De kekke kinderrolstoel Kiddo Space van Veldink4kids is Luuks trouwste kameraad

25 april 2017 - Door: Redactie Scouters

Luuk (6,5 jaar) is trots op zijn speelse rolstoel Kiddo Space van Veldink4kids. Kijk de beesten in zijn wielen eens vrolijk meedraaien, terwijl hij langs tafels en stoelen scheert. “Met 2,5 jaar kreeg hij zijn eerste rolstoel,” vertelt Luuks moeder, “en hij kon er eigenlijk meteen goed mee overweg.” Bewegen is belangrijk en dat doet Luuk volop in deze actieve kinderrolstoel.

Luuk en zijn Kiddo SpaceSuperblij is Luuk zo te zien met zijn Kiddo Space kinderrolstoel van Veldink4kids!

“Onze zoon is volledig rolstoel gebonden, dus hij gebruikt hem eigenlijk voor alles. In huis, op school… Het is gewoon zijn manier van voortbewegen. Hij heeft geen controle over zijn beenspieren, maar met zijn armen kan hij zich goed redden. En de Kiddo Space is wendbaar en licht, hij kan er heel precies mee rijden.”

Gaat Luuk ook in de Kiddo Space naar buiten?

“Hij is vrij klein en als wij verder weg gaan dan duwen we hem. Binnen kan hij eigenlijk alles zelf, maar buiten is het gewoon te lastig, op ongelijke ondergrond en dergelijke. Dat redt hij niet. Ik ben nog geen kinderen tegengekomen die helemaal op eigen kracht buiten kunnen rijden.”

Je hebt natuurlijk ook elektrische…

“Ja, die heeft hij ook! Maar de handbewogen rolstoel heeft Luuks voorkeur, en ook die van ons, omdat hij daar veel meer controle over heeft. Luuk vindt die elektrische stoel heel spannend. Als je iets te lang op de stuurknuppel duwt, dan schiet je ineens door. Ook als je schrikt of een onverhoedse beweging maakt terwijl je de stuurknuppel beet hebt, kan je jezelf ineens heel hard naar voren duwen. Met hoepels heb je dat niet, dan laat je gewoon los. Die controle die hij bij handbewogen rolstoel heeft, geeft hem meer zekerheid.”

Is de Kiddo Space helemaal afgesteld op Luuk?

“Ja, de rolstoel is op maat gemaakt. Verder is hij verstelbaar en ook meegroeibaar. Het is lastig te zeggen tot wanneer, het is maar net hoe snel hij groeit. De Kiddo Space is zijn 3e rolstoel. Hiervoor had hij de Kiddo Classic en daarvoor een ouder model. Die stond in het depot (van de gemeente, red.). Dat was een heel ouderwets ding, niet zo geweldig. In het begin was het natuurlijk even kijken of Luuk überhaupt met een rolstoel kon rijden, dus je krijgt gewoon iets wat er staat en daar moet je het mee doen.”

En kostte het Luuk veel moeite om met de rolstoel te leren rijden?

“Onze zoon is verstandelijk gewoon goed, dus je kunt hem dingen heel goed uitleggen. Wat lastig is, is hoepelen met beide handen aan de beugels en tegelijk ook sturen. Je moet met links iets harder of met rechts om een bepaalde kant op te gaan. Maar eigenlijk ging dat vrij natuurlijk op de een of andere manier.”

Echt een natuurtalent dus…

“Ja, want hij let ook goed op de vingerstand. Als je aan de hoepel draait en je hebt maar beperkt ruimte, dan kun je natuurlijk met je vingers klem komen te zitten. Daar is hij heel alert op. En hij kan ook heel goed achteruit. Als hij vastzit, steekt hij net zolang heen en weer totdat hij eruit is.”

Waarom hebben jullie voor de Kiddo Space gekozen?

“Nou, sowieso vanwege het gewicht, dat vond ik zelf een heel belangrijk punt. De Kiddo Space is een kleine, compacte rolstoel die goed in onze station past. Verder is het een mooie rolstoel die je helemaal zelf kunt samenstellen, precies hoe jij hem wilt. Je kunt kiezen uit heel veel kleuren, ook bij de afbeeldingen van de spaakbeschermers. En er zijn veel extra’s: een zitbroek, een hoofdsteun, stootwielen die extra groot zijn omdat we hoge plinten hebben… Zo zijn er meer dingen die afgestemd zijn op onze situatie.”

Heeft Luuks Kiddo Space opklapbare voetsteunen?

“Ja, eerst niet, maar nu wel. Wij zijn aan het proberen of Luuk zelf met wat hulp uit zijn stoel even kan gaan staan. Dan is het handig dat de steunen opklapbaar zijn. Hij heeft ook een abductieklos om zijn benen een beetje gespreid te houden in verband met zijn heupen en een borsttuigje. Hij blijft in principe zelf rechtop zitten, maar bij taxivervoer is een tuigje verplicht.”

Luuk en zijn Kiddo met hond voorZit er een rem op de Kiddo Space?

“Ja, Luuk heeft zelf een rem, maar we hebben ook nog iets aan de achterkant op de stoel laten maken, zodat wij de rolstoel kunnen vergrendelen. Dat zit er niet standaard op maar bijna alles is in overleg mogelijk. Onze zoon heeft bijvoorbeeld een hulphond in opleiding en nu heb ik op de achterkant een oog laten maken, zodat zijn hond eraan vast kan. Die kan dan aan de lijn lekker meelopen.”

Duurde het lang voordat Luuk zijn Kiddo Space had?

“Nee, maar dat is afhankelijk van je gemeente. De levertijd van de stoel zelf is volgens mij 5 tot 6 weken. Dus dat is op zich kort. Maar volgens mij was hij er zelfs nog voor die tijd, met 4 weken als ik het goed heb.”

Moest je nog veel regelen van tevoren?

“Je hoeft niet meer aan te tonen dat je zoon een rolstoel nodig heeft. Dat was de eerste keer natuurlijk wel anders. Dan moet je dat beargumenteren, maar nu is dat gewoon duidelijk. Eigenlijk ging het om een vervanging van zijn vorige rolstoel. We hebben een passing aangevraagd met de ergotherapeut en fysio en leverancier. Die zijn op komen meten en toen is de stoel besteld.”

Waarom zou je de Kiddo Space anderen aanraden?

“Nou dan ga ik in herhalingen vervallen! Omdat het gewoon een prachtige, degelijke, handige rolstoel is. Zelfs de duwbeugel is verstelbaar. Bij de Classic zat die vast, waardoor ik steeds met mijn voeten tegen de antikiepwieltjes aan liep. Dat heb ik nu niet omdat ik de beugel iets verder naar achteren kan zetten. Verder kun je de duwbeugel met een scharnier naar binnen klappen. Dan zit hij binnen de rolstoel. Luuk kan dan nergens tegenaan rijden, dus de schade blijft beperkt.”

Vind je de Kiddo Space kwalitatief ook goed?

“De wielbeschermer is al stuk gegaan en de voetenplank, en we hebben hem sinds kerst. Maar Luuk strekt zich heel erg en daardoor gaat hij soms een beetje staan op die voetenplank. En dan komt er natuurlijk heel veel kracht op te staan.”

Ook je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel?

Wil jij net als Luuk en zijn moeder je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel? Dat kan, heel leuk zelfs!

Mail de redactie

Reacties (1)

  • Door Yusuf kucuksarikulak op 09 augustus 2020

    Hi How much? 70 kg

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site