Meer hulp nodig bij kiezen hulpmiddel? Vraag het de ergotherapeut!

15 september 2016 - Door: Redactie Scouters

Je hebt recht op 10 uur ergotherapie per jaar vanuit je basisverzekering. Maak daar gebruik van, want ergotherapeuten kunnen je het beste advies geven bij het aanvragen van je hulpmiddel, tipte scouter Marion laatst. Maar wat doet een ergotherapeut precies en waar kan je deze zorgverlener nog meer voor inzetten? We vroegen het aan Marijke Verbeek, ervaren en zelfstandig ergotherapeut voor onder andere Scouters en verschillende praktijken in Utrecht.

Wat doet een ergotherapeut precies?

marijke-verbeek“Als ergotherapeut zoek ik samen met jou praktische oplossingen voor problemen die je ervaart in het dagelijks leven. Ik begin altijd met het inventariseren en verhelderen van de vragen die iemand heeft. We stellen samen dan een behandelplan op om gestructureerd aan het werk te gaan.

Vervolgens onderzoek ik, vaak door observatie, waar de knelpunten zitten en welke factoren invloed hebben op het handelen. Daarna gaan we gericht aan de slag, bijvoorbeeld door handelingen anders uit te voeren, je energie goed te leren verdelen of met het zoeken en vinden van hulpmiddelen.”

En aan wat voor advies moeten we dan precies denken?

“Als er hulpmiddelen nodig zijn, ondersteun ik bij het opstellen van een programma van eisen, zodat het hulpmiddel dat uiteindelijk gebruikt gaat worden het beste bij jouw wensen en fysieke en mentale mogelijkheden past. Vaak proberen we hulpmiddelen ook uit, om een beeld te krijgen van wat het inhoudt om het hulpmiddel te gebruiken. Past het inderdaad ook bij je?

Ik ondersteun ook bij het aanvragen van hulpmiddelen bij de zorgverzekeraar of de gemeente, of help bij het vinden van een goede leverancier als het hulpmiddel niet vergoed wordt. Het aanvraag- en passingsproces kan door mij worden begeleid. Als ik aanvullende informatie nodig heb om een passend advies te geven, werk ik graag samen met andere disciplines, zoals de fysiotherapeut.”

Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?

“Als ergotherapeut in de eerste lijn kom ik vooral bij mensen thuis. Ik begin de dag vaak op kantoor met het lezen van mijn mail, het maken van afspraken en het regelen van administratieve zaken. Ik heb een aantal afspraken per dag, die meestal één uur tot 1,5 uur duren. Hoe lang de afspraken zijn is afhankelijk van waar we in het behandelproces zitten. Geen enkele dag is hetzelfde, omdat vragen nooit hetzelfde zijn. Dat maakt mijn werk zo leuk!”

Klopt het dat iedereen altijd een ergotherapeut kan inschakelen?

“Ja dat klopt. Iedereen kan een ergotherapeut inschakelen. Vanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op 10 uur ergotherapie in de eerste lijn. Soms zit er in de aanvullende verzekering een aantal extra uren. En je kunt een ergotherapeut inschakelen zonder een verwijzing, als jouw ergotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.”

Waar vind ik een ergotherapeut precies?

“Ergotherapeuten zijn op verschillende plekken te vinden, zoals in de eerste lijn, in ziekenhuizen en revalidatiecentra, op scholen en bij zorginstellingen. Op de website van de zorgverzekeraar kan je een ergotherapeut bij jou in de buurt zoeken waarmee je verzekering een contract heeft. Ook kan je een kijkje nemen op de website van Ergotherapie Nederland om praktijken of instellingen in je buurt te vinden.

Steunkousen aantrekhulpWaarom wordt een ergotherapeut niet vaker ingeschakeld?

“Ik denk dat weinig mensen de ergotherapeut kennen en op de hoogte zijn van wat de ergotherapeut de bieden heeft. De meerwaarde van de ergotherapeut zit hem in het gestructureerd en breed onderzoeken van de hulpvraag, voor een passend advies, meer zelfstandigheid en een betere kwaliteit van leven. Als het om hulpmiddelen gaat is de meerwaarde dat de ergotherapeut goed op de hoogte is van welke producten er op de markt zijn, de werkwijze van Wmo en zorgverzekeraars en ergonomische principes.”

Reacties (6)

 • Door Willy Mol op 16 september 2016

  Van dit interview ben ik veel wijzer geworden. Heb (nog) geen hulpmiddel nodig, maar goed om dit alles alvast te weten. Wat een vakvrouw is die Marijke Verbeek!

 • Door Annet Renniers op 25 februari 2017

  Ik ben erg blij met dit artikel. Voor mijn man zijn wij op zoek naar diverse hulpmiddelen om zijn bewegingen te vergemakkelijken. Wij wisten niet dat dit werd vergoed van uit de basisverzekeringen. Dit kan verkomen dat je verkeerde keuzes maakt en dus geld weggooit. Dank u wel.

 • Door Lila op 28 juli 2017

  L.s. De laatste jaren regelmatig gebruik gemaakt van een ergotherapeute. Zowel voor mijn ouders als voor mezelf. Heel erg fijn en nuttig. Dankzij haar bemoeienissen liepen procedures m.b.t. de WMO een stuk beter en vaak ook sneller. En uiteraard hielp haar vakkennis om het juiste hulpmiddel te vinden. Vaak ben je van al deze dingen als client niet op de hoogte. Jammer genoeg wijzen huisartsen, fysiotherapeuten en andere hulpverleners je hier - onbekendheid?- uit zichzelf vrijwel nooit op. Conclusie: ergotherapie helpt echt om je leven wat gemakkelijker te maken ondanks handicaps.

 • Door David op 18 augustus 2017

  Dat mooie stroomschema klopt niet helemaal. Elleboog krukken worden namelijk niet vergoed, ongeacht hoe lang je ze moet gebruiken. En als ze deels vergoed worden met een eigen bijdrage, let dan heel goed op. De eigen bijdrage is vaak hoger dan het zelf aanschaffen van de krukken.

 • Door Ine van Klaveren op 01 september 2017

  Ik zoek een monitor-standaard. (heb vroeger whiplash gehad). Zijn er standaard die verstelbaar zijn in hoogte? 6.5 cm en/of 8.5 cm. Ik kan pas plm. 15/10 bij een ergo therapeut terecht.

 • Door Karina Arbete op 26 september 2017

  Beste Ine van Klaveren, Er is heel veel keus in monitorstandaarden. Er staan er een aantal op de website van de RSI-vereniging (https://www.rsi-vereniging.nl/hulpmiddelen/computergebruik/310-organisatie-werk-en-werkplek.html). De Crystal Monitorstandaard bijvoorbeeld is niet duur en verstelbaar in vijf vaste hoogten tussen 7 en 12,2 cm. Succes met het vinden van de juiste monitorstandaard!

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site