7 tips bij het aanvragen van je hulpmiddel

21 juli 2016 - Door: Redactie Scouters

Het aanvragen van een hulpmiddel kan complex zijn en lang niet altijd krijg je wat het beste bij jou past. Wat kan je hier zelf aan doen en wat zijn je rechten precies? Scouters delen hun ervaringen met je: 7 tips bij het aanvragen van je hulpmiddel.

1. Weet wat je wil

Bart van der Dussen“Heel belangrijk is, heb ik gemerkt, om zelf heel duidelijk te zijn en duidelijk te weten wat je wilt en wat je nodig hebt. Dat is voor de leverancier van het hulpmiddel ook makkelijker om daarbij aan te sluiten. Ga af op je gevoel. En vraag desnoods iemand uit je eigen sociale netwerk om mee te kijken.”

Bart van der Dussen, Scouters blogger

Weet je wat je wil maar heb je de beste oplossing nog niet gevonden? Dan kan je je wens ook altijd voorleggen aan anderen in de Facebook-groep of een mail sturen naar de Scouters redactie, dan scouten we samen!

2. Vraag verschillende offertes aan en test de hulpmiddelen

Martijn Lambrechts“Zorg er altijd voor dat je bij meerdere leveranciers offertes opvraagt, informatie inwint en eventueel gaat testen. En neem geen genoegen met minder. Ga voor wat je echt nodig hebt.”

Martijn Lambrechts, Scouters blogger en tester

Sommige hulpmiddelen zijn al getest, bijvoorbeeld door het Scouters testteam of de Consumentenbond. Persoonlijke beoordelingen bij keuzehulpsites, zoals Kieskeurig en Scouters, geven je inzicht in de ervaringen van anderen met het hulpmiddel.

3. Maak gebruik van je 10 uur ergotherapie per jaar voor deskundig advies

Marion van Wijk“Je hebt recht op 10 uur ergotherapie per jaar. Maak daar gebruik van, want ergotherapeuten kunnen je het beste advies geven. Anders kan je ook hulp vragen van MEE die staan je ook gratis bij.” 

Marion van Wijk, lid van de Scouters Facebook-groep

In de basisverzekering van iedereen zit 10 uur ergotherapie per jaar. Je hebt vaak geen verwijzing nodig van je huisarts. Je leest meer hierover op de website van beroepsvereniging Ergotherapie Nederland

Een ergotherapeut bij jou in de buurt vind je ook op de site van Ergotherapie Nederland.

4. Leer je WMO-consulent kennen en zorg voor een goede passing

Hayat Afkyr“Ik heb goed contact met de WMO consulent, betrokken bij mijn leefsituatie en uitgenodigd bij een passing. Hierdoor snapt diegene nu vaak waarom ik iets aanvraag en waarom nu juist dat product. Maak dus kennis met je WMO consulent vanuit de gemeente en bouw een band op.” 

Hayat Afkyr, Scouters blogger

 

 

Amber Bindels“Een hulpmiddel moet worden aangemeten op basis van de individuele behoeften van de gebruiker.”

Amber Bindels, initiatiefnemer Wij Staan Op

 

 5. Schrijf zelf je persoonlijk plan voor een indicatie

Erica Bouma“Veel mensen weten niet dat je je persoonlijk plan zelf kan schrijven. Doe dat vooral, want dat recht heb je. Je beschrijft hierin onder meer je situatie, mogelijkheden en hoe het hulpmiddel jou helpt om nog beter te kunnen doen wat je wil doen. Op basis van je persoonlijk plan schrijf je je eigen indicatie. Zo’n persoonlijk plan schrijf je natuurlijk niet elke dag, Schakel daarom eventueel de hulp in van je ergotherapeut, revalidatiearts of iemand uit je directe omgeving.”

Erica Bouma, Scouters redacteur

Je leest meer over je rechten in de wet die de WMO beschrijft, 2.3.2. De volledige wettekst vind je onder andere op www.supportmagazine.nl/wmo.

6. Afwijzing gekregen? Ga niet bij de pakken neerzitten

Remko Teunissen“Laat je niet uit het veld slaan door een afwijzing. Het afwijzen is een ontmoedigingsbeleid van de gemeente en verstrekker…… Ga door voor wat je wilt en ga in bezwaar, ondersteuning door ergotherapeut of revalidatiearts kan helpen. Durf het hoofd te bieden.”

Remko Teunissen, Scouters tester

 7. Maak gebruik van PGB als je hulpmiddel buiten het aanbod valt

Sanne Gooskens“Als het hulpmiddel dat jij hebt gekozen, niet wordt aangeboden door jouw gemeente via ‘Zorg in natura’, dan kan je ook PGB aanvragen. Daarmee krijg je een vast bedrag en word je zelf verantwoordelijk voor eventueel onderhoud en service, in tegenstelling tot bij ‘Zorg in natura’. Je maakt kans op PGB met een gemotiveerde onderbouwing, waarin je onderbouwt waarom de beschikbare hulpmiddelen niet bij jou passen, dat het hulpmiddel dat je hebt gekozen kwalitatief goed is en dat je zelf in staat bent om je hulpmiddel aan te schaffen en te (laten) onderhouden.”

Sanne Gooskens, Scouters redacteur

Meer informatie over PGB lees je op de website van Per Saldo. Bij het WMO-loket van je gemeente kan je terecht voor informatie over het beleid bij PGB voor jouw hulpmiddel en in jouw gemeente.

Reacties (8)

 • Door Elly Waaijer (Scouters) op 24 maart 2022

  Beste Corina, Wat vervelend voor je dat je al een paar keer je neus hebt gestoten bij het Wmo loket. Ik kan je aanraden een ergotherapeut in de hand te nemen. In het basispakket van je verzekering zit 10 uur ergotherapie, je hebt daarvoor geen verwijzing nodig. Je vindt een ergotherapeut bij jou in de buurt via de website van Ergotherapie Nederland/zoek een ergotherpeut

 • Door Corina op 22 maart 2022

  Goedenavond, ik probeer via de WMO Midden-Delfland een vervoermiddel te regelen , ik word snel wagen ziek dus ben afhankelijk van mijn moeder maar kan nooit eens zelfstandig weg , dus vroeg om een bijdrage fiets, doen ze dus niet aan zegt de WMO , nou ik dacht een pgb dan maar ook dat niet , bezwaar maken heeft geen zin ze vallen elkaar niet af dus zit de hele dag achter de geraniums , weer niet wie mij kan helpen de gemeentes kunnen doen wat ze willen , ik heb een extra steuntje nodig vanwege artrose , osteoporose en spierreuma, waar kan ik terrecht ?

 • Door L.A.Bulten op 27 maart 2020

  ik ben een 83-jarige man,die al 8 jaar alleen woont en 1 morgen per week hulp in de huishouding krijgt. Maar deze hulp dreigt door ziekte van de betrokkene weg te vallen en ik vraag me nu af of WMO mij kan adviseren/helpen

 • Door Wim van Dalen op 15 december 2017

  Prima adviezen om ondersteuning aan te vragen voor hulp en ondersteuning. Als je ondanks die adviezen er zelf niet uitkomt, dan heeft de wet de mogelijkheid geboden dat men gebruik kan maken van onafhankelijk cliëntondersteuning. Daarom, maak daarvan gebruik, u voorkomt daarmee ergernis en onbegrip. Onafhankelijk cliënt ondersteuner Kbo-VBOB, Wim van Dalen

 • Door Elly Frustratie op 09 december 2017

  Klopt helemaal Jaap! Dit komt omdat er witte boorde en dassen zitten die dit moeten regelen en geen sjoegel praktijk ervaring hebben! Wij (cliëntenraad) willen voor een verzorgins huis/ aanleunwoning graag een nieuwe electr. Duo fiets, zodat een ieder daar naar gelang gebruik van kan maken..want er overlijden ook wel eens mensen. .2 zijn voldoende.....maar dit kan niet! Alleen op persoonlijke titel....delen kan dus niet!! En als je overlijd? Dan de duo fiets op marktplaats????

 • Door Jaap Franken op 17 oktober 2017

  Hoi Scouters, Ik ben wat slecht ter been, dus lopen gaat wat moeilijk, op aanraden van de therapeut en de huisarts wilde ik een loopfiets aanvragen. De zorgverzekeraar vergoed deze 100% volgens hun site. Nu is er een leverancier langs geweest, en deze geeft geen toestemming voor een loopfiets, omdat er voor liggende hulpmiddelen zijn. Hij adviseerde mij om een scootmobiel aan tevragen bij het Wmo, dus een fiets van +/- €700, kan niet (deze komt uit hé basispakket) maar een vele malen duren scootmobiel vanuit de wmo zou wel kunnen!! Dus ik weer bellen met mijn zorgverzekering, krijg je als advies, om een andere leverancier te benaderen die wel toestemming geeft, wat een wereld. Gr Jaap

 • Door redactie Scouters op 25 juli 2016

  Beste H.M. Tichelaar, Wat vervelend dat de handbike zo tegenvalt. Heeft u hierover al contact opgenomen met uw WMO-consulent? Eventueel kunnen medewerkers van MEE in uw regio u hierbij ook ondersteunen. Hartelijke groet, Erica, redactie Scouters

 • Door H.M.Ticheler op 22 juli 2016

  Wat als hulpmiddel niet de juiste keuze is wat achteraf pas duidelijk is . Door het gebruiken . Dit betreft mijn aankoppelbare fietsbike valt zo tegen in gebruik .

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site