Digitale hulpmiddelen kun je onderverdelen in twee categorieën: hulpmiddelen aan de kant van de gebruiker en hulpmiddelen aan de kant van websites en apps. In dit artikel bespreken we de eerste categorie, in digitale toegankelijkheid deel 2 de andere.
Apparaten
Om online te kunnen komen, heb je een apparaat nodig. Een desktop, notebook, tablet of smartphone. Deze zijn er in vele soorten, maten en merken. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen en eigenschappen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed kan zitten en als je een apparaat voor je werk of hobby gebruikt, dat je geen last krijgt van klachten door langdurig werken op een apparaat. Via deze link vind je meer tips over ergonomisch verantwoord werken. Er zit een free-learning module bij, gemaakt door scouter Nico. Ook in dit artikel plaatsen vind je tips over hoe je je werkplek verantwoord inricht.
Bijna alle elektronicafabrikanten hebben tools ontworpen om te zorgen dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, hun apparaten kan gebruiken.
Apple (iPhone, iPad, MacBook) vindt toegankelijkheid heel belangrijk, het is één van hun kernwaarden. Hier vind je een overzicht van alles wat zij al in hun apparaten ingebouwd hebben. Voor toestellen die gebruik maken van Android vind je via deze link de mogelijkheden.
Slecht zien
Voor mensen die slecht zien is er voorleessoftware en zijn er dicteermogelijkheden. De stichting Accessibility heeft een handig overzicht gemaakt van alle software. Vind hier de informatie.
Meer hulpmiddelen voor slechtzienden vind je op de site van de Oogvereniging en op de site van Visio.
Slecht horen
Als je slechthorend bent is het lastig als je wil (of moet) thuiswerken en alle vergaderingen online zijn. Op deze pagina van Doof lees je alles over online meedoen en hoe je een tolk kan inschakelen.
Fysieke beperking
Bij een fysieke beperking, zoals bijvoorbeeld een verminderde handfunctie lukt het soms niet om een touchscreen met je vingers te bedienen. Dan kan het handig zijn om een stylus te gebruiken. Dat is een soort pen met een zacht rubber bolletje waarmee je, in tegenstelling tot een gewone pen, een touchscreen kunt bedienen. Op de Scouters website staan een aantal handige voorbeelden: