Ergonomisch werken: zo richt jij je werkplek goed in

19 september 2017 - Door: Redactie Scouters

We zitten gemiddeld al snel 6 uur per dag achter een computer. Dat is niet niks. Ergonomisch werken is daarom hartstikke belangrijk. Hoe richt je je werkplek goed in? Ergotherapeut Bastiënne de Regt weet hier alles van en deelt haar adviezen op Scouters.

Ga je een nieuwe werkplek inrichten? Of werk je zoals veel mensen op verschillende plekken, bijvoorbeeld zowel thuis, als op kantoor en in een café of bibliotheek? Je kunt iedere plek ergonomisch werken, vertelt Bastiënne. Met deze instructies kan je hier direct mee aan de slag!

Ergonomisch werken1. Goed zitten met steun bij je onderrug

Je werkplek goed inrichten begin bij het instellen van je bureaustoel. Hoe doe je dat? Ga op je bureaustoel zitten en schuif hierbij zoveel mogelijk naar achteren op de zitting. Je onderrug maakt nu contact met de rugleuning, dat is goed. Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat de bolling ervan in de “holling” van de onderrug past.

2. Je armsteunen op de juiste hoogte voor ontspannen werken

Zo, je zit. Nu is het tijd om je armsteunen op de juiste hoogte in te stellen. Laat hiervoor je armen langs het lichaam hangen en buig je ellebogen 90 graden. Check hierbij of je schouders ontspannen zijn, super belangrijk.

De hoogte van de armsteunen moeten nu zodanig zijn dat de onderarmen er contact mee maken. Op die manier worden jouw armen ondersteund zonder dat de spieren in de schouders aanspannen.

De laatste stap hierbij bestaat uit het instellen van de hoogte van je stoel. Doe dat zo dat de armsteunen op gelijke hoogte zijn met je bureau. Nu is jouw bureaustoel optimaal ingesteld ten opzichte van het bureau. Check!

3. Met beide benen op de grond, en voldoende beenruimte

Misschien staat je stoel na stap 2 te hoog of juist te laag voor jou ingesteld. Is de stoel te hoog en raken je voeten niet de grond? Gebruik dan bijvoorbeeld een voetenbank of pas de hoogte van je bureau aan als dat kan. Het is namelijk de bedoeling dat je met jouw voeten plat op de grond (of voetenbank) zit, terwijl er in de heupen en in de knieën een hoek van 90 graden is en dat de bovenbenen ontspannen op de zitting liggen.

Ook belangrijk natuurlijk: zorg voor voldoende beenruimte onder het bureau. Zo kan je voldoende met je benen beweging en eventueel van houding veranderen.

4. Nek en schouders ontspannen met beeldscherm op de goede hoogte

Bij de nek en schouders kunnen makkelijk problemen ontstaan als je beeldscherm niet op de juiste hoogte staat ingesteld. Wat is de beste hoogte? Zorg ervoor dat je beeldscherm recht voor jou staat. Verder moet de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte zijn en moet de afstand tussen jou en je beeldscherm ongeveer een armlengte zijn.

Afhankelijk van de grootte van het beeldscherm wordt de afstand tussen ogen en beeldscherm bepaald.

De volgende stap is om je toetsenbord en muis naar je toe te halen. Zo kun je jouw armen laten rusten op de armleuning en op de rand van het bureau, terwijl je met de computer aan het werk bent.

5. Nu ergonomisch aan de slag met deze extra tips!

Je werkplek is nu goed ingesteld. Je kunt aan de slag. Maar denk daarbij ook om deze punten, adviseert Bastiënne.

  • Zorg dat je bovenbenen ontspannen op de zitting liggen. De knieën buigen in 90 graden en de voeten staan dus plat op de grond naast elkaar.
  • Leg het toetsenbord plat neer (pootjes niet uitgeklapt) en probeer met zo min mogelijk kracht te typen.
  • Knijp niet in de muis en laat hem los als je hem even niet gebruikt.
  • Zorg bij het typen dat de polsen los van het toetsenbord of tafel blijven.
  • Zorg dat de aanslag links en rechts gelijk is. Soms is rechts de aanslag sterker dan links!
  • Zorg dat de ademhaling laag (in de buik) zit.
  • Maak desnoods gebruik van een computerbril die geschikt is voor het werken met jouw beeldscherm

Verder lezen over zitten en werken

Lees op Scouters verder over zitten en werken, bijvoorbeeld op deze gerelateerde pagina’s:

Benieuwd wat een ergotherapeut voor jou kan doen? Lees verder >

Dit artikel is geschreven i.s.m. Bastiënne de Regt, ergotherapeut bij en eigenaar van Mens in Bedrijf in Utrecht.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site