1. Krijg beeld van wat je wilt
Wat gaat goed bij het autorijden en wat minder? Open deur, maar heel belangrijk: krijg een goed beeld van je wensen. Wat gaat niet meer en zou je wel weer graag willen? Misschien vind je het prettig dit op papier te zetten en zo voor jezelf te verhelderen.
2. Oriënteer op de mogelijkheden
Als je een auto-aanpassing overweegt, zal je zien dat er veel opties zijn. Wat past bij jou, en wat juist helemaal niet? Neem bijvoorbeeld een kijkje op Scouters op de pagina over autorijden of bij de hulpmiddelen bij het autorijden.
Of neem contact op met de verschillende auto-aanpasbedrijven, zoals Bever Autoaanpassingen, B&S aanpassingen, autoaanpassingen Biermanen Welzorg auto op maat.
3. Vraag advies in bij je ergotherapeut
Ook jouw ergotherapeut kan samen met jou de mogelijkheden onderzoeken, afgestemd op jouw persoonlijke mogelijkheden en wensen. Wat past het beste bij jouw situatie en welke stappen kan je daarom het beste gaan zetten?
4. Kijk na of jij kans maakt op een vergoeding
Een auto-aanpassing wordt soms vergoed, maar helaas vaak ook niet. Goed om van tevoren te weten. Waar kun je meer informatie vinden over mogelijke vergoedingen? Dat hangt af van waarvoor je de aanpassing nodig hebt.
Ga jij jouw auto voor school- of werkverkeer gebruiken? Dan kun je kijken naar mogelijkheden voor een vergoeding bij het UWV. Let wel op dat je alleen de aanpassing en niet de gehele auto vergoed krijgt bij het UWV.
Gebruik jij je auto volledig privé? Dan kan jouw gemeente via de WMO jou soms tegemoet komen in de kosten. Dit verschilt per situatie en per gemeente, goed dus om na te gaan bij jouw gemeente.
Handig om te weten: de kosten van de autoaanpassing zijn over het algemeen eenmalig aftrekbaar bij de Belastingdienst, dan vallen deze kosten namelijk onder bijzondere ziektekosten.
Krijg jij geen (gedeeltelijke) vergoeding? Misschien kan een particulier fonds of een crowdfundingsactie jou dan verder op weg helpen.
5. Je rijbewijs laten aanpassen op jouw aangepaste auto
Als je een beeld van de mogelijkheden voor aanpassingen en wat het beste bij jou past, is de volgende stap om te zorgen dat je rijbewijs aansluit op je nieuwe of aangepaste auto. Als je auto wordt aangepast of als je een nieuwe auto die aangepast is gaat aanschaffen, dan geldt een gewoon rijbewijs niet meer. Je medische geschiktheid moet dan opnieuw worden getoetst, via het CBR.
Verder lezen over een aangepast rijbewijs aanvragen >
6. Gelukt? Vraag de aanpassing aan
Als je je nieuwe rijbewijs hebt opgehaald bij het gemeentehuis, kun je de aanpassing voor jouw auto of je nieuwe aangepaste auto aanvragen. Dit doe je bij het auto-aanpasbedrijf naar keuze. Dit bedrijf gaat jouw aanpassing ook plaatsen. Ook hierbij kun je de hulp van je ergotherapeut inschakelen.
7. Laatste stap: je auto laten keuren door het RDW
Heb jij ervoor gekozen om jouw eigen auto te laten aanpassen? Dan is de laatste stap dat je je auto opnieuw laat keuren door het RDW. Nu kan je de weg op en weer op pad met de auto!
Verder lezen over aangepast autorijden
- Ik wil beter autorijden
- De auto die bij jou past
- Hulpmiddelen bij het autorijden
- Overal spontaan heen dankzij het SpaceDrive autobesturingssysteem
Dit artikel is gebaseerd op het onderzoek van Laura Brussaard, Wenke van Boxtel, Anna Prins en Susanne Taal. Zij zijn studenten ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en voerden dit onderzoek in het eerste half jaar van 2017 uit.