Digitale toegankelijkheid deel 1: fysieke hulpmiddelen

06 oktober 2020 - Door: Ardy

Dit jaar heeft de Week van de Toegankelijkheid het thema digitaal gekregen. Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen moet kunnen meedoen op internet, net als in de rest van de samenleving. En net als in de fysieke wereld bestaan er in de digitale wereld hulpmiddelen die ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Scouters heeft een handig overzicht gemaakt waar je informatie over deze hulpmiddelen kunt vinden.

Het verschil is dat iedereen in het digitale domein een apparaat nodig heeft om online te komen. Dat maakt het werkveld anders, maar kan ook voordelen bieden. Omdat iedereen een apparaat nodig heeft, kan je beperking wegvallen online. Zo ontstaat er meer gelijkwaardigheid online. Zeker voor mensen met een beperking en een negatief zelfbeeld kan dat een groot voordeel zijn.

Digitale hulpmiddelen kun je onderverdelen in twee categorieën: hulpmiddelen aan de kant van de gebruiker en hulpmiddelen aan de kant van websites en apps. In dit artikel bespreken we de eerste categorie, in digitale toegankelijkheid deel 2 de andere.

Apparaten

Deel toetsenbord met opvallende blauwe toets met afbeelding van iemand in een rolstoelOm online te kunnen komen, heb je een apparaat nodig. Een desktop, notebook, tablet of smartphone. Deze zijn er in vele soorten, maten en merken. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen en eigenschappen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed kan zitten en als je een apparaat voor je werk of hobby gebruikt, dat je geen last krijgt van klachten door langdurig werken op een apparaat. Via deze link vind je meer tips over ergonomisch verantwoord werken. Er zit een free-learning module bij, gemaakt door scouter Nico. Ook in dit artikel plaatsen vind je tips over hoe je je werkplek verantwoord inricht.

Bijna alle elektronicafabrikanten hebben tools ontworpen om te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, hun apparaten kan gebruiken.

Apple (iPhone, iPad, MacBook) vindt toegankelijkheid heel belangrijk, het is één van hun kernwaarden. Hier vind je een overzicht van alles wat zij al in hun apparaten ingebouwd hebben. Voor toestellen die gebruik maken van Android vind je via deze link de mogelijkheden.

Slecht zien

Voor mensen die slecht zien is er voorleessoftware en zijn er dicteermogelijkheden. De stichting Accessibility heeft een handig overzicht gemaakt van alle software. Vind hier de informatie.

Meer hulpmiddelen voor slechtzienden vind je op de site van de Oogvereniging en op de site van Visio.

Slecht horen

Als je slechthorend bent is het lastig als je wil (of moet) thuiswerken en alle vergaderingen online zijn. Op deze pagina van Doof lees je alles over online meedoen en hoe je een tolk kan inschakelen.

Fysieke beperking

Stylus, een ring waarmee je tekens of functies op een beeldscherm typt of activeertBij een fysieke beperking, zoals bijvoorbeeld een verminderde handfunctie lukt het soms niet om een touchscreen met je vingers te bedienen. Dan kan het handig zijn om een stylus te gebruiken. Dat is een soort pen met een zacht rubber bolletje waarmee je, in tegenstelling tot een gewone pen, een touchscreen kunt bedienen. Op de Scouters website staan een aantal handige voorbeelden:

Andere hulpmiddelen bij computergebruik vind je op deze website.

Ook op de website van de RSI-vereniging staat een overzicht van toetsenborden en muizen om de computer ergonomisch verantwoord te gebruiken.

Als je geen toetsenbord kunt gebruiken (om welke reden dan ook), kun je software gebruiken met spraakherkenning.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site