5 hulpmiddelen voor de koude winterdagen

17 februari 2016 - Door: Redactie Scouters

Wat is het koud de laatste dagen! Hoe houd je jezelf warm, ook als het vriest, sneeuwt of ijzelt? En hoe kom je gladheid en sneeuw goed door, ook met wandelstok of rolstoel? We scoutten 5 hulpmiddelen die jou de koude winterdagen doorhelpen.

Elektrisch Verwarmde schoenZolen‎21. Elektrische verwarmde zolen voor warme voeten

Als je veel zit, bijvoorbeeld in een rolstoel of scootmobiel, kan je flink last hebben van koude voeten, zeker als het dan ook nog vriest. Een oplossing is de elektrisch verwarmde inlegzool. Deze plaats je in je schoenen en houden je voeten automatisch enkele uren lekker warm. Er zijn verschillende soorten te koop: inlegzolen die werken op batterijen en die je aan kan sluiten op de accu van je scootmobiel of elektrische rolstoel of ander elektrisch vervoermiddel. Super handig!

De prijs voor een elektrische inlegzool ligt rond de 170 euro, en bekende merken die de zolen aanbieden zijn ThermaCELL en Hotronic. Er zijn trouwens ook elektrisch verwarmde sokken verkrijgbaar, bijvoorbeeld deze van het merk Gerbing.

2.Wheelblades Ook met je rolstoel de ijzel en sneeuw in

Skiën in rolstoel. Ja, dat kan echt met deze Wheelblades! Gaaf en hartstikke handig. Want ook de sneeuw kom je makkelijk door met deze ski’s. De Wheelblades zijn glijders die je bevestigt op de zwenkwielen van je rolstoel. Ze passen op alle normale rolstoelen van een wielbreedte tussen de 1,8 cm tot 6 cm). De wielen klik je er eenvoudig op en zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

Wheelblades hebben we het goedkoopst gescout op een site voor kinderwagens: Wheelblades kosten 125-150 euro per paar op Reiswieg.nl. Je kan ze ook kopen in thuiszorgwinkels (voor zover wij weten vanaf 199 euro).

Elektrische verwarmde handschoenen3. Je handen altijd warm met elektrische handschoenen

Met verwarmde handschoenen houd je je handen warm, ook als je op je scootmobiel of in je rolstoel zit. Er zijn grofweg meerdere soorten elektrische handschoenen:

Bekijk alle verwarmde handschoenen bij Hulpmiddelen >

Ijsdop4. Voorkom uitglijden met een ijsdop op je wandelstok

Wandelen als het glad is, is spannend. Ook je wandelstok kan niet altijd voorkomen dat je uitglijdt. Met deze ijsdoppen wordt de kans wel echt vele minder. De 5 pinnen bevestig je aan de onderkans van je wandelstok. Je kan de dop makkelijk op je stok bevestigen en weer verwijderen.

De ijsdop is te koop vanaf ongeveer 7,50 euro bij verschillende thuiszorgwinkels en hulpmiddelwebshops.

5. Jouw oplossing?

Welke oplossing of hulpmiddel gebruik jij in de winter? We horen het graag en vullen de producten op Scouters graag aan met jouw tips!

Laat van je horen

Reacties (2)

 • Door Redactie Scouters op 02 december 2016

  Beste Paul,

  Bedankt voor je vraag op Scouters over winterbanden voor een rolstoel. Interessante vraag! We zijn op onderzoek uitgegaan.

  Je hebt inderdaad de sneeuwblades, zie ervoor zorgen dat de kleine wieltjes van je rolstoel beter door bijvoorbeeld sneeuw heen kunnen. Als alternatief voor de sneeuwblades kan je een voorzetwiel op je rolstoel plaatsen, die ervoor zorgt dat de kleine wieltjes worden opgetild en je dus beter door de sneeuw kan rijden. Deze zijn helaas wel vrij prijzig t.o.v. de sneeuwblades. (http://www.tnsrijen.nl/TNSshop/index.php?id_category=12&controller=category&id_lang=2)

  Om meer grip te krijgen met je grote wielen, kan je een wiel nemen met meer profiel. Bijvoorbeeld de HS158 (https://www.schwalbe.com/nl/wheelchair-reader/hs-158.html). Dit zijn banden met veel profiel maar het zijn gèèn winterbanden. Er zijn geen winterbanden specifiek voor de rolstoel beschikbaar.

  Wel heeft het merk Schwalbe banden met spikes, wat goede winterbanden zijn (https://www.schwalbe.com/nl/spikes.html). Alleen zijn deze in eerste instantie alleen bedoeld voor de fiets. Door Schwalbe zelf werd ons verteld dat ze ook voor rolstoelen gebruikt kunnen worden, mits ze de goede maat zijn. Wanneer dit zo is, kan je de band ook voor je rolstoel gebruiken. Onze ervaring is dat er geen rolstoelbanden zijn in deze maten. Ze zijn er in 7 maten, maar deze zijn iets groter dan standaard maten van rolstoelbanden. Wel is het verstandig om hierbij goede handschoenen aan te trekken, omdat op de band spikes zitten.

  Wat ook een erg leuke en goedkope tip is om van je banden winterbanden te maken, is om er tie-wraps omheen te doen.

  We blijven voor je door scouten samen met de leden van de Facebookgroep (https://www.facebook.com/groups/1726172180929819/). Wanneer we meer oplossingen vinden, zullen wij deze op Scouters zetten.

  Wij hopen u zo voldoende geholpen te hebben. Als u nog vragen heeft kunt u altijd bij ons terecht.

  Hartelijke groet,

  Denise

  Redacteur Scouters

 • Door paul kramer op 22 november 2016

  Bestaan er speciale rolstoelbanden voor winterse omstandigheden? Of alleen sneeuwblades.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site