De Mollii Suit: met je ruggengraat spasticiteit de baas

De Mollii Suit: met je ruggengraat spasticiteit de baas

De Mollii Suit: met je ruggengraat spasticiteit de baas

Meestal schrijf ik voor de Scouters site blogs over mijn leven vol uitdagingen en handige oplossingen. De Mollii Suit is niet voor mij, maar wel zó interessant, dat ik van het uitzoeken en erover schrijven heel enthousiast werd en dat graag met jullie deel.

Spasticiteit

Spasticiteit kan meerdere oorzaken hebben, maar het is altijd vervelend. Wie is hier de baas? Jij toch zeker? Dat klopt op zich wel, maar “jij” is niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam. En bij spasticiteit is je lichaam af en toe baas over je hoofd. En da’s best vervelend. Ongemakkelijk. Hinderlijk. Irritant. Er zijn betere en meer expliciete woorden voor, maar laat ik me inhouden.

Combineren van buigers, strekkers en je ruggengraat

Een tijd geleden hebben een paar slimme mensen een aantal dingen met elkaar gecombineerd. Dat levert soms leuke uitvindingen en ontdekkingen op. Zo ook nu. Dingetje één: spieren worden aangestuurd door zenuwen, specifiek door elektrische pulsen via zenuwen. Ja, dat wisten we inderdaad al lang. Dingetje twee: meestal komt die aansturing vanuit je hersenen, maar bij een reflex doet je ruggengraat mee, die kan namelijk sneller reageren. Hmm, daar had ik wel eens van gehoord, ja. Dingetje drie: je kan zo’n aansturing-puls meten, met een apparaat. Aha, oké, leuk. Dingetje vier: zo’n apparaat kan ook zelf een aansturing-puls geven, en dan wordt dus een spier aangespannen. Huh?

En nou wordt het leuk. Want nou gaan we combineren. Bij spasticiteit beweegt er iets, je arm zwaait bijvoorbeeld je mok koffie van tafel. Er wordt dus een spier aangespannen – zonder dat je hoofd daar trouwens voor een opdracht gaf, oeps, sorry. Een slimmerik bedacht vervolgens: als we nu eens die spier aan de andere kant gaan aanspannen. Huh?

Ja, want spieren zijn altijd met z’n tweeën. Je arm kan heen en weer. Je been kan buigen en strekken. Er is altijd een spier er tegenover. Oké. Die slimmerik: als we nou eens bij elk van die paartje spieren zo’n apparaat aansluiten. En dan op elke spier meten of de spier aanspant, maar tegelijk ook een aansluiting maken om een aansturing-puls te geven. Ja, en dan? Nou, dan meet dat apparaat dat een spier zich spant, en dan geeft datzelfde apparaat onmiddellijk een aansturing-puls naar de spier er tegenover. Pats-boem. Ja maar, dan gaan ze dus allebei aanspannen…

Dat klopt. Maar dan komt je ruggengraat in actie. Die reageert met een reflex, naar dat spieren-paar: dus jullie willen allebei tegelijk aanspannen? Dat slaat nergens op. Dat blokkeer ik dus! Hé – dan beweegt er dus niks…

Interessant. Dat zou je op alle spier-paren moeten zetten. Nou ja, niet op alle, maar vooral op die spieren die mokken koffie van tafels meppen. Of beenspieren die mensen zo maar een trap geven. Vooral dus die irritante spieren. En alleen als ze heel plotseling afgaan, dus niet als jij heel voorzichtig die scherven van je koffiekop weer van de grond probeert te pakken.

Meet- en aansturingspak

Die slimmerik gaat verder: als we nou eens een soort pak maken, met over je hele lichaam van die meetpunten en aansturing-punten, met één centraal apparaat in dat pak. Zo gezegd, zo gedaan. Gemaakt en uitgeprobeerd op een aantal mensen met van die spieren-met-een-eigen-wil. Wat blijkt: die ruggengraat snapt heel snel hoe dat apparaat werkt. Na een uurtje kan je dat apparaat uitzetten. Want dan doet je eigen ruggengraat het gewoon zelf. Tsjonge! Da’s dus een slimme uitvinding gevolgd door een onverwachte ontdekking.

De slimme ruggengraat

Dus je doet dat pak ’s morgens een uurtje aan, tijdens het ontbijt, en daarna kan het pak uit. De rest van de dag redt je ruggengraat zichzelf. Houdt je ruggengraat zelf die plotseling aanspannende spieren in bedwang. Geweldig. Vaak werkt het zelfs de volgende dag ook nog. Bijzonder ding, die ruggengraat.

En een slimme uitvinding, dat pak. Dat pak is inmiddels zelfs te koop. Wel een beetje duur, dus gelukkig ook te huur. En er zijn mensen bezig om ‘m vergoed te krijgen. Maar het goede nieuws is dus dat er voor mensen-met-irritante-spieren een heel slimme uitvinding is. Die vooral goed functioneert, omdat een ruggengraat nog meer kan dan wij dachten.

En nou wil je natuurlijk meer weten

Dat kan via de volgende linkjes

Voor de leuk nog even een samenvatting van de werking: “via neuromodulatie wordt de tegenovergestelde spier gestimuleerd, waardoor de spastische spier via de natuurlijke reflex zich ontspant”. Ja ja.

En kijk deze video's