Het idee van Gé -Traplift in combinatie met spiltrap? Dit komt erbij kijken

20 november 2021 - Door: Ardy

Het traplopen naar mijn studeerkamer en thuiswerkplek op zolder werd door mijn verslechterde mobiliteit steeds moeizamer. Dagelijks meermaals de trappen op en af lopen werd steeds meer een zware opgaaf. Wilden wij in dit huis blijven wonen, dan moest er echt iets veranderen. Onze kinderen waren het huis inmiddels uit. Wij hadden al lange tijd de gedachte dat we op termijn zouden moeten verhuizen. Want drie verdiepingen overbruggen zou voor mij te zwaar of zelfs onmogelijk worden, totdat…..

Niet verder dan de slaapkamer

Ik maakte in 2010 een proefrit op de traplift van kennissen en was meteen verkocht. Hiermee zouden we in onze vertrouwde, fijne woning kunnen blijven wonen. We informeerden bij de gemeente (Wmo) en maakten een afspraak met een consulente, die de situatie thuis kwam bekijken. Wij wilden graag dat de voorziening tot op de zolder zou komen, maar de bijdrage van de gemeente ging niet verder dan de slaapverdieping op de 1e etage.

Zelf investeren in thuiswerkplek

Omdat ik mijn thuiswerkplek had ingericht op zolder, met goede computerverbinding, verlichting enz. stelde de consulent van de Wmo een verdeelsleutel voor. Als wij de rails naar de zolder zouden betalen, betaalde de gemeente de rest (inclusief het onderhoud). Het kwam erop neer dat wij 1/3 zouden bijdragen.

De adviseur van Thyssen Krupp Trapliften (TKE) rekende ons voor dat we in 15 jaar voor ongeveer 3 euro per dag in ons huis met traplift konden blijven wonen. De investering van 15.000 euro hadden we er dan uit. Ik was 60 jaar en we besloten de stap te wagen, zo kon ik actief blijven voor de samenleving en genieten van mijn fijne werkplek op zolder. De traplift kwam in ons leven, het voelde als een verjaardagscadeau (okt 2010). Intussen functioneert het geheel al meer dan 10 jaar voortreffelijk, behoudens enige aanloopproblemen die mede door mijn lange benen veroorzaakt werden.

Inmeet procedure buis traplift op maat

Als je een traplift op een spiltrap nodig hebt wordt de ruimte nauwkeurig met meetapparaten (lasers) opgemeten. Op grond daarvan worden de buisdelen gebogen. Aan de onderzijde zit een gatenstrip, waarin het aandrijf-tandwiel aangrijpt. We konden zelf de kleur van de coating kiezen, dat werd donker bruin. Op de foto zit ik halverwege de trap naar de zolder en gebruik ik nog de grote voetplaat. Het geheel draait strak langs de centrale spil aan de binnenzijde, waardoor de buitenzijde vrij blijft.

Oplaadpunten

Op elke etage is een oplaad/stilstandpunt, zodat ‘s nachts de stoel vlak voor de bocht deels in het trapgat staat. Onder de zitting zit ook een motor. Die zorgt ervoor dat je met de stoel meedraait. Bij bochten is de snelheid lager dan op de rechte buisstukken.

Stoel traplift

Mijn stoeltje kwam uit het gemeentelijke depot en had al heel wat uren gemaakt. Helaas bleek het lager onder de zitting onvoldoende mee te draaien. Daardoor kwam ik een keer met de voetenplank onder de trapleuning. Gevolg: ik zat halverwege letterlijk muurvast. Een monteur moest er echt onderdoor kruipen om erbij te komen. Om te voorkomen dat dit nog ooit kon gebeuren is er een korte voetplaat gemonteerd. Maar meestal laat ik de benen bungelen zonder ondersteuning. Dat zit voor mij prettiger.

Traphekje voor kleinzoon

Sinds enige jaren hebben wij een kleinzoon, waar we regelmatig op passen in ons eigen huis.  Daarbij is het trapgat en de buis van de traplift een probleem, omdat

“gewone” traphekjes niet met die buis rekening houden. Uiteindelijk vonden we via marktplaats een prima oplossing. Op de oppasdag zetten we een 4-tal Baby Dan hekjes vast tegen de beide muren (zie detail) en koppelen die, zodat ik er met de traplift onbelemmerd langs kan. In één hekje zit zelfs een  apart beweegbaar deel dat je als volwassene moet inknijpen om te openen. Kinderen krijgen dat niet voor elkaar. Omdat we een relatief oude set kochten bleek dat de plastic koppelstukken gemakkelijk afbraken en zijn we op zoek gegaan naar een soortgelijke recentere set. We wisten nu dat het goed functioneert. Een leuke bijkomstigheid is dat we nu ook op de bovenste etage het hekje provisorisch kunnen sluiten, zie de foto’s. Misschien zijn deze traphekjes voor andere opa’s en/of oma’s ook een aanrader bij gebruik van een traplift?

Wij zijn er heel blij mee en kunnen zo van ons fijne huis blijven genieten.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site