Actieve zithouding in lichtgewicht rolstoel RGK Hi Lite

05 juli 2016 - Door: Redactie Scouters

De RGK Hi Lite is een bewuste keuze van Anne. Ze wilde een actieve rolstoel met een speciale ergonomische zit en een titanium frame. Rugklachten zijn verleden tijd in deze lichte, wendbare rolstoel. Anne brengt er moeiteloos uren per dag in door. Binnen en buiten. Geen wonder dat het haar favoriete hulpmiddel is.

Anne en RGK Hi Lite op de Support BeursWat voor rolstoel is de RGK Hi Lite precies?

“De RGK Hi Lite is een actieve rolstoel. Je zit actiever doordat de rugleuning niet helemaal tot aan je schouders komt. Daardoor heb je meer bewegingsvrijheid in je bovenlichaam. Omdat je je schouderbladen vrij hebt, kan je ook makkelijker rollen.”

Betekent het woord ‘actief’ ook dat de RGK Hi Lite een sportrolstoel is?

“Nee, het is wel een sportief model maar geen sportrolstoel. Bij een sportrolstoel staan de wielen meestal schuin en bij mij staan ze min of meer recht. Verder heb ik remmen op mijn stoel, die heeft een sportrolstoel niet. Maar remmen zijn wel handig. Want dan blijft de rolstoel op zijn plek staan als je de hem meeneemt in de trein of de taxi.”

Waarom is je keuze eigenlijk op de RGK Hi Lite gevallen?

“Ik gebruik de rolstoel relatief gezien lang op een dag en voor mijn rug had ik die speciale ergo-zit nodig. Toen ik hem uitzocht, hadden andere producenten zo’n zitsysteem nog niet. Bij mij is het eerste stuk van de zitting gewoon vlak. Maar daarna maakt de zitting een knik naar boven, om een wig te creëren. Daardoor is de achterkant lager dan de voorkant en blijf je beter in je stoel zitten. Ik zak niet meer onderuit. Verder wilde ik een ILSA-rug en een titanium frame.”

Een ILSA-rug, wat is dat?

“Dat betekent dat er in mijn rugleuning niet alleen achterwaarts een buiging zit, maar ook zijwaarts. In mijn geval naar binnen toe. Voor een instabiele rug is dat een heel fijn. Je zit beter in balans.” 

En wat is het voordeel van een titanium frame?

“Dat maakt de stoel lichter om te verplaatsen. Want hoe zwaarder je stoel, hoe meer kracht je moet zetten. Het titanium zorgt er ook voor dat de schokken in de stoel geabsorbeerd worden. De RGK Hi Lite heeft namelijk geen vering, maar door het titanium is hij toch flexibel.”

Wat kan je nog meer zeggen over het ontwerp van de RGK Hi Lite?

“Het is minimal frame concept, met zo min mogelijk buizen. Daardoor is de stoel ook minder zwaar belastbaar. Dus voor mensen boven de 125 kg is hij minder geschikt, want dan zak je er gewoon doorheen. Verder heeft de rolstoel kleine wielen met lichtmetalen velgen.”

Heb je een lange weg moeten bewandelen om de RGK Hi Lite te krijgen?

“In het begin kreeg ik een eenvoudige stoel, van de gemeente. Ze vonden dat ik daar wel mee toe kon. Die stoel werd na een jaar afgekeurd. Toen heb ik een ergotherapeut in de arm genomen. De gemeente heeft de plicht je een adequaat hulpmiddel te leveren. Maar als je een stoel wil die buiten het pakket valt, dan heb je een ergotherapeut nodig.”

Wat raad je mensen aan die een speciale rolstoel zoeken?

“Kies een ergotherapeut met verstand van zaken. Eentje die de gemeente al vaker heeft geadviseerd over een rolstoel en die echt met je meedenkt. Het maakt ook uit je hoeveelste rolstoel het is. Voor mij was het mijn 5e, dus dan weet je wel wat je wil. Maar het is soms zoeken wat je precies nodig hebt. Accepteer niet meteen het eerste wat de gemeente aanbiedt, maar vraag door wat er nog meer mogelijk is. Ga er eens een nachtje over slapen, dat is ook niet onverstandig. En zoek lotgenoten op, als je een specifieke aandoening hebt. Die kunnen je ook vaak goed helpen.”

De RGK Hi Lite is een handbewogen rolstoel voor dagelijks gebruik. Op de foto heeft Anne een e-powerbike van Tracker van Double Performance aan de stoel gekoppeld. Dat is een handbike met trapondersteuning, waarmee ze langer en verder op pad kan.

Reacties (1)

  • Door van laar op 05 november 2018

    ik scoliose ben 77 jaar heb 20 jaar geleden mij eertste rolstoel gehad waar ik het prestige in zit maar die zijn uit de handel heb een quckie gekregen de steppen zijn te hoog en keun achter over de achter banden strak ge maakt de zelfde euvel zit er ook niet lekker in teveek rug pijn nu heb ik j.l een van de gem gekregen op maat ook mijn rolstoel niet hij rij te zwaar waar ik over belasting van mijn armen heb

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site