Automatische deuropener aanschaffen
Natuurlijk geldt voor de automatische deuropener wat voor alle producten geldt: er zijn veel verschillende producten met uiteenlopende functie, kwaliteit en prijs. Er zijn deurautomaten voor binnen- en buitendeuren. Een automatisch deuropensysteem bestaat eigenlijk uit twee delen: de opener zelf en de bediening ervan. Je hebt een deurautomaat die de deur naar buiten open ‘duwt’ of naar binnen open ‘trekt’ afhankelijk van hoe je deur opent en de ruimte om de automaat te plaatsen. En je hebt een bedieningselement om die automaat te activeren. Bij een automaat voor de buitendeur moet de deur dan natuurlijk ook op slot gaan. Deurautomaten zijn elektrisch en worden aangesloten op stroom. Als je ervan afhankelijk bent is het fijn als er een noodstroomvoorziening is zodat je deur ook open gaat als de stroom uitvalt. Je kan vaak kiezen hoe je de deur wil openen: met een afstandsbediening, schakelaar, drukknop, intercom, tablet of smartphone.
Aanschaf en installatie bij een specialist
Als je een deurautomaat zoekt, krijg je bij een dealer advies welk product bij jouw situatie past, maar je kan ze ook direct aanschaffen bij een producent zoals Dorma of Besam. Dan komt iemand van deze firma’s of één van de dealers deze installeren (je moet wel zelf zorgen dat er stroom of een stopcontact aanwezig is). De prijs ligt dan tussen de 1.500 en 2.000 euro voor aanschaf en installatie. Het voordeel is dat je hier ook nog een onderhouds- en servicecontract bij kan krijgen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het soort contract.
Zelf een deurautomaat kopen
Als je weet wat je nodig hebt, kan je ook een losse deurautomaat kopen en zelf de installatie regelen, maar dit scheelt uiteindelijk nauwelijks in prijs. Wil je goedkoper uit zijn, dan kan je een tweedehands deuropener kopen, bijvoorbeeld op de Deuropenershop.nl of op Marktplaats. De prijzen starten rond de € 350. Als je technisch bent aangelegd lukt het misschien deze zelf te installeren, zo niet dan kan je hiervoor een installateur vragen. Dit kost waarschijnlijk rond de 100 euro. Inderdaad, dan ben je al met al een stuk voordeliger uit. Maar je hebt dan natuurlijk geen garantie, onderhoud en service voor deze prijs. Deze kan je natuurlijk wel gewoon zelf bellen als het nodig is.
Er komen in rap tempo nieuwe deurautomaten op de markt, ook die je makkelijk zelf op iedere deur kan plaatsen. Deze zijn met name geschikt voor binnendeuren. Deze systemen zijn vaak wel minder degelijk dan oudere modellen en werken meestal op batterijen die je op tijd moet opladen of vervangen om niet voor een gesloten deur te staan. Voor een tuindeur, garagedeur, of binnendeur lijkt de SuperJack makkelijk te bestellen en installeren. Binnendeuren kan je makkelijk automatisch openen met de Doormatic. Deze opener scoort bij Amazon alleen niet zo hoog (2.3 uit 5 door 3 gebruikers). De Otodor van Skylink wordt veel beter gewaardeerd (4 uit 5 door 12 gebruikers) maar deze is alleen op Amazon of E-bay te bestellen en niet direct in Nederland.
Op de website Intermobiel vonden we nog een simpel maar slim alternatief van Sandra Borst, voor als je de deur wel kan openen maar niet goed dicht kan doen. Je maakt een oogje in de bovenhoek van de deur en ook een in de deurpost. Knoop een stevig koord aan het oog in de deur en haal het door het andere oog in de deurpost. Maak het koord lang genoeg zodat je er nog net bij kan als de deur open is. Hang aan het uiteinde een grote ring of een balletje. Als je aan het koord trekt, trek je de deur makkelijk achter je dicht. Weet je nog andere oplossingen of hulpmiddelen om je deur automatisch te openen, dan horen we dat heel graag!
Eigen bijdrage: wat is reëel?
De eigen bijdrage die je betaalt is natuurlijk afhankelijk van veel factoren, zoals het hulpmiddel, de gemeente en je inkomsten. Wil je uitrekenen wat goedkoper is, een eigen bijdrage betalen of zelf je hulpmiddel aanschaffen, dan kan je de volgende som maken:
Aanschafkosten hulpmiddel + (Onderhouds- en servicekosten hulpmiddel x Levensduur) delen door de Levensduur = kosten per periodiek
Hier bovenop kan je eventueel een paar procent rente rekenen, maar je eigen bijdrage voor het hulpmiddel zou in principe niet boven dit bedrag moeten komen.
Bekijk ook: