Het idee van Gé

10 november 2020 - Door: Ardy

Onder de titel ‘Het idee van Gé’ krijg je als lid van de Scouters nieuwsbrief vanaf nu maandelijks een tip van Gé J. Snoek. Gé heeft als techneut met een beperking een enorme ervaring in het uitzoeken en uittesten van hulpmiddelen. In deze eerste ‘Het idee van Gé’ stelt hij zich even voor.

Onder de titel ‘Het idee van Gé’ krijg je als lid van de Scouters nieuwsbrief vanaf nu maandelijks een tip van Gé J. Snoek. Gé heeft als techneut met een beperking een enorme ervaring in het uitzoeken en uittesten van hulpmiddelen. In deze eerste ‘Het idee van Gé’ stelt hij zich even voor.

 

 

 

 

70 jaar geleden werd ik geboren in Renkum (Gld) als 2e zoon in een middenstandsgezin, waar handel meer in tel was dan techniek. En toch ben ik een typische techneut.

Toen ik kleuter was kon je al zien dat mijn lopen en bewegen anders was. Ik kreeg de diagnose “linkszijdige spasticiteit”, tegenwoordig heet dit Cerebrale Parese (CP). Ik liep met een “spitsvoet” (op de tenen van mijn linkervoet), door diverse operaties aan mijn spieren en botten kon ik steeds beter lopen.

Ook nog een brommerongeluk

Toen ik 16-jaar was overkwam mij helaas ook nog een bromfietsongeval waarbij ik mijn linker heup brak. Vanwege mijn spasmes moest ik geopereerd worden, waarbij botspanen uit mijn onderbeen werden gebruikt om mijn heup te fixeren. Enige maanden later bleek er in die heup een botontsteking te woekeren, waarna ik ruim een jaar het been niet mocht belasten en met een beugel liep. Helaas was er geen verbetering en zag de toekomst er niet goed uit. De orthopeed stelde verstijving van de heup voor, maar door zelfstudie raakte ik ervan overtuigd, dat verstijving de slechtst denkbare optie was. Ik ben blij dat ik mijn poot toen stijf hield J

Van halve kunstheup naar Total-Hip

Op mijn 23e kreeg ik in revalidatie centrum de Hoogstraat in Leersum mijn 1e gedeeltelijke kunstheup. Het kostte me een half jaar revalidatie en een schooljaar aan de HTS. Het was de moeite waard, die heup hield het 12 jaar vol. Daarna werd de versleten heup vervangen door een Total-Hip, waarmee ik tot mijn 55-ste heb kunnen lopen.

Van beugel met korset naar rolstoel

Om de belasting en slijtage van mijn gewrichten te verminderen kreeg ik een beenbeugel plus korset, verbonden door een sterk heupscharnier. Bijkomend nadeel was dat mijn broeken snel sleten, maar gelukkig is mijn vrouw erg handig met de naaimachine. Helaas moest ik door heup- en rugpijn steeds meer in huis met krukken lopen. Voor de grotere afstanden gebruikte ik een standaard vouw-rolstoel.

Aangepaste werkplek en elektrische rij ondersteuning op rolstoelen

Om thuis, op zolder, te kunnen werken was er een traplift nodig. Dat ging technisch niet altijd goed, daarover meer in een volgende ‘Het idee van Gé’.

En ik kreeg via de Wmo elektrische rij-ondersteuning voor mijn rolstoel: type Alber E-motion M15, waar ik ruim acht jaar fijn mee mocht rijden. Helaas paste de rij-ondersteuning niet op mijn huidige O4 rolstoel en ‘moest’ ik over naar de Permobil SmartDrive. Ook daarover later meer in ‘Het idee van Gé’.

Van vouwrolstoel naar vast frame

Mijn vouwrolstoel werd vervangen door een 24” vast-frame, type Sunrise Quickie Argon2 (zie foto). Door mijn lange benen voldeed deze standaard rolstoel ergonomisch echter niet, maar er zat blijkbaar niets anders op. Een dik kussen moest de tekortkoming van die stoel oplossen. Als gevolg van het verkeerde zitten kreeg ik schouder- en rugklachten. Zo’n kussen is dus zeker (!) geen goed idee van Gé.  Gelukkig hielp een ergotherapeut me bij de aanvraag van een 26” op maat gemaakte rolstoel: de O4 Olympic Hopper. Voor die rolstoel heb ik zelf nog diverse verbeteringen bedacht. Zo ook voor de aanpassingen van mijn auto. Die ga je lezen in een volgende ‘Het idee van Gé’ .

Toekomst?

Ik heb als techneut met een beperking heel veel geleerd tijdens mijn lange en niet altijd gemakkelijke weg door revalidatie- en hulpmiddelenland. En omdat ik nu inmiddels 70 ben wil ik graag die ervaringen delen met de Scouters community. Heb je vragen? Reacties? Stuur ze naar redactie@scouters.nl

Reacties (7)

  • Door GJS op 18 december 2020

    Antwoord voor Cobie. In het komende artikel zie je 3 foto's, op de 2e is goed te zien hoe achterover je zit en de ergonomie niet klopt. O4 = weliswaar duurder dan Quickie, maar is dan wel VEEL beter op jouw maten afgestemd, vraag zo mogelijk hulp van een ergotherapeut bij advies aanvraag. En hou zelf de regie, laat dit niet aan anderen over! Jij moet jaren met de JUISTE stoel verder , toch?

  • Door Cobie op 05 december 2020

    Beste Gé, Ik ben erg benieuwd wat de oplossing is voor lange benen. Ik heb een Quickie Life, maar mijn benen zijn te lang. Nu willen ze mij ook een extra dik kussen geven en ik vermoed dat dit me niet gaat helpen...

  • Door Elly Waaijer (Scouters) op 30 november 2020

    Beste Marijke, in een latere editie van onze Nieuwsbrief komt een Nieuwsitem over Gé zijn ervaringen met een aantal elektrische rolstoel aandrijvingen. Kun je daar niet op wachten, ga dan naar de net ge-update Keuzehulp over dit onderwerp, die vind je onder de Keuzehulpen. Daar worden uitgebreid alle opties beschreven en kun je doorklikken naar de verschillende elektrische rolstoel aandrijvingen.

  • Door GJS op 12 november 2020

    Antwoord aan Marijke Zaadstra. Waarschijnlijk als ik zo jouw vraag lees, dan zou een lichte makkelijk aanhaakbare ondersteuning in de vorm van Invacare Smoov of de Permobil Smartdrive een optie zijn. Beide worden in een volgend artikel besproken. De Smoov is licht en ruim 2000 euro goedkoper dan de SD plus een goede bediening, maar bij veel achteruit rijden/manouvreren moet je er op letten dat het zwenkwiel niet door 360 gr kan/mag. Maak er eens een proefrit mee (en vergelijk ze allebei!) Zelf zou ik geen scootmobiel willen, zeker niet in musea! Groet Gé

  • Door Anna M. B-B. op 12 november 2020

    Hallo Gé ,fijn om ideen te krijgen van een techneut in een rolstoel. Ik ga je zeker volgen en hoop dat ik er ook iets aan zal hebben.

  • Door Michiel Snoek op 11 november 2020

    Leuke achternaam: "Snoek". Hoi Gé, Ik houd van techneuten en ben zelf ook een B man. Misschien daardoor ben ik mede-eigenaar geworden van een bedrijfje wat hulpmiddelen maakt voor het makkelijker aan- en uittrekken van steunkousen. Richtingen van krachten is natuurkundig interessant. Weet weinig van mechanica, ben zelf meer een scheikundige. Zal proberen je stukjes te volgen. Alvast bedankt voor je inspanningen, Michiel Vlissingen.

  • Door Marijke Zaadstra op 11 november 2020

    Leuk idee G’e, ik ga je zeker volgen. Mijn vraag betreft welke kleine technische ondersteuning er bestaat voor mijn quick ie handbewogen rolstoel ivm met mijn MS. Voor grotere afstanden gebruik ik een scootmobiel. Ivm vermoeidheid zou het fijn zijn als er een niet te grote ondersteuning mogelijk zou zijn als ik in de quickie zit.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site