Het idee van Gé – mijn laatste bijdrage

02 maart 2022 - Door: Ardy

In mijn leven zijn veel zaken, die ik eerder (zeker toen ik jong was) niet begreep! Toen ik een schooljaar kwijtraakte door een ingrijpende operatie met een langdurige revalidatie was ik eerst heel boos. Achteraf was ik er heel blij om. Ik realiseerde me later pas dat ik eerst dacht mijn beperking geaccepteerd te hebben, maar later zag ik, dat ik nog lang niet zover was.

Wat kan ik nog wel

In revalidatiecentrum De Hoogstraat (toen nog in het oude buiten van Colijn in Leersum) heeft men kans gezien “het bij mij ook tussen de oren te krijgen”. Ik leerde te kijken naar wat ik nog wel kan. En me niet te laten frustreren met wat ik niet kan. Dat maakt het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving veel plezieriger en verrijkt je leven. Daarom heb ik moeite met de reclame van de Zonnebloem. Zij zetten een vrouw in een rolstoel in een meelijwekkende rol. Ik kijk liever naar het Wheelchair Skills Team. Zij maken mensen vertrouwd met hun rolstoel en leren je de grenzen op te zoeken. Grenzen die jij met jouw mogelijkheden wel kunt bereiken, of zelfs overschrijden. Grenzen die eerst zo onbereikbaar leken!

Camper trektocht Canada

Zo was onze grote wens om een camper trektocht te maken door Canada aan het begin van onze pensionering. In de zomer van 2013 maakten mijn vrouw en ik een geweldige trip samen in een aangepaste camper. We reden vanuit Vancouver ruim 3000 km door Brits Columbia. Dat is voor ons, nu zoveel jaren later, nog steeds een fantastische herinnering. We organiseerden deze trektocht via reisbureau “Buitengewoon Reizen”. Zij schakelden Fraserway in; die verhuren op veel plekken in Canada volledig aangepaste campers.

Leuk om te vermelden is dat we er destijds ook een artikel over schreven in het Support Magazine (feb 2014). We stuurden het op naar Fraserway. De directrice schreef terug, dat we het niet hoefden te vertalen, want ze kwam oorspronkelijk uit Friesland. Hou er wel rekening mee dat zo’n campervakantie niet goedkoop is, want het benzine verbruik in de bergen is 1 op 3. Mooi om te melden; de huurprijs is niet hoger dan de huur van een “standaard” camper.

Reizen in Europa

Gé in een helikopterVia hetzelfde reisbureau zijn we de afgelopen jaren ook naar een aantal Europese bestemmingen geweest. Ze zijn er steeds beter in om het aanbod goed af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften en verwachtingen. Zo zaten wij 3 jaar geleden in de buurt van Hannover in een “BaumHausHotel” en bezochten van daaruit een heel mooi stadje; Hamelen (van de rattenvanger). Hamelen heeft een aantal goed toegankelijke musea. Mij sprak het super technisch Helikopter Museum erg aan. Je krijgt daar als rolstoelgebruiker een speciale sleutel mee, die op alle liften en hefplateaus past. Echt indrukwekkend en zeker voor families met gezinsleden met een beperking (jong en/of oud) een aanrader. Kijk in Duitstalige landen vooral ook naar BarriereFrei! Een goede leidraad om op toegankelijke plaatsen te stuiten.

Door corona zijn we de afgelopen jaren niet naar het buitenland geweest, maar ook in Nederland kun je (met enig zoeken) toch best wel leuke bestemmingen vinden.

De toegift van Gé – de boekenworm

Aangezien ik een “boekenworm” ben, heb ik uiteraard ook naar goede publicaties over handicaps en aanverwante zaken gezocht. Helaas is er in het Nederlands niet zo veelBoek Lifee on Wheels goeds beschikbaar. Jaren geleden bracht Refab (nu O4 rolstoelen) een fors A4 (2 cm dik) boekwerk uit. Er is een nieuwe digitale pdf-versie, voor informatie kun je bellen met O4 wheelchairs.

Er is een dik Engels boek van Gary Karp: “Life on Wheels”. Je kunt het via Bol.com als boek kopen.  De digitale versie is op diverse sites gratis te downloaden o.a. bij PDFDrive.

Doe je aan rolstoelsport, dan is het boek “The Ergonomics of Wheelchair Configuration for Optimal Sport Performance” van Barry Mason misschien iets voor jou. Je kunt dit downloaden op CITAVI.

Onder zoekwoord wheelchair krijg ik nog wel 25 treffers in mijn database, dus blijf zoeken!

Tot slot

Hiermee besluit ik mijn reeks “idee van Gé”. Heb jij specifieke vragen voor mij, mail me gerust. Ik bedank de Scouters redactie voor de geboden ruimte op de Scouters site.  Misschien tot ziens? Ik hoop dat mijn Idee van Gé diverse lezers op ideeën heeft gebracht!

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site