Bus te vaak nog ontoegankelijk, wat kan je doen?

30 mei 2017 - Door: Redactie Scouters

Wie in een rolstoel zit kan helaas nog niet altijd rekenen op de bus. Het gebeurt geregeld dat de automatische rolstoelplank defect is of dat de buschauffeur onvoldoende assistentiebiedt bij het betreden, plaatsnemen of verlaten van de bus. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens waarover dagblad Trouw vandaag schreef. Wat mag je verwachten van de bus en wat zijn je mogelijkheden als het mis gaat?

Onderzoek: 8% kan niet mee met bus

Vervoer - OV bus gebruikt 300x200Het College van de Rechten van de Mens gaf DTV Consultants opdracht om de toegankelijkheid van bussen in Nederland voor rolstoelgebruikers te onderzoeken. Voor het onderzoek voerden rolstoelgebruikers als mystery guests in totaal 450 testritten uit in het openbaar busvervoer. Wat bleek? In 8% van de pogingen kwam de rolstoelgebruiker niet naar binnen en vertrok de bus zonder hem of haar. De reden? Vaak een defecte automatische rolstoelplank. Ook de assistentie van de buschauffeur was niet altijd zoals het hoort. Als je wel mee kon met de bus, was het bij 14% van de gevallen zo dat de buschauffeur de rolstoelgebruiker bijvoorbeeld onhandig naar binnen liet of liet merken geen zin te hebben om assistentie te verlenen. En bij 7% voelde de rolstoelgebruiker zich niet met respect behandelt.

Busreizen met bewegingsbeperking: wat kan je verwachten?

Uit het onderzoek blijkt dat het busvervoer niet aan de norm voor toegankelijk vervoer voldoet: sinds 2012 zou 98% van alle bussen toegankelijk moeten zijn. Dat betekent dat je met 98% van de bussen mee zou moeten kunnen reizen in bijvoorbeeld een rolstoel. Daarvoor is een plek beschikbaar in de bus, de gang in de bus is breed genoeg en de ingang en uitgang zijn in de bus te betreden in een rolstoel.

Je mag ook andere hulpmiddelen meenemen in de bus, zo is vastgesteld. Een hulpmiddel mag mee in de bus, als dat niet groter is dan 120x70x109 cm en niet zwaarder dan 250 kilo, inclusief jouw gewicht. En verder:

  • De meest gebruikte haltes (in totaal 46% van alle bushaltes) zijn volledig toegankelijk met een hulpmiddel, wat betekent: de halte en bus zijn even hoog
  • Bijna alle bussen (92% van de norm 98%) zijn toegankelijk met bijvoorbeeld de rolstoel
  • Scootmobielen mogen niet mee in de bus
  • Met een OV-begeleiderskaart kan een begeleider gratis mee op pad

Wat doe je als je niet mee kan met de bus?

Laat het horen en dien een klacht in bij de vervoerder of je gemeente. Dat is belangrijk, want alleen dan weet de vervoerder dat het niet goed gaat en er iets moet gebeuren. Krijgt je klacht geen gehoor? Voor juridisch advies kan je terecht bij Ieder(in). Vind je dat er sprake is van discriminatie? Dan kan je dat melden bij het discriminatiebureau bij jou in de buurt, die je vindt via deze site.

Je kan misschien gebruik maken van de regiotaxi. Als je een handicap hebt en recht hebt op WMO volgens jouw gemeente, dan heb je recht op een vergoeding voor de regiotaxi. Zo zijn de kosten voor de regiotaxi voor jou ongeveer gelijk aan reguliere vervoerskosten. Als je WMO krijgt en een langere afstand wil afleggen, heb je misschien recht op vervoer met de Valys; vervoer speciaal voor mensen met een bewegingsbeperking.

In een reactie aan dagblad Trouw laat een woordvoerder van Haagse busvervoerder HTM weten: “Je kunt het risico niet nemen dat iemand een greep in de kas doet, of op zijn plek gaat zitten en met de bus wegrijdt. We gaan ervan uit dat een rolstoelgebruiker zelfstandig de bus in en uit kan.” Het College van de Rechten van de Mens roept het busvervoerbedrijven op “ervoor te zorgen dat buschauffeurs weten hoe zij op een goede manier assistentie kunnen verlenen aan mensen in een rolstoel”. Daarnaast vraagt het College vervoerders te investeren in het functioneren van de automatische rolstoelplanken.

Verder lezen over toegankelijk openbaar vervoer

Reizen met ov met bewegingsbeperking

Hoe zit het eigenlijk met het reizen met de trein, de tram, de metro, de regiotaxi en de Valys? Lees er verder over op Scouters:

Heb jij meer tips of wil je jouw ervaring delen? Laat een reactie achter onder dit bericht of mail de redactie.

Met dank aan Blijf Veilig Mobiel voor gebruik van de beelden.

Reacties (1)

  • Door Fransje op 30 mei 2017

    Ik ga af en toe met de bus mee in mijn elektrische rolstoel. De chauffeurs stappen uit om de plank uit te klappen. Sommige helpen met de gordel. In een andere regio mocht ik niet mee omdat de chauffeur inderdaad niet van zijn plek mocht, daar schrokken ze van toen ik dat aankaartte bij de wmo. Ik heb in Londen het systeem mogen meemaken waar de chauffeur vanaf zijn plek de plank laat uitschuiven, dat was erg makkelijk en werkte ook zeer snel. Dat zou ideaal zijn. Maar niet kunnen uitstappen terwijl de plank niet automatisch gaat, is echt onnodig dat daardoor een grote groep met de regio taxi moet. Sommige chauffeurs zijn me ook voorbij gereden wat ik erg schandalig vind, maar nog steeds vind ik de regio taxi echt teveel gedoe. As dat wachten en plannen, daarvoor ga ik te spontaan op pad. En dat zou ook moeten kunnen als we een volledig toegankelijke samenleving hadden. Nederland kan nog veel leren van bv Amerika of het VK wat betreft aanpassingen.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site