Hoe zit het ook alweer met het VN-verdrag? De feiten op een rij >
Deze eenvoudige aanpassingen vergroten toegankelijkheid van gebouwen
22 januari 2016 - Door: Redactie ScoutersHet VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap kan worden ingevoerd, aldus een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Dat is fantastisch nieuws voor alle ruim 2 miljoen mensen met een bewegingsbeperking, want zo kan iedereen met een rollator elke winkel in en kan je ook in een rolstoel overal uit eten of een biertje drinken met vrienden. Er zijn veel handige hulpmiddelen waarmee iedereen zijn of haar omgeving al direct toegankelijker kan maken. Scouters zette een aantal eenvoudige hulpmiddelen en aanpassingen op een rij, die jij kan tippen aan bedrijfseigenaren, winkeliers en horecaondernemers. En weet jij er nog meer, dan horen we dat natuurlijk graag!
5 tips om Nederland samen toegankelijk te maken #VNverdrag
Grote kans dat er in de komende tijd rondgevraagd wordt door de overheid maar ook bedrijfseigenaren, werkgevers of bijvoorbeeld onderwijsinstellingen hoe die toegankelijkheid makkelijk te organiseren is. We scoutten hulpmiddelen voor je die je kan aanraden, en betaalbaar zijn en makkelijk te gebruiken.
1. Deuren die makkelijk open gaan, bijvoorbeeld met een automatische deuropener
Hannesen met het openen en sluiten van deuren hoeft niet meer met een automatische deuropener. De deuropener van Skylink bijvoorbeeld is makkelijk zelf te installeren en te koop vanaf 150 euro. Hiermee kan je met een knop, code, afstandbediening of bewegingssensor de deur openen.
2. Veilig draadloos pinnen
Pinnen vanuit bijvoorbeeld rolstoel, kan soms erg lastig zijn als de automaat ver weg staat. Bovendien is dit niet altijd veilig, want je kan je pincode zelf niet goed afschermen. Een pinautomaat maak je toegankelijk door het snoer te verlengen of draadloos pinnen mogelijk te maken. Als je gaat pinnen bij bank, kan je hiervoor zelf een hulpmiddel gebruiken: een paspakker makkelijk in en uit de automaat haalt. Handig!
3. Mobiele drempelhulp, zodat iedereen naar binnen kan
Een drempel maak je voor iedereen toegankelijk door er een brug naartoe te leggen. Dat kan al door de betegeling te veranderen, maar ook met een mobiele drempelhulp die je makkelijk kan neerleggen voor een drempel. Wel belangrijk natuurlijk dat je de hulp aan biede kanten van de drempel neerlegt. Je kan een drempelhulp al vanaf 20 euro kopen, vaak ook bij doe-het-zelf-zaken.
4. Verstelbare tafel, zodat je er ook met je rolstoel aan kan schuiven
Gebruik je een rolstoel? Dan werk, studeer of eet je makkelijker aan tafel als die in hoogte verstelbaar is. Zo kan je altijd goed aan tafel schuiven. Je kan een verstelbare tafel of verstelbaar bureau bij verschillende meubel- en kantoorzaken kopen.
5. Toegankelijk toilet met wandbeugels
Een toilet toegankelijk maken, kan soms al met een paar kleine aanpassingen. Extra steun heb je op het toilet met bijvoorbeeld een wandbeugel. Deze kan je ook met zuignappen, dus los, aanschaffen, maar ook vastschroeven aan de muur. Je kan ze al kopen vanaf 12 euro.
Feiten en cijfers over het VN-verdrag voor rechten mensen met handicap
10 jaar geleden heeft Nederland het VN verdrag ‘inzake de rechten van personen met een handicap’ getekend. Dat betekent dat we ons hebben verplicht ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking gelijkwaardig mee kan doen. Dat is niet alleen heel belangrijk voor alle mensen met een handicap, maar ook voor iedereen met een blessure of bewegingsbeperking omdat je een dagje ouder wordt. Het verdrag geldt alleen pas als het VN-verdrag ook geratificeerd (bekrachtigd) is. Na jaren van beloften maar geen besluiten, is afgelopen donderdag eindelijk gestemd over de ratificatie. Tegelijkertijd is toen gestemd over verschillende voorstellen (amendementen en een motie) met daarin regels en afspraken om de toegankelijkheid van Nederland ook echt concreet te maken.
De Tweede Kamer is het erover eens geworden dat gebouwen, locaties en websites in Nederland vanzelfsprekend toegankelijk moeten zijn, en dat dit geen extra service is zoals nu vaak het geval. Deze wet wordt stapsgewijs ingevoerd vanaf 1 januari 2017 en in de komende maanden wordt nog bepaald wat de eenvoudige aanpassingen precies moeten en kunnen inhouden. Ook gemeenten worden per volgend jaar verplicht om te beschrijven hoe ze het VN-verdrag uitvoeren in de Participatiewet, de Jeugdwet en de WMO. Nu de Tweede Kamer het hierover eens is, is de volgende stap dat ook de Eerste Kamer instemt met invoering van deze regels en wetten. Als ook de Eerste Kamer dat doet, gaan de wetten met zekerheid gelden.
Lees verder over het VN verdrag op de website van Ieder(in) of bekijk direct alle amendementen en de motie op de website van de Tweede Kamer.