Feiten over eigen bijdrage WMO op een rij

24 maart 2016 - Door: Redactie Scouters

Veel mensen weten niet of zij een eigen bijdrage moeten betalen voor een voorziening, zoals een scootmobiel, automatische deuropener of traplift. En bovendien is vaak helemaal niet duidelijk hoe hoog de eigen bijdrage is. Dat concludeert de Nationale Ombudsman deze week na onderzoek onder 282 gemeenten. Ook de Scouters redactie krijgt hier dagelijks vragen over. Daarom de feiten over de eigen bijdrage op een rij.

eigen bijdrage wmoWat houdt een eigen bijdrage precies in?

Als je een hulpmiddel aanvraagt bij de gemeente zodat deze vergoed wordt, kan het zijn dat je daar een eigen bijdrage voor moet betalen. Bijvoorbeeld wanneer je een scootmobiel nodig hebt of een automatische deuropener om je eigen huis te kunnen blijven wonen. De eigen bijdrage wordt iedere 4 weken door de instantie het CAK bij jou geïnd.

Hoe hoog is een eigen bijdrage?

Het verschilt per gemeente of jij een eigen bijdrage moet betalen voor een hulpmiddel. En binnen een gemeente verschilt het per persoon hoe hoog die eigen bijdrage is. De hoogte hangt namelijk van jouw persoonlijke situatie af. De gemeente mag bij het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage rekening houden met je inkomen, en met je vermogen, als dat onder box 3 valt voor de Belastingdienst en hoger is dan het heffingsvrije vermogen. Je kan een schatting van je bijdrage berekenen op de website van het CAK.

De eigen bijdrage mag nooit hoger zijn dan de aanschafwaarde van het hulpmiddel. Check dit altijd goed wanneer je een hulpmiddel aanvraagt. Houd wel rekening met de kosten voor het onderhouds- en servicekosten. Bij een vervoermiddel, zoals een scootmobiel, zijn deze kosten bijvoorbeeld vaak ingegrepen bij de eigen bijdrage. Vraag hiernaar bij je gemeente, om inzicht te krijgen in waar je precies voor betaalt en of dit ook voordeliger of handiger kan.

Als je meerdere hulpmiddelen nodig hebt, of ook andere hulp of zorg die je via de gemeente ontvangt, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment een maximale eigen bijdrage betaalt. Alles wat je daarna nog aan hulpmiddelen, hulp of zorg ontvangt, kost je dan niet een extra eigen bijdrage.

Wat is beter: zelf kopen of aanvragen bij de gemeente?

Een eigen bijdrage is soms net zo hoog als de aanschafwaarde van het hulpmiddel. Je ziet: soms is het voordeliger om zelf een hulpmiddel te kopen, dan dit aan te vragen bij de gemeente. En als je zelf een hulpmiddel koopt, gelden meer voordelen:

 • je kan zelf het hulpmiddel kiezen dat het beste bij jou past en niet alleen uit het vaak beperkte aanbod van de aanbieders waarmee je gemeente samenwerkt
 • je kan het hulpmiddel kopen wanneer je wilt en hoeft niet te wachten tot alle papieren in orde zijn
 • als je het hulpmiddel niet meer nodig hebt, kan je het mogelijk tweedehands nog verkopen, dat mag met een hulpmiddel dat je via de gemeente hebt vaak niet, omdat het dan niet jouw eigendom wordt

Als je zelf een hulpmiddel koopt, dien je natuurlijk wel zelf voor onderhoud en pechhulp bijvoorbeeld te zorgen. Is dat noodzakelijk of kan je het onderhoud ook ergens anders, wellicht zelfs goedkoper, onderbrengen? Goed om na te gaan voor je een hulpmiddel aanschaft.

Neem jij al meer zorg af en betaal je een maximale eigen bijdrage? Dan is het vaak wel voordeliger om een hulpmiddel aan te vragen bij je gemeente. Goed om dan te weten is dat veel aanvragen via de gemeente altijd doorlopen, ook als je het hulpmiddel niet meer kan gebruiken, en zijn pas te stoppen bij overlijden. Bovendien: als je meer inkomen hebt betaal je ook vaak meer eigen bijdrage, dus heb je je hulpmiddel sneller terugverdiend als je het koopt. Zeker als je later minder of andere zorg nodig hebt waardoor je maximale eigen bijdrage vervalt of wanneer je het hulpmiddel weer verkoopt als je het niet meer nodig hebt.

Ook belangrijk om bij de aanschaf van je hulpmiddel op te letten: de nieuwwaarde van een hulpmiddel dat de gemeente inkoopt verschilt vaak van de prijs die jij als particulier betaalt. De gemeente maakt namelijk prijsafspraken met leveranciers, vaak om de kosten te drukken. Bekijk dus altijd goed wat je opties zijn en of je jouw hulpmiddel ook tweedehands kan kopen.

Zijn kosten voor hulpmiddelen aftrekbaar?

De kosten voor hulpmiddelen zijn soms aftrekbaar, maar de eigen bijdrage die je via de gemeente betaalt niet. De koepelorganisatie voor patiëntenverenigingen Ieder(in) heeft hierover een helder overzicht gemaakt op de site Meerkosten.nl.

Meer artikelen over vergoedingen

Bekijk ook het onderzoek van de Nationale Ombudsman, verschenen op 23 maart 2016.

Reacties (14)

 • Door Gaby op 25 april 2016

  Het CAK bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage, en het eigen vermogen in box 3, wordt hierbij wél meegenomen.

 • Door Leo op 25 april 2016

  Wellicht had u nog kunnen vermelden, dat de aanschafwaarde/kostprijs van bijv. een scootmobiel, diverse gemeenten "vergeten" de 50 % korting van de leverancier door te geven aan het CAK.Gevolg te hoge eigen bijdrage.

 • Door s.de vries op 29 april 2016

  komt de aanschaf van een computer voor ouderen PC Basic ook in aanmerking voor vergoeding

 • Door redactie Scouters op 02 mei 2016

  Beste S. de Vries, bedankt voor uw reactie. U zou dit het beste bij uw gemeente kunnen navragen, zij kunnen u hierop een persoonlijk antwoord geven. Hartelijke groet, Erica Bouma - redactie Scouters

 • Door redactie Scouters op 02 mei 2016

  Beste Gaby, dank je wel voor je reactie en aanvulling. We hebben het meteen aangepast! Hartelijke groet, Erica Bouma - redactie Scouters

 • Door Jet op 26 februari 2017

  Er is een scootmobiel geleverd januari 1996. Daar is toen voor de huur 100,00 gulden eigen bijdrage betaald aan de gemeente. In december 1997 is de scootmobiel omgeruild onder voorwaarde dat er door ons een huurovereenkomst werd afgesloten met ZVN. Na het betalen van die ene keer van 100,00 gulden is er nooit meer iets in rekening gebracht. Tot 2013 toen de WMO in werking trad. De scootmobiel was intussen ruim 16 jaar oud. Nu hebben wij verschil van inzicht met de gemeente want wij willen de betaalde eigen bijdrage over de jaren 2013 tot en met 2016 terug ontvangen omdat volgens ons de gemeente dit nooit in rekening had mogen brengen. Er is ook geen onderhoud gepleegd al die jaren. Kunt u ons daar een antwoord op geven

 • Door redactie Scouters op 27 februari 2017

  Beste Jet, bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat u er niet uitkomt met uw gemeente. We helpen u graag en hebben uitgezocht waar u hiervoor het beste hulp kunt inschakelen. U kunt uw meldingen hierover altijd kwijt aan het Nationale Zorgnummer van de belangenorganisatie Ieder(in). Het Nationale Zorgnummer is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 0900-2356780 (20 cent per gesprek). Als een eenvoudig advies niet voldoende is, dan wordt u doorverwezen naar het Juridisch Steunpunt van Ieder(in). Het Juridisch Steunpunt kan zelf onderzoek doen (dossieronderzoek) en adviseren bij complexe procedures. Hopelijk helpt u goed vooruit. Veel succes gewenst en hartelijke groet, Erica Bouma, redactie Scouters

 • Door Vera Werkhoven op 25 april 2017

  Ik heb zelf een scootmobiel via de wmo en die heb ik in de jaren al afbetaald aan de gemeente in termijnen. Nu is deze al bijna 10 jaar oud en nu ben ik genoodzaakt om een nieuwe andere aan te schaffen. Moet ik nu weer opnieuw deze ook via de eigen bijdrage af betalen.?

 • Door Puckie op 30 mei 2017

  Geachte lezer, Sinds 2012 heb ik een scootmobiel via het WMO van de gemeente. Nu zeggen ze dat ik, met terugwerkende kracht vanaf 2012 tot aan nu, een eigen bijdrage moet gaan betalen voor mijn scootmobiel. Mijn vraag is, kan dat zomaar? Ik dacht dat ik nog in een regeling zat die dat niet hoefde? De wet is toch in 2015 veranderd? Of zit ik er hartstikke naast?

 • Door redactie Scouters op 31 mei 2017

  Beste Puckie, bedankt voor je reactie. Wat een vervelende situatie! U kunt dit het beste melden bij Het Nationale Zorgnummer van patiëntenvereniging Ieder(in). Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 0900-2356780 (20 cent per gesprek). Als een eenvoudig advies niet voldoende is, dan word je doorverwezen naar het Juridisch Steunpunt van Ieder(in). Het Juridisch Steunpunt kan zelf onderzoek doen (dossieronderzoek) en adviseren bij complexe procedures. Hopelijk kunnen zij je met deze persoonlijke vraag verder helpen, we blijven graag op de hoogte! Hartelijke groet, Erica Bouma Redactie Scouters

 • Door j.vink op 04 september 2017

  Is een gemeente verplicht om een eigen bijdrage WMO hulpmiddelen in rekening te brengen?

 • Door Sanne Gooskens op 08 september 2017

  Beste J. Vink, de gemeente mag een eigen bijdrage vragen, maar dat hoeft niet. Voor zover wij weten vragen enkele gemeenten voor bepaalde hulpmiddelen geen bijdrage. Hopelijk kan je hiermee vooruit. Veel groeten, Sanne Gooskens, Redactie Scouters

 • Door Johan op 16 november 2018

  Mijn vrouw heeft binnenkort een scootmobiel nodig. Dit gaat gebeuren via de Gemeente Rotterdam. In dit geval gaat het om een gebruikte en heeft zij niets te kiezen terwijl er velen gebruikte staan.Wel raar je betaald er voor (eigen bijdrage) maar hebt geen enkele zeggenschap hierin. Een vreemde zaak. Ik vind dat je ten allen tijden moet kunnen kiezen (uit de mogelijkheden) zolang je ervoor betaald.

 • Door redactie Scouters op 21 november 2018

  Een hulpmiddel kan eventueel ook via een persoonsgebonden budget verkregen worden. Met een persoonsgebonden budget heb je wel invloed op de keuze van het hulpmiddel. Echter de eigen bijdrage kan dan hoger zijn. Let daarbij ook op de kosten van verzekeringen en onderhoud. Altijd goed om een ergotherapeut om advies te vragen.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site