Het idee van Gé – 26”wielen – welke elektrische rolstoelaandrijving past daarbij?
16 maart 2021 - Door: ArdyIn het vorige Idee van Gé vertelde ik over de overgang van een rolstoel met 24” wielen naar 26” wielen en de gevolgen voor mijn elektrische rolstoelaandrijving. Helaas was overzetten van de M15 eMotion wielen niet mogelijk. Waren nog in prima staat, maar past niet. Direct de goede rolstoel geïndiceerd, had deze extra kosten voor de Wmo kunnen voorkomen. Invacare bracht destijds in 2019 net de Alber SMOOV hulpaandrijving op de markt en daar was ik enthousiast over, totdat bleek dat op redelijke termijn ook de Alber SMOOV (nog) niet voor 26” wielen beschikbaar was.
Alber SMOOV One
Intussen zijn we ruim 2,5 jaar verder en is de Alber SMOOV One van Invacare leverbaar voor een vast frame rolstoel met 22”, 24”, 25” en 26” wielen. Destijds heb ik in mijn oude rolstoel met de SMOOV kunnen proefrijden en geconstateerd dat het geheel prima voldoet. Alleen bij achteruit manoeuvreren moet je er wel goed rekening mee houden dat het zwenkwiel NIET door de 360 graden mag draaien. Doe je dat wel, dan ruk je de kabels los en vraag je om moeilijkheden en/of een kostbare reparatie.
Bediening Alber SMOOV One
Voor de rest is de bediening logisch en intuïtief: onder hand- of vingerbereik heb je een grote draaiknop op een steel met diverse functionele LEDS waarmee je kunt starten, stoppen en je snelheid bepalen. De SMOOV One weegt 7,2 kg. Je haakt deze eenvoudig vast aan de bevestiging set, die op jouw rolstoel wordt gemonteerd. Als je de handgreep van de SMOOV One loslaat vergrendelt deze op de bevestiging set.
Achter op de behuizing van de SMOOV One zit een goed zichtbare rode lamp. Dat is lekker veilig, bijvoorbeeld als je in het donker nog de (hulp-)hond moet uitlaten.
Voor de SMOOV One zijn ook een aantal iPhone/Android Apps te downloaden, waarmee parameters van de SMOOV One instelbaar/opvraagbaar zijn. Ik ben daar niet zo’n voorstander van. Het lijkt me verstandig daar in elk geval tijdens het rijden in druk verkeer niet te veel mee te doen. Wil je meer lezen over de Alber SMOOV One?
SmartDrive
Toen de SMOOV destijds in verband met de wielmaat afviel, kreeg ik een SmartDrive via Permobil op proef. Ik mocht een paar weken met een demo model rondrijden op mijn oude rolstoel en moest uiteindelijk wel voor deze oplossing gaan. Echter toen ik de nieuwe combinatie van de O4 rolstoel met de SmartDrive geleverd kreeg, bleek de bediening veranderd te zijn. Starten/stoppen moest opeens met een polsband met sensor de zogenoemde PushTracker. Om te starten of stoppen tik je met de polsband op de hoepels van je rolstoel. Helaas ging dat bij mij een keer goed mis; de rolstoel wilde NIET stoppen en ik kwam pas tegen een obstakel tot stilstand. Geen noodstop was voor mij dus geen optie!
Knopbediening toch leverbaar
Behoorlijk geschrokken kwam ik erachter, dat er toch ook een bediening met knoppen leverbaar was, waarmee je de besturing bedient. Daarmee voelde ik mij gelukkig weer veilig met mijn nieuwe rolstoel met elektrische rij-ondersteuning.
Sinds begin 2020 is er een nieuwe versie de Firmware 2.0 leverbaar, waarbij je kunt kiezen voor bediening met het polsbandje of knoppen om te starten, stoppen, harder en zachter te rijden.
Ik heb ervoor gekozen de knoppen met dubbelzijdig klittenband op de spatborden vast te maken, dan kan ik er altijd goed bij (zie foto). De knoppen kunnen ook met de holle (losse) rubber achterzijde en tie-wraps op de frame buizen bevestigd worden. Let dus op, dat je geleverd krijgt wat voor jou handig is en je de knoppen altijd binnen hand/vinger bereik hebt. Een noodstop is echt essentieel.
Bediening met smart-phone
Ook bij de SmartDrive kan je met een smart-phone instellingen veranderen, maar daarvoor geldt weer: veel op een display kijken in aandacht vergend verkeer is ongewenst. Wil je meer lezen over de SmartDrive?
Energieverbruik
Gebruikers van de SmartDrive vermelden in de SmartDrive gebruikersgroep op Facebook wel een hoog energieverbruik. Een powerbank in je standaard bagage kan uitkomst bieden.
Conclusie
Vergelijk je de functionaliteit van de Alber SMOOV One van Invacare met de SmartDrive, dan zie ik weinig verschil. Wel is het zwenkwiel van de SMOOV kwetsbaarder dan het rollerwiel van de SmartDrive.
Prijs
Echter in prijs is er wel een heel groot verschil; de SMOOV One (vanaf € 5.000) is bijna 30% goedkoper dan de SmartDrive (vanaf € 7000).
Keuzehulp rolstoelaandrijvingen
Wil je kennis maken met andere rolstoelaandrijvingen, kijk dan in de Keuzehulp rolstoelaandrijvingen
Reacties (2)
-
Door g j snoek op 02 oktober 2021
Ooit keek ik naar diverse uitvoeringen van handbikes, maar vond dat ze qua vervoer in de auto onhandelbaar zijn. Ook heb je een behoorlijk omvangrijke machinerie vóór je rolstoel. Zowel de Smoov als SmartDrive zijn mooi klein en handelbaar. De prijzen voor al die hulpmiddelen zijn (voor veel gemeentes in kader van WMO) fors.
-
Door RevProdukten bv op 08 april 2021
What about een Stricker Lipo Micro. Zeer compacte handbike die in kleine ruimtes past maar ook buiten uitermate goed werkt