Auto blijven rijden? Studenten ergotherapie delen tips met jou

31 augustus 2017 - Door: Redactie Scouters

Rijd je auto en ben op zoek naar oplossingen om auto te kunnen blijven rijden? Misschien helpt een extra greep of ander hulpmiddel je al verder. Het kan ook zijn dat een aanpassing van je auto een oplossing voor je is. Waar let je op bij het kiezen van een aanpassing en wat betekent een aanpassing voor je rijbewijs? Studenten ergotherapie van Hogeschool Rotterdam deden onderzoek onder ervaringsdeskundigen en producenten en delen hun tips met jou.

Autorijden tips ergos1. Krijg beeld van wat je wilt

Wat gaat goed bij het autorijden en wat minder? Open deur, maar heel belangrijk: krijg een goed beeld van je wensen. Wat gaat niet meer en zou je wel weer graag willen? Misschien vind je het prettig dit op papier te zetten en zo voor jezelf te verhelderen.

2. Oriënteer op de mogelijkheden

Als je een auto-aanpassing overweegt, zal je zien dat er veel opties zijn. Wat past bij jou, en wat juist helemaal niet? Neem bijvoorbeeld een kijkje op Scouters op de pagina over autorijden of bij de hulpmiddelen bij het autorijden.

Of neem contact op met de verschillende auto-aanpasbedrijven, zoals Bever Autoaanpassingen, B&S aanpassingen, autoaanpassingen Biermanen Welzorg auto op maat.

3. Vraag advies in bij je ergotherapeut

Ook jouw ergotherapeut kan samen met jou de mogelijkheden onderzoeken, afgestemd op jouw persoonlijke mogelijkheden en wensen. Wat past het beste bij jouw situatie en welke stappen kan je daarom het beste gaan zetten?

Lees meer over hoe een ergotherapeut jou kan helpen bij het kiezen en aanvragen van een hulpmiddel of aanpassing >

4. Kijk na of jij kans maakt op een vergoeding

Een auto-aanpassing wordt soms vergoed, maar helaas vaak ook niet. Goed om van tevoren te weten. Waar kun je meer informatie vinden over mogelijke vergoedingen? Dat hangt af van waarvoor je de aanpassing nodig hebt.

Ga jij jouw auto voor school- of werkverkeer gebruiken? Dan kun je kijken naar mogelijkheden voor een vergoeding bij het UWV. Let wel op dat je alleen de aanpassing en niet de gehele auto vergoed krijgt bij het UWV.

Gebruik jij je auto volledig privé? Dan kan jouw gemeente via de WMO jou soms tegemoet komen in de kosten. Dit verschilt per situatie en per gemeente, goed dus om na te gaan bij jouw gemeente.

Handig om te weten: de kosten van de autoaanpassing zijn over het algemeen eenmalig aftrekbaar bij de Belastingdienst, dan vallen deze kosten namelijk onder bijzondere ziektekosten.

Krijg jij geen (gedeeltelijke) vergoeding? Misschien kan een particulier fonds of een crowdfundingsactie jou dan verder op weg helpen.

5. Je rijbewijs laten aanpassen op jouw aangepaste auto

Als je een beeld van de mogelijkheden voor aanpassingen en wat het beste bij jou past, is de volgende stap om te zorgen dat je rijbewijs aansluit op je nieuwe of aangepaste auto. Als je auto wordt aangepast of als je een nieuwe auto die aangepast is gaat aanschaffen, dan geldt een gewoon rijbewijs niet meer. Je medische geschiktheid moet dan opnieuw worden getoetst, via het CBR.

Verder lezen over een aangepast rijbewijs aanvragen >

6. Gelukt? Vraag de aanpassing aan

Als je je nieuwe rijbewijs hebt opgehaald bij het gemeentehuis, kun je de aanpassing voor jouw auto of je nieuwe aangepaste auto aanvragen. Dit doe je bij het auto-aanpasbedrijf naar keuze. Dit bedrijf gaat jouw aanpassing ook plaatsen. Ook hierbij kun je de hulp van je ergotherapeut inschakelen.

7. Laatste stap: je auto laten keuren door het RDW

Heb jij ervoor gekozen om jouw eigen auto te laten aanpassen? Dan is de laatste stap dat je je auto opnieuw laat keuren door het RDW. Nu kan je de weg op en weer op pad met de auto!

Verder lezen over aangepast autorijden

Dit artikel is gebaseerd op het onderzoek van Laura Brussaard, Wenke van Boxtel, Anna Prins en Susanne Taal. Zij zijn studenten ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en voerden dit onderzoek in het eerste half jaar van 2017 uit.

Reacties (1)

  • Door Weakylegs op 01 september 2017

    Enige tip is dat je rijk moet zijn of een baan moet hebben. De aanpassingen zijn simpelweg niet te betalen en als je niet werkt, kom je niet in aanmerking voor vergoeding van de aanpassingen en rijlessen. Zo hebben wij dat met zijn allen geregeld in dit suffe land.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site