijzen naar de juiste organisaties voor hun hulpvraag.
Zelf kopen is zelf kiezen
Uit het onderzoek van SupportBeurs.nl en Scouters blijkt ook dat mensen de voorkeur geven aan zelf kunnen kiezen van een hulpmiddel. Als dat niet mogelijk lijkt binnen het aanbod van de WMO in de eigen gemeente en de portemonnee het toelaat, dan geven mensen veelal aan dat ze het hulpmiddel graag zelf kopen. Voor 22% geldt zelfs dat als de Wmo eigen bijdrage net zo hoog is als de kosten voor het zelf aanschaffen, zij het hulpmiddel uiteindelijk daarom zelf kopen. Zoals in een eerder verschenen nieuwsbericht al te lezen was, blijkt uit het onderzoek onder meer ook:
- 42% kocht het laatste hulpmiddel zelf
- 36% deed bij de laatste aanschaf een beroep op Wmo Zorg in Natura
- Het PGB is bij 41% onbekend, slechts 5% schafte een hulpmiddel met PGB aan
- Vervoersmiddel wordt het meest aangeschaft (66%), gevolgd door ADL (10%) en persoonlijke verzorging (8%)
- De tevredenheid met het recents aangeschafte hulpmiddel wordt beoordeeld met gemiddeld een 7,8
Over het onderzoek
SupportBeurs.nl en Scouters hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop personen met een bewegingsbeperking tot de aanschaf van een hulpmiddel komen. Het onderzoek is online uitgevoerd onder de nieuwsbriefabonnees en social media volgers van zowel SupportBeurs.nl als Scouters. In totaal hebben 853 mensen aan het onderzoek meegewerkt.
Het onderzoek vond plaats van eind december 2017 tot begin januari 2018 en de resultaten zijn in 2 delen gepubliceerd. Dit is deel 2, bekijk ook het eerste bericht >